Meke Gölü

Son güncelleme: 27.06.2008 09:55
  • Konya'nın Karapınar ilçesi Türkiye'nin tahıl ambarı olarak biliniyor. Ama aslında burada Türkiye'nin en ilginç jeolojik oluşumlarından biri var: Meke Gölü ve çevresi.
    noimage

    Meke krater gölü, Konya'ya 101, Karapınar ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta. Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1989 yılında birinci derecede doğal sit alanı ilan ettiği alanda içiçe iki krater gölü bulunuyor. Bölge ilginç coğrafi oluşumlarıyla Sakarmeke, Çamurcun, Yeşilbaş, Angıt, Kızılbacak, Uzunbacak, Kızkuşu, Kuyruksallayan, Kuyrukkakan ve Delicedoğan gibi kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.

    Zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüşmüş. Deniz seviyesinden 981 metre yükseklikteki Meke Gölü'nün ortasında bulunan ve su seviyesinden 50 metre yükseklikteki volkan konisinde bulunan ikinci göl 25 metre derinlikte. Adayı oluşturan volkanik kütlenin yapısı, en şiddetli yağmurları bile hemen emecek yapıda. Volkanik patlamaların yarattığı garip tepeler, göller ve çukurlarla kaplı bu ilginç yeryüzü parçasını mutlaka görmelisiniz.
    Bölgede gölün harika manzarasından başka İvriz'i de ziyaret edebilirsiniz. Tuvana kralı Varpulovas tarafından M.Ö. 8. yüzyılda yaptırılan geç Hitit dönemine ait kabartmayı mutlaka ziyaret edin. Burası aynı zamanda kiraz, fındık ve üzümüyle de ünlü bir bölge.
#27.06.2008 09:55 0 0 0