Islanan Cep Telefonu Nasıl Kurtarılır?

Son güncelleme: 31.07.2008 21:15


  • Cep telefonunuzu en kısa sürede sudan çıkarın. Cep telefonlarının plastik gövdeleri oldukça sıkı birleştirilmiştir, ama telefon su ile temas ettikçe zamanla su iç kısımlara nüfuz edecektir. Bu zaman oldukça kısa olabilir: 20 saniye veya daha az. Bu yüzden cep telefonunuzu hemen olabildiğince çabuk sudan çıkarın.
    Hemen cep telefonunuzun pilini çıkarın. Bu en önemli adımlardan biri. Hiç vakit kaybetmeden cep telefonunuzun pilini çıkarın. Su ve elektrik birbiri ile pek anlaşamaz. Telefonunuzun içindeki devreler su ile teması atlatabilirler, eğer elektrik ile temas halinde değillerse. Cep telefonunuzu kurtarmak istiyorsanız pilini hemen çıkarın.
    SIM kartınızı çıkartın. SIM kartınızı ve varsa hafıza kartınızı çıkarıp kurulayın. Cep telefonunuzda bulunan telefon numaraları (diğer bilgiler ile birlikte) SIM kartınızda saklanırlar. Bazılarımız için bu bilgiler telefonu kurtarmaktan daha önemli olabilir. SIM kartınız kolay kolay sudan zarar görmez, bundan sonraki adımları SIM kartınız için uygulamaya gerek yok. Sadece kuru bir yere koyup GSM şebekenize bağlayana kadar beklemeniz yeterli olacaktır.
    Cep Telefonunuzu kurulayın. Tabi ki suyun iç kısımlara ulaşmasını engellemek için telefonunuzdaki sudan olabildiğince kurtulmanız gerekli. Havlu ya da kağıt havlu kullanarak olabildiğince sudan kurtulun.
    Telefonunuzun kurumasına izin verin. Telefonunuzu ve içindeki telefon numaralarının, mesajların zarar gelmesini engellemek için telefonunuzun kurumasını sağlayın. Ayrıca melodiler, grafikler SIM kartınızda değil telefonunuzda tutulur. Telefonunuzun çalışıp çalışmadığını görmek için pilini takmak devrelerin kısa devre yapmasına sebep olabilir. Telefonunuzu bir kase pirinç içerisine koyup beklemek nemin buharlaşmasını sağlayabilir.
    Telefonunuzu sıcak ortamda tutun. Tabi ki pişirin demiyoruz. Uygun oranda ısı vermek telefonunuzdaki suyun ekrana zarar vermeden buharlaşmasını sağlayacaktır. Cep telefonunuzu televizyonunuzun ya da bilgisayarınızdaki fanların arkasına koymak yeterli olacaktır. Telefonunuzu 2-3 gün boyunca bu şekilde sıcak ortamda bırakın.
    Telefonunuzu test edin. 3 gün bekledikten sonra her şeyin temiz ve kuru göründüğünden emin olduktan sonra telefonunuzun pilini takarak çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer telefonunuz çalışmıyorsa 4. adımdan itibaren tüm aşamaları tekrar uygulayın. Eğer hala çalışmıyorsa yetkili servise başvurun bazı durumlarda tamir edebilirler.

    Alternatif Alkol ile Kurutma Metodu

    Alkol ile Kurutun. Alkolün Hidrofobik (Su sevmez) olması sayesinde telefondaki tüm suyu çıkartabilir. Geri kalan alkol de buharlaşacaktır. Alkol telefonunuza zarar vermeyecektir ama yapıştırıcı ile tutturulmuş olan kısımları bozabilir. %95′lik Alkol kullanın. Uygulamayı açık mekanda gerçekleştirin! Uygulamadan önce pili çıkarın. Sonrasında telefonunuzu bir iki gün dışarıda kurumaya bırakın. Alkol kullandıktans sonra kesinlikle ısı uygulamayın.
    Hırdavatçıda bulabileceğiniz Denature Alkol kullanabilirsiniz. Bu alkol elektronikler üzerinde kullanılabilir ve hemen buharlaşır. Denature Alkol kolayca kirlenen ve içerisinde elektronik parçalar barındıran uzaktan kumandalı arabaların temizlenmesinde kullanılır. Telefonunuzun üzerine püskürtün veya durulayın. Eğer telefonunuzu açarak uygulayabilirseniz daha da etkili olabilir.

    İpuçları

    Telefonunuzun pilini en az üç gün boyunca takmayıni hatta eğer ekranınız bulanık gözüküyorsa daha da uzun süre takmayın.
    Telefonunuzu kurutmanın diğer bir yolu da klimanın ya da havalandırmanın önüne koymaktır. Soğuk hava telefonunuza zarar vermez, klimadan çıkan kuru hava telefonunuzu kısa sürede kurutabilir. (Sıcak hava plastik kısımların bozulmasına hatta bazı durumlarda erimesine sebep olabilir.) Gece bıraktığınız cep telefonunuzu sabaha kadar kurutabilirsiniz.
    Alternatif yöntem cep telefonunuzu (telefonunuzun pilini, SIM kartını ve hafıza kartını çıkarttıktan sonra) silica paketleri ile birlikte hava geçirmez buzdolabı poşetine koyabilirsiniz. Silica paketleri yeni ayakkabılar, elektronik aletler ve montlar ile birlikte gelir. Telefonunuzu bir ya da iki gün boyunca bu şekilde poşete tuttuğunuz zaman silica paketleri nemi emecektir.
    Kurumaya yardımcı olacak başka bir yöntem de bebek bezi kullanmaktır. Bebekler için işe yarıyorsa, cep telefonunuz için de yarayabilir.
    Eğer telefonunuz denize yani tuzlu suya düşerse, telefonunuzun pilini çıkardıktan sonra normal su ile durulayın Bu tuzlu suyun bırakacağı kristallerden kurtulmanızı sağlayacaktır.
    Eğer yapabileceğinizi düşünüyorsanız, cep telefonunuzun içini açın. Bunun için TORX tornavida satın almanız gerekebilir ama bu masrafa değebilir. Tabi hatırlatalım suyun verdiği zarar telefonunuzu garanti dışı bırakmadı ise bu işlem bırakacaktır. Bizim önerimiz daha önceden bir telefon açıp başarılı bir şekilde kapatmadı iseniz bu yöntemi önermiyoruz.
    Suya düşen piller genelde işe yaramaz hale gelirler. Neyse ki yenisi telefondan çok daha ucuza alabilirsiniz. Genelde telefonunuzu kurtarabilirsiniz.
    Su ile temastan sonra paslanma riski vardır. Minerallerden kurtulmak için telefonunuzu saf su ile yıkamayı düşünebilirsiniz.

    Uyarılar

    Pilinizi ısıtmayın, içindeki kimyasallar akabilir. Fırın ya da saç kurutma makinesi düşünüyorsanız önce pili çıkarın.
    Alkol kullanacaksanız, uygulamayı dışarıda yapın ve kesinlikle hafif bile olsa ısı uygulamayın. Alkol kokusu geçmeden pilinizi takmayın.
    Yukarıda da bahsedildiği gibi telefonunuza çok fazla ısı uygulamayın. Cep telefonunuzu eritmek ya da yakmak istemezsiniz.
    Bütün bu adımlar izlense bile suyun içerisindeki mineraller telefonunuza zarar verebilir. Modern telefonlarda parçalar o kadar yakın yerleştirilmişlerdir ki en küçük etki bile telefonunuzun çalışmamasına sebep olabilir.
    Üreticiler garanti etiketleri yerleştirirler bu etiketler su ile temas ettikleri zaman renk değiştirirler. Böylece yetkili servis telefonunuzu suya düşürdüğünüzü anlayabilir ve telefonunuz garanti dışı bırakabilir. Suya düşürülen telefonlar genelde garanti dışıdır ama sigorta masrafınızı karşılayabilir.
    Birçok modern telefon birden fazla su zarar göstergesi barındırır (ıslandığı zaman renk değiştiren etiketler gibi) Sadece bir tanesi sizin görebileceğiniz noktadadır. Eğer pilin altındaki göstergeler renk değiştirmişse bu sizin erişiminiz olmadığı yerlerdeki göstergelerin de renk değiştirmiş olabileceğini gösterir. Bu durumda telefonunuzun garantisi zararı karşılamaz.
    Cep telefonunuzu ve herhangi metal ya da elektronik eşyayı mikrodalga fırına koymayın. Elektronik aksamları ve büyük ihtimalle mikrodalga fırına zarar vermenizle sonuçlanır.

    Bu yazı WikiHow sitesindeki How to Save a Wet Cell Phone Türkçeleştirilmiştir




#31.07.2008 21:15 0 0 0