yazın dikkat etmeniz gerekenler

Son güncelleme: 13.07.2008 09:04
  • Yazın ne kadar dikkat edersek edelim kızgın güneş ışınlarına maruz kalıyoruz. Tam da bu nedenle bazı cilt bakımı ve gençleşme girişimlerine ara vermekte yarar var. Clinique Positif Medikal Estetik Merkezi Direktörü Dr. Şebnem Şenen Kurtoğlu'na göre, ablazive (soyucu) lazerle lekelerin tedavisi, kimyasal veya bitkisel peeling, mikro dermabrazyon (cilt soyma), lazerle kılcal damar tedavisi, lazer epilasyon, bazı kozmetik ürünler ve akne tedavisinde kullanılan ilaçların bir süre bırakılması gerekiyor.

    CİLDİ LAZERLE SOYMAK İÇİN KIŞI BEKLEYİN

    Cildi soyarak yenileyen (ablasive) lazerden sonra güneşten korunmak çok önemli. Çünkü cildin üst tabakası lazerle soyularak lekelerin ortadan kaldırılmasına çalışılıyor. Bu işlemden sonra cilt tedavi sonrasında kızarır, şişer. Bu haller 1-2 ay devam edebilir. Bu nedenle soyucu işlemler tercihen güneş ışınlarının yoğun olmadığı kış döneminde yapılmalı. Güneşten korunma faktörlü kremler de özenle kullanılmalı.

    YAZ AYLARINDA KİMYASAL PEELİNGE TATİL

    Kimyasal peeling'de kullanılan maddelerin başında alfa hidroksi asitler (glikolik asit, prüvik asit, laktik asit) geliyor. Kısaca AHA da denilen bu gruptaki asitler, derece derece asiditesi artan farklı formlarda kullanılırlar. BTA (Beta hidroksi asitler) da peeling malzemelerinden. Bu iki asit grubun kombinasyonu olan ürünlerle de cilt soyuluyor. Temelde yine lekelenme olan bölge soyularak hücre yenilenmesi tetikleniyor. Lekenin derinliğine göre tekrarlanan seanslarla cilt normal ve lekesiz bir forma kavuşuyor. Bu tedavi sırasında da cildin alt tabakaları hassaslaşıyor. Güneşe karşı korunma maksimum düzeyde yapılmalı. Yaz döneminde bu uygulama da tatil edilmeli.

    Bitki peelig'i ise içeriğinde bulunan bitkilerin etkisiyle cildin ölü hücrelerini uzaklaştırmaya dayanıyor. Maske halinde uygulanıyor. Bu tedaviyle cildin metabolizması hızlanıyor. Dolaşımı düzenleniyor. İnce çizgiler ve lekeler azalıyor. Yine kızgın güneş mevsiminde uzak durulmalı.

    Mikrodermabrazyon, yüksek basınçlı alüminyumoksit mikrokristallerinin cilde püskürtülmesiyle yapılıyor. Mikrokristaller cildin yüzeysel tabakalarını aşındırılıyor. Soyuyor. Bu arada ölü hücreler ve deri artıkları cihazın vakum sistemi tarafından emiliyor. İşlem sırasında cilt yüzeyinde kan dolaşımı artıyor, hücre yenilenmesi hızlanıyor. Sonuçta alttan canlı, taze ve pürüzsüz bir cilt ortaya çıkıyor. Bu da yazın kesinlikle ara verilmesi gereken işlemlerden. Uygulamadan sonra güneş, solaryum, makyajdan ve cilde elle müdahaleden kaçınılmalı.

    LAZER EPİLASYONDAN SONRA BRONZLAŞMADAN UZAK DURUN

    Lazer epilasyon adı altında, epilasyon amaçlı pek çok farklı ışık sistemi kullanılıyor. Farklı dalga boylarına sahip sistemlerin (Aleksandite, Nd-YAG lazer, Diod lazer, IPL ,VPL ışık sistemleri) hemen hepsi aynı prensiple çalışıyor. Yani ışık enerjisinin ısıya dönüşerek, farklı derinliklere ulaşması ve kıl kökünü yok etmesi. Sadece uygulamadan sonra değil, öncesinde de güneşten korunmak gerekiyor. 3'er hafta kadar. Özellikle bronzlaşma ve solaryum uygulamalarından kaçınılmalı. Lazerle kılcal damar tedavisi 6-10 hafta aralıklarla yapılır. Bunda da tedavi sırasında güneşten kaçınılmalı, yoğun güneş koruması yapılmalı.

    Ayrıca ciltte ve mukozalarda aşırı kurumaya sebebiyet veren akne tedavisinde, ağızdan kullanılan ilaçlar ve A vitamini içeren yüzeyel kremler yaz döneminde tercihen kullanılmamalı.

    ASIL MESELE GÜNEŞTEN KORUNMAK

    "Güneş ışınlarının yaşlanmayı artırıcı etkisi çok iyi biliniyor. Özellikle gençlik çağından itibaren güneş ışınlarından korunmanın yaşlanmayı geciktirdiği artıkbilimsel bir gerçek olarak kabul görüyor. Bu nedenle yaz tatilinde eskimek-yaşlanmak istemeyenlere en önemli önerim güneş ile aralarına mesafe koymaları".

    Endoskopik yüz germe ameliyatları şimdi de yapılabilir

    "Yaz mevsiminde estetik ameliyat yapılmaz" kuralı ise yıkılmaya başladı. Yazın estetik ameliyatlara olanak veren ise endoskopik operasyonların gelişmesi. Ancak bir yere kadar... Anadolu Sağlık Merkezi'nden Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Can Çınar, "Yaz aylarında estetik ameliyat yapılmaz diye kesin bir kural yok. Ancak güneş ışınlarının iyileşen kesi ve ameliyatlı bölgelere olumsuz etkilerinin olduğu teorik olarak doğru" diyor.

    Yaz aylarında yoğun olarak maruz kalınan güneş ışınlarının en olumsuz etkisi, operasyon bölgelerinde renk değişiklikleri yapabilmesi. Bu nedenle operasyon geçirmiş bölgenin güneş ışınlarından korunması gerekiyor. Bu amaçla güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde doğrudan güneş ışığına maruz kalmamak ve yüksek koruma faktörlü güneş koruyucuların kullanılması güneşin olumsuz etkilerini engeller.

    Bazı operasyonlar teknik olarak uygulanabilir. Ancak operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken bazı kurallara yaz sıcağında uymak zor olabilir. Liposuction ve karın germe gibi bazı ameliyatlardan sonra, 2-4 hafta giyilmesi gereken korselere dayanmak zor gelebilir. Yine örneğin protezle meme büyütme ameliyatları sonrası yüzme ve ağır yük kaldırma gibi hareketlerin en az 6 hafta süreyle yapılmaması gerekli.

    İKİ HAFTA SONRA DENİZE GİREBİLİRSİNİZ

    Dr. Çınar, "Endoskopik ameliyatlardan 2 hafta sonra denize ve havuza girmek mümkün. Ancak yine güneşten korunma yöntemleri mutlaka uygulanmalı" diyor. Bu ameliyatlar saçlı deri içerisinden yapılan küçük kesilerden yerleştirilen kamera ve özel aletler yardımıyla gerçekleştiriliyor. Özellikle orta yüz bölgesi gençleştirme ve kaş kaldırma operasyonlarında kullanılıyor. En büyük avantajı saçlı deri içerisinden yapılan küçük kesilerden yapılabilmesi.

    Bu ameliyatlar genelllikle orta yüz bölgesinde çok fazla cilt sarkıklığı olmayanlara uygun.Yine yüz bölgesinin estetik görünümünde oldukça önemli olan deri altı yağ dokuları sarkmış kadın ve erkeklerde başarılı sonuçlar veriyor.
#08.07.2008 01:42 0 0 0
  • paylaşımların için teşekküler
#08.07.2008 20:48 0 0 0
  • emegine saglik pisipisi, tesekkurler
#13.07.2008 09:04 0 0 0