Türkiye’deki diyet kitapları

Son güncelleme: 17.07.2008 23:44
  • Kadınlar her yıl zayıflama telaşına kapılır. Deniz kıyısında, tiril tiril elbiselerin içinde ince görünmek isteyenler soluğu ya spor salonlarında alır ya da yeni bir diyete başlar. Tam da bu yüzden her gün yeni bir diyet kitabı piyasaya çıkıyor.Yurtdışında da zayıflama ve sağlıklı görünme trendi tam gaz devam ediyor. Azımsanmayacak miktarda paralar bu amaç uğruna harcanıyor. Yabancı diyet kitaplarından bazılarını test eden dergiler bu 'araştırmanın' sonuçlarını yayımlıyor. İşte bu kitaplarla ilgili detaylar ve 'denekler'den elde edilen sonuçlar.
    Sağlığınızın şerefine (The Martha's Vineyard Diet Detox - Martha's Vineyard Diyet Detoksu) - Önerilen ne? Söz konusu diyetin uygulanması sonucunda modern yaşam tarzıyla birlikte gelen, sigaradan kaynaklanan, deodorantların bıraktığı veya ojeler ile tatlandırıcıların yarattığı tüm lekeler ve etkileri yok ediliyor. - Kimler için? Hayatını düzene sokmak isteyen tüm parti düşkünleri ve sosyal yaşam meraklıları bu diyeti uyguluyor. Dış görünüşüne önem veren politikacılar ve yüksek mevkilerdeki bürokratlar ile büyük şirketlerin CEO'ları, hatta Forbes'un 500'lük en stresli CEO'lar listesindekiler bile bu diyetten faydalanmış.


    - Kuralları: Kesinlikle katı yiyecek yok. Çünkü yiyecekleri çiğnemek sindirim sistemini etkiliyor ve vücudun iyileşmesinde engel teşkil ediyor. Dr. Roni DeLuz'un bulduğu bu diyet, saat başı otlu çaylardan yapılma kokteyller, antioksidan -özellikle kırmızı meyve suları- aloe vera suyu ve enzimce zengin sebze pürelerinden oluşuyor. Sindirimi hızlandıran maddeler ise ev yapımı çorbalar ve fazla oranda su.

    - Kusurları: Oldukça pahalı ve zahmetli. Bu kitapta yazılanları evde uygulamaya kalkacaksanız, bir meyve sıkacağı şart. Bu arada detoks programlarının da yan etkileri var. Baş ağrısı, bulantı, kâbus. (Bu diyet programını uygulayan deneğin rüyaları cinayet üzerine kuruluydu.)

    - Sonuçları: Bu programı uygulayan denek, kitabın önerdiği 21 günden ziyade, zaman mefhumundan yana dertli olduğundan ötürü, yedi günlük detoksta karar kıldı: "Programı takip edebilmek için tam zamanlı olarak çorba ve sebze-meyve suyu sıkma işlemlerine vakit ayırmanız gerekiyor. Bu işlemler askeri bir disiplin gerektiriyor. Yine de altı kilo verdim. Enerjim yerine geldi ve insanlar gözlerimin canlılığının geri geldiğini, saçlarımın parladığını ve tenimin berraklaştığını söylüyor."

    - Favori önerisi: En ideal olanı, detoks programına sadık kalmak. Bu konuyla ilgili mydietdetox.com isimli bir site bile var. Yüksek teknolojili selülit tedavi yöntemlerinden parazit temizliğine, bir ada feneri kıyısı keyfine, kamp ateşi kenarı meditasyonlarına uzanan bu çeşitlilikle, tüm ruhani yükünüzü sahilde bırakmanız işten değil.
    Yumuşak dokunuş (The Cellulite Solution - Selülite Çözüm)

    - Önerilen ne? Selülitinizin olmaması için doğru beslenmeniz, kafein bazlı bir serumu sorunlu bölgeye uygulamanız, egzersiz yapmanız, beden fırçalarını sık sık kullanmanız ve organik katkı maddelerinden kokteyller ile destek almanız öneriliyor.

    - Kimler için? Kate Moss'un bile 'portakal kabuğu' görünümü olduğunu düşünürsek, her kadın için.
    - Kurallar: Yiyebildiğiniz kadar antioksidan ve 'mucize' gıdalardan beslenmelisiniz. Bu aslında çok da sıkı bir diyet değil. Yumurta, soya, tahıllar, balık, sade yoğurt, fasulye ve tavuk, yiyebilecekleriniz arasında. Bunun dışında kırmızı et ve şekere kesinlikle yer yok.

    - Öneriler: Selülitten kurtulmak için, her gün evinizde özel bir karışım yapıp uygulamalısınız. Yıllarca yeryüzündeki hemen her kadında olan selülitleri tedavi etmek için çalışmalar yapmış Dr. Howard Murad, kitabında bu özel suların tariflerini veriyor.

    - Sonuçlar: Test edildiğinde görüldü ki; aslında inceltmeye ve zayıflatmaya yönelik olmayan bu diyet, iki haftada iki kilo verdirmeyi de başarıyor. Hem selülitlerinizden, hem de kilolarınızdan kurtuluyorsunuz.

    - Favori önerisi: Somon balığı, yumurta ve vücudun su oranını dengeleyici sebze ve meyveler, cildi gözle görünür derecede güzelleştiriyor.

    Tam benim tipim (The GenoType Diet)

    - Önerilen ne? Genlerimiz, biz henüz dünyaya gelmemişken bile bedenimiz üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Genetik yapımızı tanımamızı ve genlerimizi kontrol etmemizi sağlayan bu diyet yağ stoklayan genleri kontrol altına almayı, kilo verebilmeyi ve hastalık riskini azaltmayı vaat ediyor.

    - Kimler için? Bugüne kadar o reçete senin, bu reçete benim tüm diyetler arasında gezinen, kıdemli zayıflama adayları için birebir.

    - Kurallar: Kitabın yazarı Dr. Peter D'Adamo'nun kurallarını takip etmek şart. Kendisi, göz ardı ettiklerinizin değil, yediklerinizin ilerlemenizi sağladığını anlatıyor. Sinirliyken ve stres altındayken yemek yememeyi öneren D'Adamo'ya göre akşam 19.00'dan sonra ağır, büyük bir öğün yenmesi de, ardından aşırı egzersiz yapılması da sakıncalı. "Sabah kalkar kalkmaz, yatağınızdan çıkın. Protein ve nişastaları ayırın ve yatağa asla stresli girmeyin," diyor doktor.

    - Öneriler: Genetik tipinizi bulmanız, ipucu oyununu andırıyor. Balık etli misiniz? Atletik yapıda mısınız? Yoksa bir armuta mı benziyor hatlarınız? D'Adamo, geliştirdiği bir geometrik sistem sayesinde kalçalarınızın göğsünüze göre daha kalın olup olmadığını, 1500 pound tutarındaki bir testle bulabileceğini vaat ediyor.

    - Sonuçlar: Bu diyetin bir ay içinde üç kilo vermeyi garantilediği görülüyor. Uygulaması kolay bir planı olan bu diyet türü, içinde yüzlerce farklı tarifi barındırdığı için, diyeti uygulayan kişi asla sıkılmıyor.

    - Favori önerisi: D'Adamo'nun uzun vadeli bir yol haritası olduğunu söylediği bu diyet için sabırlı olunmalı ve çok sık tartılınmamalı! Stella Mc Cartney de hamileyken diyet yapmış.

    Bu da doğurganlık diyeti

    The Fertility Diet (Doğurganlık Diyeti) kitabı, Harvard Tıp Okulu hocalarından Dr. Jorge Chavarro'nun imzasını taşıyor. Doktora göre, yağ oranı yüksek, şekerli gıdalarla örülü Batılı diyet türleri, hamileliğin seyrini de yavaşlatıyor. Doktor, kan ve şeker oranını dengeleyici, yumurta oluşum dönemlerini koruyucu yiyecekleri bu diyet için ön plana çıkarmış. Pastörize edilmemiş süt, bu diyet için kötüyken, hamilelere bol bol dondurma yemeleri öneriliyor. Teoriye göre çiftlik ürünleri, yani süt, yumurta ve peynir, kadınlık ve erkeklik hormonlarıyla yüklü. Bu anlamda yağ oranı düşük ürünleri fazla tercih etmek de bu tür dengeleri sarsabiliyor.

    Yüzünüz konuşsun

    Farklı türde bir başka diyet kitabı olan The Facial Analysis Diet (Yüz Analizi Diyeti) ise, Elizabeth Gibaud'nun imzasını taşıyor. Gibaud'ya göre eğer gözler ruhun aynası ise, o aynaya baktığınızda, sizin için neyin daha sağlıklı olabileceğini yüzünüzden anlamak gayet basit. İki haftalık diyet, sindirim sisteminin yeniden ele alınmasına dayalı olarak tasarlanmış. Bu diyet özellikle 'patates' kıvamındaki ve yeni doğum yapmış kadınlara ideal bir seçenek olarak sunuluyor. Bu diyeti uygulayan ünlülerden biri de, Kate Winslet. Bu diyette bol bol su tüketimi, şifalı bitkiler ve sebzelerin rolü de çok büyük.

    Bikini Diyeti

    Charles ve Maureen Clark imzalı Bikini Diyeti, Kitapta bedeninizi 28 günde deniz kenarına uygun hale getirmek üzere kaleme alınmış bir diyet programı tüm detaylarıyla işlenmiş. Kitabın yazarı halen Edinburgh Üniversitesi'nde eğitim veriyor. Kitapta ilginç yemek tarifleri de mevcut.

    GI Diyeti

    Dr. Metin Özata tarafından yazılan,kan şekerini yükseltmeyen gıdaları yeme esasına dayanan ve bilimsel çalışmalara faydalı olduğu kanıtlanmış bir çalışma. 192 sayfalık kitapta, ömür boyu devam ettirilebildiği ölçüde faydalı olacağı söylenen bu diyete ilişkin birçok tavsiye yer almış.
    Ve diğer diyet kitapları

    * Vücudun Şifresi, Yazan: Halil KARGULU,
    * Akdeniz Diyeti, Yazan: Muzaffer Kuşhan,
    * Beyin Diyeti, Yazan: Alan C. Logan,
    * Miami Diyeti, Yazan: Dr. Arthur Agatston,
    * Omega Diyeti, Yazanlar: Artemis P. Simopoulos ve Jo Robinson, * Sentez Diyeti, Yazan: Taylan Kümeli,
    * Şifalı Besinler ve Mukussuz Şifa Diyeti, Yazan: Arnold Ehret,

    * Real Age Diyeti, Yazan: Michael F. Roizen,
#17.07.2008 23:44 0 0 0