ÖSS Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri

Son güncelleme: 01.10.2022 00:01
  • eşit ağırlık meslekleri
    Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri

    AİLE EKONOMİSİ VE BESLENME ÖĞRETMENLİĞİ

    Bölümün amacı yaygın eğitim kurumlarına, pratik kız sanat okullarına mesleki alanda branş öğretmeni yetiştirmektir. Bu bölümün bitirenler kız meslek liseleri, pratik kız sanat okulları ve halk eğitim merkezlerinde öğretmenlik yapabilirler.


    AKTÜERYA

    Programın Amacı


    Aktüerya programının amacı, sosyal güvenlik kurumlarında ve sigorta şirketlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Aktüerya programında matematik, istatistik, sosyoloji, hukuk, iktisat alanları ile ilgili çeşitli derslerden başka, insan kaynakları yönetimi, pazar yönetimi, hayat sigortacılığı, vergi analizi, finansal piyasalar ve kurumlar, sigorta sözleşmeleri, emeklilikte sosyal güvenlik teorisi, vergi mevzuatı gibi dersler okutulur ve bir proje çalışması yaptırılır.

    Gereken Nitelikler


    Aktüerya programına girmek isteyenlerin analitik düşünme gücüne sahip, matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, ayrıntı ile ilgilenmekten sıkılmayan, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Mezunlar "Aktüer" ünvanı ile görev alabilirler. Aktüerlerin başlıca görevi sigorta programları hazırlamaktır. Aktüer yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar ve sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir; bunlara dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini, tarifelerini belirler.

    Çalışma Alanları


    Aktüerler sigorta şirketlerinde, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu gibi resmi sosyal güvenlik kurumlarında görev alırlar. Türkiye'de endüstri ve ticaretin gelişmesi ile bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç artmaktadır.



    ANTROPOLOJİ


    Genel tanımıyla insan ve insan gruplarının incelenmesini ele alan bir programdır.Bir grubun kişilikle ilişkileri açısından ele alınan inanç ve kurumların, çeşitli iktisadi sistemlerin, insanlarda görülen biyolojik farklılık ve çeşitliliklerin ve aynı zamanda iktidar gruplarının işleyişini konu almaktadır.



    AVRUPA TOPLULUĞU


    Programın Amacı


    Avrupa Topluluğu programının amacı, Gümrük Birliği süresinde ve tam üyelik halinde çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarının bünyelerinde yapmaları gereken değişiklikleri gerçekleştirecek ara insan gücünü yetiştirmektir.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Avrupa Topluluğu programında iktisat, temel hukuk, bilgisayar, Avrupa Birliği (AB) hukuku, AB Tarihçesi, AB Türkiye İlişkileri, AB'nin gümrük kodu ve idari formaliteleri gümrük birliğinin temel esasları, AB'nin ortak tarım politikası, AB'de ortak ticaret politikası ve devlet yatırımları gibi dersler okutulmaktadır.

    Gereken Nitelikler


    Avrupa Topluluğu programında okumak isteyenlerin sosyal bilimlere, özellikle ekonomi, sosyoloji, hukuk konularına ilgili ve bu alanda başarılı, topluluğa üye ülkelerden herhangi birinin dilini bilen ve öğrenmeye istekli olan, genel kültür düzeyi ve başkaları ile iletişim kurabilme yeteneği gelişmiş kimseler olmaları gerekir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Avrupa Topluluğu programını bitirenlere Avrupa Topluluğu Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Avrupa Topluluğu meslek elemanı çalıştığı kurumda, gümrük birliğine giriş sürecinde yaptırılması gereken mevzuat (yönetmelik, yönerge vb.) değişikliklerini belirleyip uygular. Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomik mevzuatını işler ve gerekli uyum işlemelerini yapar. Görüldüğü gibi bu meslek elemanları kapalı ortamlarda hukuk ve iktisat konuları ile ilgili büro işleri yapmaktadır.

    Çalışma Alanları


    AT programı mezunları çeşitli meslek odaları, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kuruluşların AB birimlerinde, şubelerinde, AB ile ilgili konularda araştırma ve danışmanlık yapan vakıf ve şirketlerde, dış ticaret firmalarında Gümrük müşaviri olarak çalışabilmektedirler.



    BANKACILIK


    Programın Amacı


    Bankacılık programının amacı, bankalarda ve çeşitli firmaların para kaynakları ile ilgili birimlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Bankacılık programında matematik, hukuk, iktisat, istatistik ve muhasebe alanlarındaki derslerden başka kredi politikası, yatırım bankacılığı, finansal piyasalarda modelleme ve tahmin, merkez bankacılığı, ticari bankalarda finans yönetimi, banka muhasebesi ve raporlama, mali hukuk ve vergi politikası gibi dersler okutulmakta ve proje çalışması yaptırılmaktadır.

    Gereken Nitelikler


    Bankacılık programında okumak isteyenlerin matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, sabırlı, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Bankacılık programını bitirenlere lisans diploması verilir. Mezunlar kamu sektöründe ve özel sektörde müşteri temsilcisi, banka müfettişi, dealer gibi ünvanlarla görev çalışırlar ve bankaların çeşitli işlemlerini yürütürler.



    BANKACILIK VE FİNANS

    Bankaların finansal yönetiminde kullanılan temel kavram ve teknikler bölümün kapsamını oluşturur. Bu kapsamda finansal tablolar finansal analiz araçları, finansal planlama ve denetimi, faiz hesapları paranın zaman değeri, yatırım kararları, kâr dağıtım kararları, çalışma sermayesinin yönetimi, uzun süreli finanslama ve sermaye piyasaları incelenir.




    ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ


    Programın Amacı


    Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri programında işçi-işveren ilişkileri, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, servet ve gelir politikası, uluslararası planda sosyal politika konularında eğitim yapılır.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Üniversitelerin bu programında hukuk, ekonomi, maliye, işletmecilik ve yönetim bilimlerine ilişkin derslerle matematik, sosyal düşünceler ve sosyal politika tarihi, sosyal polit
#18.06.2008 22:44 0 0 0
  • DORU TABİ YA OLMAZ Kİ BU KADAR
#02.08.2008 01:34 0 0 0
  • abicim çok teşekkür ederim emeğine saglıkk

    bireşy rica edeceğim meslek dallarının altına hangi üniversite daha iyi ise onuda yazarmısınız?
#06.08.2008 11:43 0 0 0
  • @shakat24_64 adlı üyeden alıntı:
    abicim çok teşekkür ederim emeğine saglıkk

    bireşy rica edeceğim meslek dallarının altına hangi üniversite daha iyi ise onuda yazarmısınız?
    Orijinali Göster...


    Türkiye 'deki KökLü ÜniwerSiteLer Zaten BeLLi...

    Bunun Dı$ında Benim $u ÜniwerSite Iyi DememLe Orayı TerCih Etmen Doqru oLmaz... En Azından Orda Okuyan BiriyLe Görü$meLiSin...

    ÜniwerSite, BöLüm TerCihinin Dı$ında GideCeqin $ehir de Çok ÖnemLi... MeSeLa eSki$ehir, KaySeri, ÇanakkaLe Için ÖqrenCi MemLeketLeri DerLer... BuraLarı TerCih Eden KimSeden Kötü Laf Duymadım... Benim Için Uyqun oLSa Bende BuraLarı TerCih Ederdim...

    Sen Hanqi BöLümü iStiyorSun ?
#06.08.2008 11:48 0 0 0
  • çok güzel bi çalışma
#07.08.2008 16:54 0 0 0
  • cok guzel bı calışma allah razı olsun eyvallah usta cok yardımcı oldun bu arada uluslarası lojistik hakkında bılgı yok bildigim kadarıyla o da ea dan giriliyor
    yada şoyle soruyım ea tum bolumler bunlarmı başka yok mu?
#02.10.2009 20:19 0 0 0
  • @ciko1949 adlı üyeden alıntı:
    cok guzel bı calışma allah razı olsun eyvallah usta cok yardımcı oldun bu arada uluslarası lojistik hakkında bılgı yok bildigim kadarıyla o da ea dan giriliyor
    yada şoyle soruyım ea tum bolumler bunlarmı başka yok mu?
    Orijinali Göster...


    Tabi Ki HepSi Bu DeqiL... Konu AçıLaLı Çok oLdu... Bu Süreçte DoLu Yeni BöLüm AçıLmı$tır... Vaktim oLduqunda Diqer BöLümLeri de EkLerim...
#02.10.2009 20:27 0 0 0
  • artık yeni sınav sistemine göre engeller halktı sosyal öğrenciside tıbba girebilecek fen ve mat yaparsa puan kat sayısı düşmeyecek.. tm bölümü sosyal bölümü olayı kalktı..
#02.10.2009 20:35 0 0 0
  • tamam usta sagolasın umarım yakın bı zamanda eklersin gercekten meslek secimi yapmaya calışıyorum ona gore hazırlanıcam bundan daha ayrıntılı bılgıye ulaşamadım daha ama diger burda olmaan mesleklere ualaşmam konusunda da yardımcı olursan sevinirim
#03.10.2009 09:16 0 0 0
#03.10.2009 10:58 0 0 0
  • çok ama çok harika çok teşekkür ederim ama puanlarıda yazılsa keşke.rica ediyorum en önemli kısmı.ortalama puanı
#03.10.2009 22:31 0 0 0
#03.10.2009 22:33 0 0 0
  • ben hukuk yada psikoloji istiorum szce hngisi
#27.01.2010 20:11 0 0 0
  • @gizem92 adlı üyeden alıntı:
    ben hukuk yada psikoloji istiorum szce hngisi
    Orijinali Göster...


    Hukuk Çok Iyi Para Getirir... Ama Yeri GeLiyor SuçLu oLduqunu BiLdiqiniz Birini SavunuyorSunuz... Adam 10 Ki$iyi Doqramı$... Yine de Bir "DuyquSaL" Savunanı Çıkıyor :) O Yüzden Hep Soquk GeLmi$tir Bana...

    Ama Tabi ÖnemLi oLan Sizin Ne iStediqiniz... Hukuk ve pSikoLoji MezunLarıyLa Yüzyüze Görü$ün... Seçiminizde % 100 Yardımı oLaCaqına Eminim...
#27.01.2010 20:43 0 0 0
  • Paylaşım için teşekürler
#31.07.2010 23:43 0 0 0
  • sağol kardes tsk ederim
#31.08.2010 12:35 0 0 0
  • sayfanızı çook beğendimmm
#21.09.2010 13:20 0 0 0
  • Ne diyeyim,çok güzel bir çalışma ve paylaşım olmuş.Ellerine sağlık arkadaşım.
#15.07.2011 05:42 0 0 0
  • yaa bunların hepsi eşit ağırlık mı? sanki araya sayısal girmiş gibi ama gene de çok saol ;)
#06.06.2012 21:33 0 0 0