Başınız Çok mu Ağrıyor?..

Son güncelleme: 22.07.2008 01:25
  • Sıkça şikayet edilen rahatsızlıklar arasında yer alan baş ağrısının, ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıkların habercisi olabileceği bildirildi.

    Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmaya göre, Türkiye'de her 100 kişiden 94'ünün hayatları boyunca en az bir kez baş ağrısı sıkıntısı çektiğini söyledi.

    Sıkça rastlanan ve zaman zaman günlük yaşamı bile çekilmez hale getiren baş ağrısının yeterince önemsenmediğini ifade eden Tulunay, en sık yaşanan ağrılar arasında yer alan baş ağrısının ölümle sonuçlanan rahatsızlıkların habercisi olabileceğini kaydetti.

    Tulunay, ''Baş ağrısı Türk insanının en çok şikayet ettiği ağrıların başında yer alıyor. Ama sıkça rastlanıldığı için genelde önemsenmiyor ve çekilmez ağrılar yaşanana kadar doktora başvurulmuyor'' dedi.

    Ağrı olduğunda zaman kaybedilmeden doktora başvurulması gerektiğini söyleyen Tulunay, şöyle konuştu:

    ''Baş ağrısı, erken teşhis için bir lütuftur. Çünkü ağrı, gelecek hastalıkların habercisidir. Ama ağrıyla yanlış mücadele edildiği zaman daha büyük sorunlar çıkabilir. Bu nedenle hastalar ve uzmanlar çok dikkatli olmalı. Ağrının kaynağı doğru tespit edilirse ilerde çıkabilecek başka hastalıkların önününe geçilebilir. Vatandaşlarımız, prospektüsünü okumadan ve yan etkilerini bilmeden ilaç kullanmak yerine, doktora görünüp tavsiyelerine uymalı.''

    Prof. Dr. Tulunay, ağrıların kişinin huzurunu kaçırdığını, sosyal yaşamını ve bütçesini olumsuz etkilediğini belirterek, şunları kaydetti:

    ''Baş ağrıları, hem ekonomik hem de sosyal açıdan ciddi sıkıntılara neden oluyor. Daha önce yaptığımız araştırmada Türkiye'de baş ağrısı nedeniyle 300 milyon dolar harcama yapıldığını tespit etmiştik. Bunun yanı sıra baş ağrısı, sosyal hayatta ve iş veriminde kayıplara, eşler arasında anlaşmazlıklara ve dikkatini toparlayamama gibi sıkıntılara neden oluyor. Bu nedenle, baş ağrısı şikayeti olanlar mutlaka uzmana görünmeli.''
#22.07.2008 01:25 0 0 0