Temizleme sütleri ve kremleri

Son güncelleme: 13.07.2008 09:08

  • Temizleme sütleri ve kremleri gece yatmadan yüze sürüldüğünde, cildin tozunu ve toprağını almaya yarar. Eğer cilde ağır bir mak*yaj yapılmışsa, bu sütler veya kremler yüzü temizlemeye yeterli ol*mayabilir. O zaman kold kremleri kullanmak daha olumlu sonuç verir. Ciltleri duyarlı olanlar, sabundan ve sudan rahatsız olanlar bu sütlerden yararlanabilirler. Yapılan sütleri ve kremleri buzdolabında saklamak Sütlerin yapımında, çiğ süt kullanılmalıdır.

    Normal ve kuru cilt için - 1
    Malzemesi: 1 fincan taze çiğ süt, gül suyu veya başka çiçek suyu.
    Yapılışı: Çiğ süt sekiz saat veya bir gece bekletilir. Ertesi gün sütün üstünde beliren krema bir kasıkla alınır. Eşit miktarda gül suyu veya başka bir çiçeğin suyu ile karıştırılır. Buzdolabında üç ilâ dört gün dayanır.

    Normal ve kuru cilt için - 2
    Malzemesi: 1 çorba kaşığı beyaz bal mumu, 2 çorba kaşığı zeytin*yağı, 2 çorba kaşığı lanolin, 2 çorba kaşığı çiçek yağı.
    Yapılışı: Bal mumu ve lanolin ben-mari usulü hafif ateşte eritilir. İçine zeytinyağı ve çiçek yağı katılıp karıştırılır, ateşten çekilir. Koyulaşıp soğuyuncaya kadar karıştırılır.

    Normal ve kuru cilt için - 3
    Malzemesi: 1 çorba kaşığı beyaz bal mumu, 2 çorba kaşığı Rus planalini, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı sıvı yağ.
    Yapılışı: Bal mumu ve planalin ben-mari usulü eritilir.
    Tencere içerisinde su buharı ile eritme sonrası. zeytinyağı ile sıvı yağı katılarak karıştırılır. Ateşten indirilir ve soğuyuncaya kadar karıştırılır.

    Normal ve karma ciltler için
    Malzemesi: 1 küçük veya 1/2 orta boy salatalık, 1 çay bardağı süt.
    Yapılışı: Salatalık ince bir şekilde rendelenir, süt ile karıştırılıp beş dakika hafif ateşte kaynatılır. Soğuyunca süzülüp şişeye konur . Buzdolabında bir hafta dayanır.

    Normal kurulukta ciltler için
    Malzemesi: 1/2 (yarım) çorba kaşığı yoğurt, 1/2 çorba kaşığı arı su veya yağmur suyu, üç tatlı kaşığı limon suyu.
    Yapılışı: Bunlar hepsi bir arada çırpılır, bir şişeye konup buzdolabında saklanır. Temiz bir pamuk ile yüze sürülür.

    Normal ciltler için
    Malzemesi: 5 cm uzunlukta bir salatalık, 1/2 bardak süt.
    Yapılışı: Salatalık soyulup rendelenir. Soyulan kabuklan ile birlikte süte yatırılıp karıştırılır, üç saat bekletilir. Sonra süzülüp şişeye konur, buzdolabında saklanır.

    Cansız ve kuru ciltler için
    Malzemesi: Bir yumurta sarısı, bir çorba kaşığı elma sirkesi, 1/2 tatlı kaşığı toz şeker, sekiz çorba kaşığı zeytinyağı.
    Yapılışı: Sirke, yumurta sarısı, şeker iyice karıştırılır. Zeytinyağı ağır ağır eklenir. Karışım düzgün ve koyu bir kıvam alınca, kavanoza konur. Bu temizleyici kremin olum*lu etkisi bir süre kullanıldıktan sonra fark edilir.

    Kuru ve gergin ciltler için
    Malzemesi: 3-4 büyük marul yaprağı, dört çorba kaşığı rende*lenmiş bal mumu, iki çorba kaşığı lanolin. Yedi çorba kaşığı badem yağı.
    Yapılışı: Üç ile dört büyük marul yaprağının üstüne bir fincan kaynar su dökülür, iki ile üç saat demlendiril*dikten sonra süzülür ve losyon elde edilir. Bal mu*mu ile lanolin ben-mari usulü hafif ateşte eritilir. Badem yağı katılıp iyice karıştırılır. Ateşten çekil*dikten sonra içine ısıtılmış marul losyonu katılır. Soğuyuncaya kadar karıştırılır.

    Soluk ve pürüzlü ciltler için
    Malzemesi: Üç çorba kaşığı ufalanmış papatya (çiçeği), iki çorba kaşığı ıspanak yaprağı (körpe kısımları), 1/2 bardak kaynar su, 1/2 bardak süt.
    Yapılışı: Papatya ve ıspanağın üstüne kaynar su dökülüp 1-2 saat beklenir. Sonra süt konur, iki saat daha bekletilip süzülür. Şişeye konulup etiketlenir, buzdolabında saklanır. Cildi çok kuru olanlar ayrıca besleyici bir ge*ce kremi kullanabilirler. Bu süt ellere de sürülebilir.

    Yağlı ciltler için - 1
    Malzemesi: Bir ölçü süt, bir ölçü kepek (buğday ve yulaf kepeği).
    Yapılışı: Kepek ile süt karıştırılır, bu karışımla yüz temizlenir.

    Yağlı ciltler için - 2
    Malzemesi: Üç çorba kaşığı maydanoz (taze doğranmış), üç çorba kaşığı taze nane (ince doğranmış), 1/2 bardak süt.
    Yapılışı: Maydanoz ve nanenin üstüne süt dökülüp karıştırılır, 1-2 saat bekletildikten sonra süzülüp konur. Buzdolabında saklanır. Maydanoz cildi aşırı yağlanmaya karşı koruduğunu ve nanenin de şifa verici olduğunu biliyoruz. Yağlı, lekeli, maya aday ciltlere bu iki bitkinin bileşimi, hafif bir antiseptik ve nemlendirici tavsiye edilir.

    Duyarlı ciltler için
    Malzemesi: Üç çorba kaşığı marul yaprağı (ince doğranmış), üç çorba kaşığı rendelenmiş havuç, yedi çorba ka*şığı kaynar su, on dört çorba kaşığı süt.
    Yapılışı: Marul ile havucun üstüne kaynar su dökülür, sekiz saat bekletilir. Sonra süt konup karıştırılır. İki saat daha bekletildikten sonra süzülüp şişeye konur . Rahatlatıcı, temizleyici, cildi düzgünleştirici bir olduğundan cildi duyarlı olanlar tarafından kullanılır. Aynı süt, bitkilerle (mürver çiçeği, melisa, ıhlamur, papatya vb.) de yapılabilir.

    Her türlü cilt için - 1
    Malzemesi: Dört çorba kaşığı patates suyu. 1/2 bardak süt.
    Yapılışı: 1/2 patates soyulup dilimlenir, haşlandıktan sonra süzülür. Soğuyunca gereken miktarda süte katılıp karıştırılır. Şişeye konup buzdolabında saklanır. Kullanmadan önce şişe çalkalanmalıdır.

    Her türlü cilt için - 2
    Malzemesi: Bir avuç dolusu badem, bir tatlı kaşığı toz şeker, on çorba kaşığı gül suyu (arı su veya yağmur suyu da olabilir).
    Yapılışı: Tuzsuz badem sıcak suya yatırılıp biraz beklenir, kabuklan soyulup havanda şekerle ve bir veya iki çorba kaşığı gül suyu ile dövülür. Bademler ezil*dikçe gül suyu eklenir. Karışım merhem kıvamına gelince, bir veya iki saat bekletilir, sonra temiz bir tülbentten süzülür. Bu temizleme sütü cildi besler, cilde kadife düzgünlüğü kazandırır.

    Her türlü cilt için - 3
    Malzemesi: 16 çorba kaşığı yoğurt, beş çorba kaşığı mürver çi*çeği, 2,5 çorba kaşığı eritilmiş bal.
    Yapılışı: Mürver çiçeği suda çalkalanır. Yoğurda birlikte hafif ateşte ben-mari usulü yarım saat ısıtılıp ateşten çeki*lir. Beş saat bekletildikten sonra tekrar ısıtılıp süzü*lür. Sonra içine bal katılır, bir süre iyice karıştırıldık*tan sonra şişeye konup buzdolabında saklanır.

    Her türlü cilt için - 4
    Malzemesi: Bir salatalık, bir bardak arı su. iki tatlı kaşığı ba*dem yağı.
    Yapılışı: Salatalık rendelenip su dolu bir kabın içinde hafif ateşte on beş dakika kaynatılır. Soğuyunca süzülüp badem yağı katılır. Buzdolabında birkaç gün daya*nır. Birkaç damla asilbent tentürü katılırsa bozul*ması geciktirilebilir.

    Her türlü cilt için - 5
    Malzemesi: 3,5 çorba kaşığı bal mumu, 14 çorba kaşığı mısır özü yağı, 7,5 çorba kaşığı patates suyu, 1/4 (çeyrek) çorba kaşığı boraks.
    Yapılışı:nBir veya iki patates soyulup hasların; simi süzülüp içine boraks katılır. Ayrı bir kapta bal mumu hafif ateşte ben-mari usulü eritilir. İçine önce yağ, sonra da ha*zırlanmış olan patatesli, borakslı losyon katılır. Karı*şını ateşten çekilir ve soğuyuncaya kadar karıştırılır. Bu krem ellere de yumuşaklık verir. Mutlakta, muslu*ğun hemen yanı başında bulundurmakta yarar vardır.

    Her türlü cilt için - 6
    Malzemesi: İki veya üç tatlı kaşığı su, bir tatlı kaşığı bal, 1/2 bardak süt, bir yumurta sarısı.
    Yapılışı: Bal, içinde eriyebileceği kadar su ile hafif ateşte ben-mari usulü ısıtılıp karıştırılır, ateşten çekilir, içine ön*ce süt, sonra yumurta sarısı katılır. Karışını düzgün bir kıvam alınca şişeye aktarılıp buzdolabında saklanır. Cildi besleyen , düzgünleştiren. Yumuşatan bu sarımtırak süt, her cilt ve yaş sahibine tavsiye edilir.

    Her türlü cilt için - 7
    Malzemesi: İki çorba kaşığı olgunlaşmış şeftali (kabuğu soyul*muş, dilimlenmiş), 1/2 bardak süt.
    Yapılışı: Şeftali sütün içine konulup sekiz saat bekletilir. Sonra süzülüp şişeye konur ve buzdolabında sak*lanır. Mevsiminde taze şeftaliden yapıları bu te*mizleyici ve nemlendirici sütten yararlanmalıdır. Süt süzüldükten sonra yüze yayılan şeftali parçaları bu cilt için nemlendirici bir maske yerine geçen On ilâ on beş dakika sırt üstü vatlıkları sonra yüz ılık su ile yıkanmalıdır. İstenirse şeftali dilimleri bal ile karıştırılarak da yüze sürülebilir.

    Her türlü cilt için - 8
    Malzemesi: 4 çorba kaşığı çekilmiş badem, 1/2 bardak süt
    Yapılışı: Kabuklan (zarları) çıkarılmış ve çekilmiş bademler süte yatırılıp sekiz saat bekletilir (bu süre içinde karışım arada bir karıştırılır). Sonra süzülüp şişeye aktarılır ve buzdolabında saklanır. Cildi temizleyen, nemlendiren bu süt ellere ve bedene de sürülebilir (süzülen bademler atılmamalı, bunlar temizlenmiş cilde sürülürse, cildi ölü tabakasından kurtarabilir hatta yemleyebilir de).

    Cildi canlandırmak ve temizlemek için
    Malzemesi: Dört veya beş iri çilek, 1/2 bardak süt.
    Yapılışı: Yıkanan çilekler bir çatalla ezilir veya mikser de püre haline getirilir. Süt katılıp karıştırılır, şişeye aktararak buzdolabında saklanır. Kullanılacağı zaman şişe çalkalanır. Kokusu ve tadı hoş olan bu süt aynı zamanda içilebilir de.
#08.07.2008 23:05 0 0 0
  • cok asiri makyaj yapan biri degilim, o nedenle temizleme sutu ve kremleri bana yeterli geliyor
    guzel onerilerin icin tesekkurler canim
#13.07.2008 09:08 0 0 0