Gümüşsu Köyü

Son güncelleme: 26.05.2010 19:18
  • Kadışehri Gümüşsu Köyü - Gümüşsu Köyü Hakkında - Gümüşsu Köyü Tanıtımı - Gümüşsu Köyü Resimleri

    KÖYÜN ADI: GÜMÜŞSU KÖYÜ

    MUHTARININ ADI-SOYADI: ARİF EKİN

    KÖY BİLGİLERİ: MERKEZE UZAKLIĞI 19 KM'DİR.


    Köyümüzün Özellikleri:
    Tarihi

    Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.ancak eskilerin medrese dedikleri günümüzün ise üniversitesi olarak egitim veren ilim yuvası bu köyde kurulmuş ve zamanın alimleri burada yetişmiştir hala çevre köylerde bulunan kişilerin dedeleriinin burada yetiştigini söyleyenler vardır.ve ayrıca bu medrese.de birde vakıf kurulmuş olup okulun ihtiyaçları buradan karşılanmıştır tarih kitaplarındada bu durum acıklanmıstır kısaca çevre koy hatta şu anki bır çok ilçelerin merkezi durumunda imiş..bu medresenın hocalarının torunları bu köyde hala yaşamaktadırlar örencik köyü evliyası olarak blinen türbede osman geylani adında bir zaat yatmakta olup bu zaatın kıbrıs savasına katıldıgıbir plota yardımcı oldugu bu plotun kendisinin bizzat koye gelip ziyaretinde bulundugunu koy halkı söylemektedir.Ayrıca koyun düzagaç mevkısınde bır bayan bır erkek zatın daha türbesi olup ziyaretleri yapılmaktadır.koyun yine düz agaç mevkisinde sarı in adında bir magarası veyanık hayat mevkisindede yukarıdan aşagıya merdıven seklınde 10 mt uzunlugunda bir magarası dah bulunmaktadır.koyden çekerek çayı geçmekte olup tarıhınde bu çay uzerınde eski mılletlere ait yerleşim yerleri ve mezarları mevcuttur malkayası ve maram şah bunlardan bir kaçıdır. Ayrıca yıgma tepeleri çatalca huseyin sohu kara dınek tepesi yıgmları mevcuttur.yine koy eski kervan yolu uzerınde kurulmuş ve tarıhı han,ın kalıntıları gunumuze kadar gelmiştir.


    Kültür

    Dügünlerinde bir çok halay çeşşitleri yer almiş olup bunların başlıcaları sivas agırlaması,narey,temiraga,bopbili,vb halaylarıdır .yemeklerden ise en meşhuru oyulmuş taşlar içinde bulgur ve et karışımının dovülerek köfte yapılıp onun yuvarlak hale getirilerek yapılan KÖFTE YUVARLAGI YEMEGİDİR ayrıca yaprak dolması mantı,çilli, hasıda,borana gibii tarihi yemeklerde yapılmaktadır ve ayrıca köy de güzel bir görünmü yüksek tepeden güzel bir manzarası vardır köyden çekerek ırmagı geçmektedir yazın genellikle nüfusu çok kalabalıktır.


    Coğrafya

    Yozgat iline 103 km, Kadışehri ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köyün doğusunda,kabalı köyü batısında,ikizce köyü kuzeyinde kalederesiköyü güneyinde isi izibüyük köyleri vardır.Köy halkı sevecen ,cana yakın müsafir perverdir.Köy diğer anadolu köylerinde olduğu gibi dışarı çok göç vermiştir.Bunların başını İzmir, Ankara ve İstanbul çekmektedir.


    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır



    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#02.08.2008 13:47 0 0 0
  • Konu düzenlenmiştir..
#26.05.2010 19:18 0 0 0