Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fahri Özcan, vejetaryenlerde kalp krizi riskinin, diğerlerine göre çok daha düşük olduğunu belirtti.


Özcan, vejetaryen beslenmenin insan sağlığı açısından faydalı ve uyulması keyifli bir yöntem olduğunu söyledi.


Vejetaryenlerin et, balık ve kümes hayvanlarını yemediğini ifade eden Özcan, süt ve süt ürünleri yiyenlere laktik vejetaryen, bunlarla birlikte yumurta yiyenlere ovo-laktik vejetaryen, hiçbir hayvansal gıdayı yemeyenlere ise vegan denildiğini kaydetti.


Vejetaryenlerin kolesterol seviyesinin düşük olduğunu ifade eden Özcan, ''Kolesterol et, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunur.


Vejetaryenlerin yediği yemeklerde ise doymuş yağ asiti ya hiçyok, ya da çok düşük seviyededir. Bu nedenle vejetaryenlerde kalp krizi riski çok daha düşüktür'' diye konuştu.


Yapılan araştırmalarda vejetaryen diyetle alınan proteinin birçok avantajı olduğunun anlaşıldığını belirten Özcan, şöyle devam etti:


''Araştırmalar, proteini sadece bitkisel kaynaklardan almanın, alınan yağ miktarı ve türü değişmese bile kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğünü göstermiştir. Düşük yağ seviyeli vejetaryen diyetin, diğer beslenme alışkanlıklarına açık bir üstünlüğü olduğu yine bu araştırmalarda ortaya konulmuştur.


Özellikle 40 yaş ve üstündekilere kırmızı et yemeleri kesinlikle önerilmiyor. Ailelerinde kalp hastası bulunanlar, bu konuda çok daha fazla dikkat etmelidir.''


YÜKSEK TANSİYONDAN KORUNMAK İÇİN


Vejetaryen beslenenlerin tansiyonlarının diğerlerine oranla daha düşük olduğunu belirten Özcan, ''Yüksek tansiyondan korunmak için kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulması gerekir. Araştırmalar, vejetaryen diyete et eklenince tansiyonun hızla yükseldiğini ortaya koymuştur.


Vejetaryen beslenme, günlük diyetteki sodyum miktarını azaltmanın yanı sıra yüksek tansiyonla mücadeleye de destek olmaktadır. Yüksek tansiyon hastası birçok kişi, vejetaryen diyeti tercih ettiği takdirde tansiyon ilacına ihtiyaç duymamakta'' dedi.


BESLENME VE KANSER...


Vejetaryen beslenmenin kanseri önleyici etkilerinin de bulunduğunu kaydeden Özcan, ''Vejetaryen beslenmenin bazı kanser türlerini önleyici etkisi var. Yapılan araştırmalar, bitkisel beslenme alışkanlıklarının yaygın olduğu ülkelerde göğüs ve kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin çarpıcı şekilde düştüğünü göstermiştir'' diye konuştu.


Şeker hastalarında, çeşitli kalp hastalıkları görülme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Özcan, bu hastaların yağdan ve kolesterolden kaçınması gerektiğini, bunun için en uygun beslenme şeklinin ise vejetaryen beslenme olduğunu kaydetti.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 344
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 13.07.2008 15:38
ellerine saglık degerli bilğilerin için teşekkürler