bana perthes tanısı kondu .14 yaşındayım beni aydınlatırmısınız

Son güncelleme: 04.07.2008 00:12
  • aydınlatırsanız memnun olurum.perthes hastasıyım.14 yaşındayım .hiç bir bilgim yok ayağıma baskı yapmamam söylendi .3 ay oldu top oynamak istiyorum.
#03.07.2008 17:16 0 0 0
  • yeni üye olmuşsun konuyu sağlık danışma kısımında doktor arkadaşlara sormalıydın.

    Hastalık hakında tanısı hakındada size bilgi vereyim.

    PERTHES TANISI:

    Radyografide evrelere uyan değişiklikler gözlenir.

    Başlangıç evresi: Kapsül içi sinovyal sıvının artışı ile femur başı hafifçe dışa doğru itildiğinden radyografide femur başı ile asetabulum arasında hafif bir aralanma görülür. Bu aralanma daha sonraları tüm eklem mesafesinde görülür; eklem kıkırdağındaki kalınlaşmaya bağlıdır. Bu dönemde femur başı daha henüz yuvarlaktır ve femur başı epifiz çekirdeği daha yoğun bir beyazlıkta seçilir. Karşı tarafda büyüme devam ettiği için femur başı epifiz çekirdeğinin daha ufak olduğu saptanır. Hastalığın şiddeti ile doğru orantılı olarak bu dönem 6-12 ay sürer.

    Fragmentasyon dönemi: Nekrotik saha boyunca uzanan subkondral kırık görülür. Femur başında çökme gerçekleşmiş ve femur başı küre şeklini yitirmiş, genişlemiş, mantar şeklini almıştır. Nekrotik saha çoğunlukla iç ve dış taraftaki sağlam kemikten sınırlanmış, ayrılmıştır. İçinde kemik yoğunluğunun arttığı ve azaldığı kısımlar bulunduğundan benekli bir görünüm arzeder (kaplan sırtı manzarası). Bu dönem ortalama 8 ay (2-36 ay) sürer.

    Yeniden kemikleşme dönemi: Eklem kıkırdağının altında yeni kemik oluşumun seçilmesiyle iyileşme dönemi başlamış olur. Yeniden kemikleşme nekrotik sahanın diğer kısımlarına da yayılır. Remodelasyon potansiyeli sayesinde femur başındaki deformasyonun belli bir kısmı bu dönemde giderilmiş olur. Bu dönem ortalama 4 yıl sürer (azami 10 yıl).

    Rezidüel dönem: Yıllar içinde femur başındaki toparlanma bir miktar daha devam eder. Bazen asetabulum femur başına uyum sağlar. Trokanter major tepesi ile femur başı eklem seviyesi arasındaki mesafe azalır, bazen tersine döner.

    Hastalığın seyri sırasında femur boynunda kistler görülebilir. Bunlar onarım için toplanan damardan zengin granülasyon dokusu yığınlarıdır. Hastalığın iyileşmesine paralel kemikleşerek femur boynunun kalınlaşmasına neden olurlar.

    Femur başında tutulan sahanın genişliğine paralel femur üst ucundaki büyüme plağı da hastalıktan etkilenir, ancak büyümeyi bloke edecek tarzda epifiz ile metafiz arasında kemiksel köprü oluşumu nadirdir.

    Hastalığın tanınması radyolojik tetkikle mümkünse de belirtilerin ortaya çıkışı ile Perthes tanısı koyduracak radyolojik bulguların saptanması arasında ortalama 3 ay kadar bir gecikme söz konusu olur. Bu kör dönemde manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile kemik sintigrafisinin önemi tartışılmaz.

    Manyetik rezonans görüntüleme erken tanı açısından eşsiz bir tanı aracıdır. Avasküler nekroz geliştiği andan itibaren femur başının görüntüsünde sinyal azalması ile Perthes tanısı konabilir; basit radyografide olduğu gibi kesin tanı açısından patognomonik bulgu olan subkondral kırığın görünmesini beklemeye gerek yoktur. Sukbkondral kırık olguların ancak 2/3'ünde radyografide seçilir; üstelik ortalama 3 aylık gecikmeyle.

    Manyetik rezonans görüntüleme ile femur başının ne kadarlık bir kısmında avasküler nekroz geliştiği sıhhatli bir biçimde hesaplanabilir. Avasküler nekroz sahası femur başının yarısından fazlasını kapsıyorsa bu çocuklarda bu hastalığın çok daha ciddi seyredeceğini işaret eder.

    Manyetik rezonans görüntüleme büyüme plağının avasküler saha içinde kalıp kalmadığını net olarak göstererek ilerde bu büyüme plağından gerçekleşecek büyüme ile femur başının tekrardan yeterince şekillenip şekillenemeyeceğinin anlaşılmasına yardımcı olur.

    Manyetik rezonans görüntüleme ile kalça eklemi çok daha iyi ortaya konur; femur başının örtünmesi daha sıhhatli olarak değerlendirilir; üstelik MRG zararsız bir teknikdir. Tek dezavantajı çekim için sedasyon, ya da genel anestezi gerektirmesidir.

    Kemik sintigrafisi de erken tanı açısından MRG kadar hassas bir teknikdir. Damar yoluyla verilen radyoizotoplar (teknesyum99m) dolaşımı bozuk alan sahaya ulaşamazlar ve dolum kusuru oluştururlar. Tüm vücudun ışınlanması, femur başında tutulum miktarını göstermenin zor oluşu ve sadece radyoizotopların tutulumunu göstermesi nedeniyle MRG'nin kullanıma girmesiyle birlikte tercih edilmeyen bir teknik düzeyine inmiştir.

    Hastalığın başlangıç dönemindeki sinovit ultrasonografi ile gösterilebilir; bunun dışında Perthes hastalığının tanısında ultrasonografinin yeri yoktur. Aynı şekilde bilgisayarlı tomografi de basit radyografilerde görülenden daha fazla bir bilgi sağlamadığından Perthes hastalığının tanısında yeri yoktur.
#03.07.2008 17:41 0 0 0
  • Cihanasran arkadaş açıklama yapmış ama ben senin için biraz özetleyim. senin hastalığın küçük yaşlarda ortaya çıkan sebebi tam olarak bilinmeyen bir hastalık. bacak kemiğini kalçandaki kemiğe bağlanan yerine yeterince kan gidememesinden dolayı kemiğin ucunda görülen değişiklikler. hastalığın belli bir gidişatı var. ve genelde iyileşme ile sonuçlansada tam bir iyileşememede görülebiliyor. ne kadar erken yaşta ortaya çıkarsa iyileşme o kadar iyi oluyor.
    sen şimdi doktorlarını dinle, onların sözlerinden çıkma, ne derlerse onu yap. futbol oynamayı çok isteyebilirsin ama şimdi oynarsan ilerde hiç oynayamayabilirsin. biraz sabret tamam mı? bacağına çok dikkat et fazla yüklenme. daha çok küçüksün ilerde istediğin kadar futbol oynayabilirsin. sabır canım kardeşim sabır. senin yaşında çok zor tahmin edebiliyorum ama lütfen doktorlarını dinle tamam mı ?
#04.07.2008 00:12 0 0 0