Ramzan Pidesi Nasıl Yapılır - Bum Puf Pide - Ramazan Pidesi Tarifi

Malzemeler :

250 ml. Su
250 ml. Süt
1 paket instant toz maya.
1 çorba kaşığı toz şeker (silme)
1 çorba kaşığı tuz (silme)
50 gram tereyağı (ya da margarin)
5 - 5,5 su bardağı un(ortaboy bardak ile)
Tepsiyi unlamak için bir miktar kepekli un
Üzerin için susam ve çörekotu

Pideye şekil vermek için :

1-2 çorba kaşığı un ile bir miktar suyu koyu bir ayran kıvamı olaracak şekilde çırpıyoruz.

Yapılışı :

1) Süt ile suyu karıştırıp ılıklaştıralım. İçerisine şekerimizi ve erimiş tereyağımızı da ilave edip şeker eriyene kadar karıştıralım.

2) Derin bir kaba unu, mayayı ve tuzu birlikte eleyelim(elemeseniz de olur ama eleyince daha güzel kabarıyor).

3) Sıvı karışımın içerisine unlu karışımımızı yavaş yavaş ilave ederek el mikserimizin hamur karıştırıcısı ile çırpalım. Unu birden koymayın; aşama aşama ilave edin.

El mikserinin hamur karıştırma ucu ile çırpıyoruz.

4) Güzelce çırptığımız hamurumuzun kıvamı, dışarıdan satın aldığımız ekmek hamurundan biraz daha gevşekçe olacak. Sulu bir hamur değil ama ele yapışan bir hayli gevşekçe bir hamur oluyor. Bu nedenle çırpıcı kullanıyoruz.

5) Hamurumuzu iyice çırptıktan sonra bulunduğu kapta mayalanmaya bırakalım. Kabın üzerini bir bez ya da kap ile kapatmayı unutmayalım.. 50 dakika kadar mayalanması gerek..

6) Hamuru pişireceğimiz tepsimizi kepekli un ile güzelce unlayalım(isterseniz önce margarin ile yağlayıp sonra unlayabilirsiniz. Bu şekilde kenarları yapışmıyor. Sadece unladığımızda ise tabanı ınlandığı ve kenarları unlanamadığı için bir miktar yapışıyor ancak pek sorun olmuyor, bıçakla kenarlarından geçince kolayca çıkıyor)

7) Mayalanan hamurumuzu bir kaşık yardımı ile biraz karıştırıp gazını çıkardıktan sonra, unlu tepsimize aktaralım.( Kullandığım tepsinin çapı 28 cm. Yüksekliği ise 4 cm. Eğer sizin tepsiniz daha büyük ise, tepsinin ortasında pide şeklinde fazla yaydırmadan daire şekli verebilirsiniz. Bir kase su alalım ve arada bir elimizi bu suya batırıp ıslatarak, hamuru tepsimize yerleştirelim(elimize hamurun yapışmaması için suya batırıyoruz).

8) Tepsimize yerleşen hamurumuzu 10 dakika daha tepsi mayası için üzeri kapalı olarak bekletiyoruz.

9) Pişmeye hazır olan hamurumuzun üzerine pide şekli verebilmek için, 1-2 çorba kaşığı un ile birazcık suyu bir kasede çırpıyoruz(sulu bir bulamaç gibi). Koyu ayran kıvamında yaptığımız bu bulamaca parmaklarımızı batırarak, hamurun etrafına pide şeklinde olduğu gibi çember çiziyoruz ve ortasını da baklava ya da kare şeklinde dilimler gibi bastırarak şekil veriyoruz. Üzerine susam ve çörekotu serpiyoruz

Pideye şekil vermek için; koyu ayran kıvamında bir bulamaç hazırlıyoruz.


10) Artık hamurumuz fırına gitmeye hazır. =) Bizim fırın daha önce de belirttiğim gibi davul fırın olduğu için; ısı derecesi veremiyorum ancak tepsi böreği pişirdiğiniz ayarda pişirebilirsiniz sanıyorum(180 derece tahmin ediyorum).

Önceden fırınımızı biraz ısıtıyoruz(kızgın değil, sıcak). Isınmış fırınımıza pide ekmeğimizi yerleştiriyoruz ve üzeri nar gibi olana kadar güzelce pişiriyoruz.

Piştikten sonra bir tel üzerinde ilk sıcaklığı çıkana kadar ılınmaya bırakıyoruz.


İnanılmaz güzel kabarıyor ve mis gibi kokuyor!

Lezzeti?
Muhteşem!

Not : Yaklaşık olarak, pideyi yapım aşamaları 30 dakika + toplam mayalanma süresi 1 saat + pişme süresi 30-40 dakika alıyor.
İftardan 15- 20 dakika önce fırından çıkarmanız, pidenin kendine gelmesi ve ilk sıcaklığının çıkması için ideal bir zaman.
Bunun için ise, iftardan 2,5 -3 saat önce pideyi yapmaya başlayabilirsiniz.

Afiyet olsun..

alıntı

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 497
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 15.07.2008 12:57
ellerine saglık teşekkürler