42 yıl sonra Urfa'dan kadın vekil

Son güncelleme: 14.08.2007 15:09
  • Şanlıurfa'da, 1965'te TİP'ten Behice Boran'ın ilk kadın milletvekili seçilmesinden 42 yıl sonra AK Parti'den 6. sıra milletvekili adayı Çağla Aktemur Özyavuz, ikinci kadın milletvekili oldu.
    noimage
    Şanlıurfa'da, 1965'te Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Behice Boran'ın ilk kadın milletvekili seçilmesinden 42 yıl sonra AK Parti'den 6. sıra milletvekili adayı Çağla Aktemur Özyavuz, ikinci kadın milletvekili oldu. AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Boran 1964 yılında TİP Merkez Yürütme Kurulu'na seçilmesinin ardından, 1965 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde Şanlıurfa'dan aday olmuş ve kentin ilk kadın milletvekili olarak tarihe geçmişti. 42 yıl sonra, 22 Temmuz genel seçimlerinde AK Parti'den milletvekili adayı olarak gösterilen Özyavuz, Şanlıurfa'nın ikinci kadın milletvekili olma unvanını kazandı. Özyavuz, Şanlıurfa'da kadın milletvekili olarak seçilmesi dolayısıyla çok mutlu olduğunu, ancak bunun büyük bir sorumluluk getirdiğini belirtti.
    noimage
    Milletvekili olarak ilk hizmetlerinden birinin kadınlara yönelik olacağını, bölgede kadınların okuma-yazma oranının düşük, eğitim durumunun yetersiz olduğuna dikkati çeken Özyavuz, bu noktada halk eğitim merkezlerinin yetersiz kaldığını ifade etti. Bu amaçla merkezde ve ilçelerde Kadın Eğitim Merkezi kurulması için çalışacağını kaydeden Özyavuz, bu merkezlerde kadın ve genç kızlara yönelik okuma-yazma, el sanatları ve buna benzer kurslar verileceğini söyledi. Özellikle ilçelerde genç kızların ilköğretimden sonra eğitime devam etmediğini aktaran Özyavuz, bu nedenle genç kızların daha rahat okuyacağı kız meslek liselerinin ilçelerde açılması için çaba göstereceğini belirtti. Özyavuz, kentte şiddete maruz kalan kadınlar için de ''konuk evleri'' adı altında kurumlar kurmayı planladıklarını söyledi.

    ''AŞİRET MANTIĞINI YIKTIK''

    Kadınların sorunları dışında, bölgenin ekonomik olarak kalkınması açısından projelerinin olduğunu anlatan Özyavuz, Akçakale ve Ceylanpınar sınır kapılarının açılması, entegre süt ve et fabrikalarının kurulması için çaba sarf edeceklerini belirtti. Merkez ve ilçelerde engellilerin fazla olduğunu ifade eden Özyavuz, bu amaçla engellilere yönelik ''Engelsiz Yaşam Evleri'' oluşturacaklarını kaydetti. Şanlıurfa'nın kamuoyunda ''aşiretçilik'[/swf2][swf3]'töre cinayetleri'' gibi olumsuz konularla gündeme geldiğini, devamlı yanlış tanıtıldığını dile getiren Özyavuz, ''Seçim çalışmalarımda kadınların yanı sıra erkekler de beni çok destekledi. Harran gibi aşiret mantığının yoğun yaşandığı bir ilçeden milletvekili olarak seçilmem bizim aşiretçiliğin katı kurallarını yıktığımızı gösteriyor'' diye konuştu.

#14.08.2007 15:09 0 0 0