Çocuklarda az uyku obezite nedeni

Son güncelleme: 21.06.2008 12:09
  • KONYA Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi ve nefroloji uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, günlük uyku saatinde azalmanın çocuklarda obeziteye neden olduğunu söyledi.

    Prof. Dr. Türk, 5 yaşına kadar olan çocukların günde 11 saat, 5 ile 10 yaş arasındakilerin 10 saat ve 10 yaşın üzerindeki çocukların da günde en az 9 saat uyumalarının sağlıklı büyümeleri açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

    Uykuyla ilgili problemlerin toplumda çok yaygın olarak görülebilen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. Türk, özellikle sabah kalktığında kendini dinlenmiş hissetmeyen, baş ağrısı ile uyanan ve yataktan kalkmakta zorluk çekenlerin mutlaka uyku ile ilgili problemi olabileceğini söyledi. Bu kişilerin uyku uzmanlarından yardım istemelerini önerdi.

    Diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkma ihtimalinin uyku problemi olanlarda çok fazla arttığını da hatırlatan Prof. Dr. Türk, şöyle devam etti:

    "Herkesin uyku sağlığına önem vermesi gerekir. Yetişkinlerin yaşam kalitesini olumlu etkilemesi için 6-8 saatlik düzenli uykuya ihtiyaçları vardır. Akşam yemeğinin geç yenilmesi, akşam fazla miktarda çay, kahve tüketilmesi de uyku kalitesini olumsuz etkiler. Bu durum uykusuzluğa yol açarak depresyona sebep olur. Gece uykusu yanında düzenli bir saatlik öğle uykusu da sağlık açısından çok olumlu etkilere sahip. Yapılan çalışmalarda özellikle uyku apnesi olanlarda trafik kazası yapma ihtimali 5- 6 kat arttığını gösteriyor. Bunun için ehliyet alacak kişilerde uyku apnesi olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli. Bu trafik kazalarının azalmasına katkıda bulunacaktır. Uyku apnesi olan kişilerin direksiyon başında uyuma ihtimalinin artması kazalara yol açabilmektedir."

    Çocuklarda da uyku kalitesi ve süresinin büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Süleyman Türk, günlük uyku saatinde azalmanın çocuklarda obeziteye neden olduğunu ve 5 yaşına kadar olan çocukların günde 11 saat, 5 ile 10 yaş arasındakilerin 10 saat ve 10 yaşın üzerindeki çocukların da günde en az 9 saat uyumalarının sağlıklı büyümeleri açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.
#21.06.2008 11:24 0 0 0
  • paylaşımın için saol Nerqishcigim.
#21.06.2008 12:09 0 0 0