Elektron Spin Rezonans

Son güncelleme: 01.07.2008 16:14


  • Elektron Spin Rezonans (ESR) Spektrometresi, eşleşmemiş spinleri olan elektronların manyetik enerji seviyeleri arasındaki geçişlere yol açan elektromanyetik radyasyonlarla ilgili spektroskopinin bir branşıdır. Bu elektromanyetik radyasyonlar genellikle mikrodalga frekansındaki dalgalardır. Başka bir tanım getirmek gerekirse Elektron spin rezonans, elektron ve çekirdeğin atoma kazandırdığı manyetik momentlerin enerji düzeyleri arasındaki geçişleri inceleyen bir spektrometredir.

    Elektron Spin Rezonanas, eşleşmemiş spinleri inceleme konusunda biraz daha ayrıntıya girilirse, eşleşmemiş spinlerin olduğu maddelere genelde paramanyetik maddeler denilmektedir. Bu tür maddeler, dış bir manyetik alan içine yerleştirildiklerinde mıknatıslanma (bir mıknatıs tarafından itilme-çekilme) özelliğine sahip olan maddelerdir. İşte buradaki mıknatıslanma olayının sebebi eşleşmemiş elektronların spinleridir.

    Rezonans olayı olduğu sıralarda enerji kaybı çok küçük olduğu için fark edilebilir durumdadır ve bu durumda incelenen örnek ile ilgili yapısal veriler elde edilir.

    ESR cihazı ile ilgili bazı özellikler:
    *ESR spektrometresi 10" magnet,X ve Q bantlarında çalışır.
    *Standart X-bant kavitesi ile birlikte kullanılan sıvı helyum kryostatları da mevcuttur (Bu kryostatlar sayesinde 4K ile oda sıcaklığı arasındaki değerlerde ölçümler yapılabilir).
    *Düşük sıcaklık deneylerinde kullanılabilirler.


    Elektron Spin Rezonans'ın Uygulama Alanları
    Elektron spin rezonans spektroskopisi aşağıdaki uygulama alanlarında kullanılmaktadır:
    * Radikalik reaksiyonların kinetiğinde,
    * Tek kristallerde kristal alanları ve farmasotiklerin incelenmesinde,
    * Düşük sıcaklıklarda yeniden birleşimde,
    * Canlı dokularda ve akışkanlardaki serbest radikallerde,
    * Polimer özelliklerinin belirlenmesinde,
    * Serbest radikallerin korozyon sırasındaki davranışlarında,
    * Arkeolojik yaş tayininde,
    * Kaza dozimetresinde,
    * Işınlanmış gıdaların tespitinde,
    * Radyasyonun etkileri ve zararları araştırmalarında...


    Rezonans Koşulu:
    Mikrodalganın frekansı ile rezonans frekansının birbirine eşit olduğu durumda rezonans oluşur. İşte bu eşit olma durumu rezonans koşuludur. Rezonans koşulu sağlandığında ESR uygun bir spin sisteminin soğurduğu enerjiyi gözlemler.



#01.07.2008 16:14 0 0 0