Euro 2008'in Ardından

Son güncelleme: 02.07.2008 12:57
  • EURO 2008'in ardından...
    30.06.2008 11:52
    22 gün süren futbol ziyafeti İspanya ve Almanya arasında oynanan final karşılaşmasıyla son bulurken, Almanya'yı Fernando Torres'in golüyle 1-0 yenen İspanya Avrupa futbolunun ulusal takımlar bazında en büyüğü oldu.


    İsviçre ve Avusturya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri Viyana'da oynanan final maçıyla sona erdi. İspanya'nın kupaya uzandığı turnuvada Türkiye'de tarihinde ilk kez yarı final oynayarak 3'lük madalyasının sahibi oldu. 2004 yılında Portekiz'de düzenlenen turnuvaya oranla maçların daha zevkli olduğu heyecanın daha üst düzeyde olduğu otoriteler tarafından vurgulanırken, yine Portekiz'e oranla hücum futbolu oynayan bol pozisyona giren takımlarda Euro 2008'in kazançlı takımları arasında yerlerini aldılar. Toplam 31 karşılaşmanın oynandığı turnuva boyunca 77 gol atılırken bu gollerin yalnızca 4 tanesi penaltıdan kaydedildi. Turnuva boyunca hiçbir futbolcu kendi kalesine gol atmadı. Avrupa Şampiyonu İspanya attığı 12 golle turnuvanın en golcü takımı olurken, İspanya'yı 10'ar golle Hollanda ve Almanya, 8 golle ise A Milli Takım izledi. İspanya Milli Takımı'nın yıldızı David Villa attığı 4 golle turnuvanın gol kralı oldu. David Villa attığı gollerin 3'ünü D Grubu ilk maçında oynadıkları Rusya karşısında kaydetmişti. İsviçre Milli Takımı'nın Türk asıllı oyuncusu Hakan Yakın ve milli futbolcu Semih Şentürk attıkları 3'er golle turnuvanın en golcü isimleri arasında yerlerini aldılar.

    Turnuvaya çeyrek finalde Rusya karşısında aldığı mağlubiyetle veda eden Hollanda Milli Takımı maç başına kaydettiği 2.50'lik gol ortalamasıyla bu alanda ilk sırada yer alan takım olurken, Avusturya, son dünya kupası finalisti Fransa, son Avrupa Şampiyonu Yunanistan, Polonya ve Romanya turnuva boyunca sadece 1 kez ağları sarsarak turnuvanın en az gol atan takımları oldular. Çeyrek finalde penaltı atışları sonunda Türkiye'ye yenilerek evini yolunu tutan Hırvatistan Milli Takımı oynadığı 4 maçta sadece 2 gol yiyerek turnuvanın en az gol yiyen takımı olurken, Çek Cumhuriyeti ve Fransa ise grup maçlarında kalelerinde 6 gol görerek en çok gol yiyen takımlar sıralamasında ilk sırayı kimseyi bırakmadılar. İspanya Milli Takımı oyuncularından Xavi Hernandez'in Rusya ağlarında attığı gol Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'nin 500. golü olarak tarihe geçti.

    Futbolcuların oynadıkları kulüpler bazında ise Bundesliga Şampiyonu Bayern Münih'te forma giyen futbolcular attıkları 8 golle dikkat çekerken İspanya La Liga Şampiyonu Real Madrid'li yıldızlar ise 6 golle Bayern Münih'li oyuncuları takip ettiler. Ancak Real Madrid adına gol kaydeden futbolcuların hiçbirisinin İspanyol olmaması ise dikkat çekti. Ancak turnuvada atılan toplam 77 golün 20'si La Liga'da top koşturan oyunculardan gelirken, 13 tanesi Bundesliga, 8 tanesi ise İngiltere Premier Lig oyuncularından geldi. Turnuvaya katılım sağlayan 16 takımdan 3 tanesi kendinin kendi yerel liglerinde top koşturan hiçbir futbolcusu turnuvada gol atma başarısı göstermedi. Bu takımlar ise, İsveç, Yunanistan ve Romanya oldu.

    Turnuvanın en gollü maçları 5'er golün kaydedildiği; İspanya-Rusya (4-1), Hollanda-Fransa (4-1), Türkiye-Çek Cumhuriyeti (3-2) ve Almanya-Türkiye (3-2) karşılaşmaları oldu.

    31 maç sonunda toplam 29 bin 15 pas yapılırken, İspanya ve İtalya arasında oynanan ve penaltıların sonucu belirlediği çeyrek final karşılaşması bin 390 pasla turnuvanın en çok pas yapılan karşılaşması oldu. Bu maçı bin 120 pasla Türkiye ve Hırvatistan arasında oynanan bir başka çeyrek final karşılaşması izledi.

    Turnuva boyunca toplam 122 sarı kart gösterilirken, 16 futbolcusu sarı kart gören A Milli Takım turnuvanın en hırçın takımı oldu. Türkiye, yaptığı 102 faulle de en çok faul yapan takımların başında gelirken maç başına 20.4'lük bir ortalama yakalayarak Polonya'nın ardından bu alanda ikinci sırada yer aldı. Turnuva boyunca yalnızca 3 isim kırmızı kart gördü. Bunlar A Milli Takım kalecisi Volkan Demirel, Almanya Milli Takımı'nda Bastian Schweinsteiger ve Fransız yıldız Eric Abidal'di.


    Kaynak : İHA
#30.06.2008 11:58 0 0 0
  • kupa esasında türkiyemizindi ama talihsizlik oldu güzel bi konu olmuş
#02.07.2008 12:57 0 0 0