Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Ayhan Sürmen, turizm hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Trabzonlu İş adamı Ayhan Sürmen ile Sürmene’de yöresel ev yemeklerinin bulunduğu Serender Dinlenme Tesisleri’nde konuştuk. Geçtiğimiz yıl hizmete açılan Serender Dinlenme Tesisleri hakkında bilgi veren Ayhan Sürmen, “Karadeniz köy evlerinde kapıları çaldığınızda size sunulacak olan yöresel yemekleri burada müşterilerimize sunuyoruz” dedi.

Trabzon Turizmine bu anlamda büyük katkı sağlayan Sürmen, Karadeniz’in önümüzdeki yıllarda turizm anlamında en cazip bölge haline geleceğini söyledi.


YAYLALARIMIZIN ALT YAPI SORUNLARINI ORTADAN KALDIRMAK GEREKİR.

“Yayla turizmindeki sorunlara dikkat çeken Sürmen, “Trabzon’da yayla turizmi büyük dikkat çekmektedir. 1999 yılında dönemin Trabzon Valisi İsmet Gürbüz Civelek, zamanında ön plana çıkan yayla turizminde o zamanda günümüzde de en büyük ek****lik altyapı sorunu idi. Alt yapı hizmeti için bakanlıklar, valilik, turizm il müdürlüğü, ticaret ve sanayi odası her türlü yardımı yapma çabası içinde olmalarına rağmen bir türlü yaylalarımızın alt yapı hizmetinde başarı sağlanamamıştır. Bana göre plan projeye dayandırılıp yayla turizmine açık olan tüm yaylaların yolları yapılmalıdır. Çünkü bizim yöremize Ege ve Akdeniz bölgesinden gelen insanlar var. Ekonomik düzeyleri de iyi. Dağ yoluna stabilize yollardan getirirsen bu insanları bir daha aynı dağa çıkaramazsın. Doğası ne kadar güzel olursa olsun mümkün değil çıkmazlar. Bazı insanlarda toprak yolunu tercih ediyorlar. Ama turistin hareket ettiği yol mutlaka standardı yüksek bir yol olması gerekiyor. Valiliğimize bunun için çok büyük yük düşüyor. Yaylalarımızın nasıl yapılaşmasının önüne geçilmesi gerekiyorsa, elektriğinin, suyunun ve yolunun da yapılması gerekiyor. Yaylalarımızın temizliğini de sağlamak lazım. Mesela yaylaya giren araçlardan 1 YTL-2 YTL alınabilir. Orada bekçiler istihdam ettirilebilir. O bekçiler temizlik ve güvenlik hizmetini sağlanmış olur. Valilikte ekonomik bir yükün altına girmez” dedi.

ARAPLAR TRABZON’DA KLİMASIZ EV YAPMAK İÇİN ARAZİ SORUYORLAR

Kendinizi Karadeniz’e gelecek olan bir turistin yerine koyarsanız, Karadeniz’i neden tercih ederdiniz?


Karadeniz’e en çok sıcak bölgelerden insanlar geliyor. İnsanlar kendi memleketlerinde kışın bile üstlerine yorgan almazken Karadeniz’de yazın bile üstlerine yorgan alıyorlar. Sıcaktan bir kaçış var. Klima ile her yerde serinlenir ama doğal serinleme her yerde olmuyor. Bizim bölgemizin tanıtımını iyi yaptığımız takdirde Arap Ülkelerinden de çok büyük bir giriş olacaktır. Çünkü tesislerimize Arap Ülkelerinden gelenler var ve burada arazi bile arıyorlar.
Klimasız ev yapmak için arazi soruyor Araplar. Eğer bu dengeyi bozmazsak İsviçre’de dahil doğaya baktığınızda 25 çeşit yeşilin tonlarını göremezsiniz. Doğa mükemmel ama böyle baki kalırsa. Birde insanımız çok farklı. Başka hiçbir yerde bu sıcaklığı bulamazsınız. Bizim yaklaşımlarımız turistlerin çok hoşuna gidiyor. Sanki tesis sahipleri ile kırk yıllık dostlarıymış gibi iç içe giriyorlar. Dolayısıyla biz bu özelliğimizin farkında değiliz.
Ben bir turist olsaydım kesinlikle Trabzon’u tercih ederdim. Ama ben kendim için diyorum. Belki ***m gelmek istemezdiler. Bu nokta çok önemli. Trabzon turizminde ek**** olan etkenlerde bu cümlede saklı. Gençler denize girmek, müzik dinlemek için Trabzon’u tercih etmezler. Kafasını dinlemek isteyen ve huzur bulmak isteyenler Trabzon’a geliyor. Bu insanlar daha çok parası olanlar. Çalışan bir işçi Ege ve Akdeniz sahillerini tercih eder. Emekliliğini dolduran insanlar huzur ister, dinlenmek ister. Karadeniz toprağı bu insanları kendiliğinden çekiyor. Denizlerimizde gitgide temizleniyor. Şayet sahillerimizi de değerlendirebilirsek, modern tesisler yapabilsek inanıyorum ki biz denizimizle beraberde çok fazla turisti buraya çekeriz, denizlerimizi de buraya çekeriz. O zaman Karadeniz’de turizm patlaması olur” dedi.

KÜRESEL ISINMA KARADENİZ’E TURİST ÇEKECEK

DÜNYA İŞADAMLARI TOPLANTISI EYLÜL’DE TRABZON’DA

Küresel ısınma ile Karadeniz’in cazip bir merkez haline geleceğini söyleyen Sürmen, “Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren ile birlikte Antalya’da turizm girişimcilerinin katıldığı bir toplantıya gitmiştik. Antalya’daki turizm girişimcilerinin en büyük sıkıntısı küresel ısınma. İnsanların deniz kenarlarından kaçması ve uzun süre buralarda konaklamamaları turizmcileri rahatsız ediyor. Biz Akdenizli turizmcilerine Şadan Eren aracılığı ile bir öneri getirmiştik, “15 günlük tur programınızın 1 haftasını Karadeniz’e ayırın” demişti. Turistlere böylelikle alternatifler sunulacaktır. İnanılmaz bir destek gördü.
Trabzon’da Eylül ayında Dünya İşadamları toplantısı yapılacak. Bu toplantıda da bu yaklaşımlarda ön plana çıkacak ve gündeme taşınacak” ifadelerini kullandı.

Trabzon’da konaklama sorunu var mı?

Ege ve Akdeniz’le Trabzon’un farkı şu; Ege’de Akdeniz’le işletmeciler kar sağlarlar. Karadeniz’de ise turlar kar sağlarlar. Çünkü oralarda paket turlar vardır. İnsanlar otele girer ve bir hafta sonra çıkar. Bizde ise akşam giriş yaparlar ve sabahleyin çıkarlar. Tesisi bile anlatamazsınız. Tesislerimizi uzun süre kalınabilir hale getirmemiz lazım. Yani büyük tesisler kurmamız lazım. Otellerimiz yinellikle 100-200 yataklı oluyor. Bugün konferanslar yapılmaya kalkıldığında 500-1000 kişinin bir arada olduğu toplantılarda konaklama tesislerimiz yetersiz kalıyor. Trabzon’daki tüm otellere gelen kişileri yayıyoruz.
Ama Trabzon’da yeni yapılan otellerin çok büyük faydası olacak. İnsanların memnuniyetlerini denetlemede sıkıntı çekmeyeceğiz o zaman. Bu konuda öncü olarak Trabzon’da Zorlu Otel var. Öncü olanlarda her zaman desteklenmelidir” dedi.

SERENDER DE YOK YOK

Siz bir işadamı olarak Trabzon’un yöresel yemeklerini içinde bulunduran Serender Tesisleri ile turizme katkı sağlıyorsunuz. Serender Dinlenme Tesisleri’ni bize anlatır mısınız?

Trabzon’un yöresel yemekleri, öncelikle kendi yöremizden giden ve memleket özlemini yaşayan insanlarımız için vazgeçilmezdir. Bu insanlar eti, tavuğu hepsini zaten yiyorlar. Onlar için önemli olan yöresel yemekleri yemek. O insanlar için alternatifi olmayan yöresel yemeklerin olduğu yerlerdir. İnsanlar sabah kahvaltısında dahi kuymak, turşu kavurması, kaygana ile yapıyorrlar. Aynı zamanda Sürmene’nin meşhur tatlısı ve pidesini de yapıyorruz. İnanılmaz bir talep oluyor. Bu insanlar yaşadıkları şehirde yaptıkları reklamla birlikte Trabzon’a turizmine katkı sağlıyorlar.

SERENDER’DE YÖRESEL YEMEKLERİ EV HANIMLARI YAPIYOR

Yöresel yemeklerimizin lezzetlerinde en önemli faktörde bu yemekleri ev hanımlarımızın yapmasıdır. Bugün köylere çıktığınızda çaldığınız her kapıda size sunulacak olan köy yemeklerinin aynı lezzetini burada bulabilirsiniz.

Serender’de neler var?

Kaygana, mıhlama, kuymak, yarma sarması, etli sarma, lahana yemeği, pirinçli lahana, turşu kavurması, hamsili pilav, hamsi kuşu var.

Mısır ekmeği yok mu?

Olmaz olur mu hiç. Bizim Sürmene’nin Mısır ekmeği var. Yediniz mi bilmiyorum. Sürmene mısır ekmeğinde soya fasulyesi vardır ve eşsiz bir tadı vardır.

AKÇAABAT DOYUMA ULAŞTI ŞİMDİ BATI TARAFTA TESİSLER KURULMALI

Sizce buranın turizme ne tür katkısı olacak?

Bu tür yerlerin çoğalmasından yanayız. Akçaabat bu konuda çok iyi bir noktaya geldi. Dolayısıyla Akçaabat’ta tesis doyumu yaşandı. Doğu tarafta da tüm tesislerin fazlalaşması gerekiyor. İnsanlar herhangi bir ilçede durduğu zaman bu tür tesisten faydalanması lazım. Tesisler artarsa hizmet kalitesi de artar.

serander, serander cafe, serander com, serander com tr, serander karadeniz, serander net, serander pide, serander yapı, serander yayınevi, serander yayınları, serender, serender dinlenme tesisleri, serender restorant, serender trabzon, sürmene serender tesisleri

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 4476
favori
like
share