Aç karnına yenilen dutun fayraları saymakla bitmiyor.
Aç karnına yenilen beyaz dutun bağırsak kurtlarını düşürdüğü, mide ve bağırsakları rahatlattığı, kara dutun ise ağız ve boğaz iltihaplarına iyi geldiği bildirildi.
Beyaz ve kara olan dutun barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliğinin bulunduğunu belirten uzmanlar, dutun faydalarını şöyle sıraladı: "Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir. Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır. Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak kurtlarını düşürür. Mide ve bağırsakları rahatlatır. Kara dut ise ağız ve boğaz iltihaplarına iyi gelir. Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Kişinin kiloalmasını sağlar ve iştah açar."
Dutun taze ve kuru olarak yenebildiği, ayrıca şurubu, reçeli ve pekmezi yapılabildiği, dut şurubunun mide ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olduğu ifade edildi.
Şimdi dut zamanı Mutlaka bol bol tüketmek gerekir. Çünkü dut, tamamen organik olan tek ürün. Bunun nedeni dut ağacında zararlı böceklerin barınmaması, yani böceklenmeyen tek yiyecek olması Dutun en şaşırtıcı özelliği kanamalardaki etkisi. Taze dut yaprakları ile derideki yaralara ya da burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanama anında duruyor.
Karadut çok güçlü bir antioksidan içeriyor. Bu da antioksidanlar da bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalbi koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici etkisi var.Saçların ve özellikle de dişlerin güçlenmesi için mutlaka bol bol karadut tüketin. Saç ve diş dostu olarak biliniyor.