Bir Urfa Sevdalisi Mustafa Dişli

Son güncelleme: 28.07.2007 09:15

  • noimage
    Şansızlığı Ölümünden sonrada devam etti.

    22 Yıl önce vefat etti, ismi halen konuşulan Urfa Sevdalısı

    İbrahim Tatlı'ya Tatlıses ismini, Urfaspor'a sarı yeşil renkleri o verdi.

    Tatlıses ve Tuncer'i sanat dünyasına kazandırdı.

    Urfa için Oğlunu hasta yatağında bırakarak 11 Nisan'a koştu döndüğünde oğlunun cenazesi ile karşılaştı . Urfa Lise yoktu o lise açılması için olağanüstü gayretlerde bulundu.

    Ekmek teknesi; dikiş makinesini satıp Ankara'ya giderek Urfa'ya içme suyu istedi.

    Futbol Hakemiydi Brezilya Urfaspor la maç yapsa hakemi ben olsam yenemez dedi.

    Aney şiirini muhteşem yorumuyla Urfa sınırlarının dışına taşıdı.

    Tatlıses, Ona baba diyordu cenazesine neden katılmadı?

    BİR URFA SEVDALISI MUSTAFA DİŞLİ ile ilgili herşeyi oğlu Yusuf Sabri Dişli ile konuştuk
    Esinlenmemi var yoksa birebir kopya mı?

    Bence esinlemedir ikrar ettiğim gibi Maraş'ın şiiri biraz daha teknik babamın "aney" şiiri 5 mektuptan oluşmuştur. Urfa anne olarak görülmüştür. Lisede okuyup bir kıza aşık olup verdiği sözleri yerine getiremeyen, birazda siyasi yönü olan bir şiirdir Maraş'ınkinde ise bir öğrencinin duyguları anlatılır.

    Şiirde kıza Aşık olan genç Mustafa Dişli mi acaba, kendini mi anlattı şiirinde?

    Onu söyleyemem ama Babamın lüks bir yaşantısı vardı, bir öğrencinin yapabileceğinden fazlasını yapmıştır, tabiî ki bir Hanımefendiye aşık olma macerası var yıllar sonra gidip gördüm o bayanı bir kurumda genel müdür idi, babama olan aşkını herkes bilirdi onun, Ben Mustafa Dişli'nin oğlu olduğumu söylediğimde çok duygulandı gözleri doldu, Kendisi Urfa'da görev yapan bir asker kızıydı, O da evlenmiş hatta oğlunun adını Mustafa koymuş.

    Babam şiirlerinin yanı sıra Tiyatro oyunları ve Piyeslerde yazardı tamamen kendi yazdığı 'Kurtuluş' isimli bir piyesi var. Tarihçi Araştırmacı Müslüm Akalın ağabeyimiz piyesi tarihi sürece oturttu. Urfa denildiğinde oluşan hamasi duygular oturttu piyese., bu piyes 1972'de İbrahim Tatlıses'in Sivas'ta askerlik yaparken Urfalı bir Yüzbaşı tarafından sahnelendi. Bu piyes Sivas'ta sahnelenirken Tatlıses'te orda oyun sırasında arkadan uzun hava çeker ve orda büyük alkış toplar.Kaynak kişi:Bel. Tiyatrosundan:A. Kırıkçı

    Bunların yanı sıra babam karikatürde çizerdi. Vefat ettiğinde Cumhuriyet Gazetesinde karikatürüst Mustafa Dişli vefat etti diye haberi de çıkmıştı

    Tatlıses demişken bir de bu konuya değinelim Babanızın sağlığında Tatlıses ile çok yakın hukuları olmuştur, hatta Tatlıses'i keşfedip elinden tutan Mustafa Dişli'dir, Ancak Tatlıses pekde Dişli'nin adını ağzına almaz, bunun nedeni ne olabilir?

    İbrahim Tatlıses Mustafa Dişli'ye "Baba" derdi. Tatlıses ismini ona babam verdi,bu isim hikayesi ise şöyle; Gazeteci Savaş Ay'ın annesi Şükran Ay Şanlıurfa'da İnci Sinemasında sahneye çıkacaktır. Tatlıses babama gelip kendisinin de sahneye çıkmak istediğini söyler, babamda bir yolunu bulup Tatlıses'in bir iki şarkı söylemesi için ortamı hazırlar, Tatlıses ilk kez büyük bir kitle karşısında şarkı söyleyecektir, gecede babam sunucudur. İlk olarak İbrahim Tatlı'yı çağıracaktır sahneye babam çıkıp anons eder, "İşte karşınızda İbrahim" der ama soy adını hatırlayamaz sahneye dönerek soy ismin neydi diye sorar o da Tatlı der babam tekrar sahneye dönerek "Karşınızda İbrahim Tatlıses" diye anonsunu tamamlar o günden bu güne ismi Tatlıses olarak kaldı. Bu hikayeyi Tatlıses babamı ziyareti esnasında anlatmıştı, Daha sonra babam Tatlıses'i Ankara'ya götürerek sahneye çıkarttı, Ankara'da ki eğlence dünyasında babamın müthiş bir çevresi vardı onların hepsini Tatlıses için harekete geçirdi. Daha sonra benim okul arkadaşım olan Mahmut Tuncer'i de Urfa'dan alıp Ankara'daki gazinolara babam götürdü bunu duyan Tatlıses neden Urfalı sanatçı getiriyorsun diye kızmıştı ve babamla 1980'lerde 6 ay küs kaldı.

    Tatlıses ile Babamın baba-oğul ilişkileri çok ilginçtir çünkü babam öldükten sonra Tatlıses çok değişti, babam vefat etti taziyeye bile gelmedi, Babam vefat ettiğinde Tatlıses Urfa'da film çekiyordu öldüğünü duyunca göz yaşlarına boğulmuş dergahta oturup ağlamış "kimse Mustafa Dişli'nin adını ağzına almasın çok üzülüyorum dayanamıyorum" demiş

    1978'de yılında ninem vefat etmeden önce siyasi nedenlerle evimize bomba attılar, bende bombanın tesirini azaltmak için ayağımla bombanın üzerine bastım, çünkü ninem hasta yatağındaydı ve ev bil hayli kalabalıktı bomba patladı ve ben gözümü hastanede açtım, Tatlıses hastanede beni ziyarete geldi, ninemde kısa süre sonra eceliyle vefat etti. Benim halimi görünce sigara yakmak istedi Tatlıses babam elinden alıp yere attı. Bu kadar yakınlardı birbirlerine ama halen babamın ismini kullanmıyor, babam öldükten sonra babamın isminden niye bu kadar rahatsız olduğunu anlamış değilim. Babamın adını anması benim için önemli değil sadece vefa gereği söylemeli bu anılardan köşe bucak neden kaçıyor ayrıca ailemin ve yakınlarımın en ufak bir talebi olmamıştır kendisinden olamazda, Taziyeye Çok sevdiği için gelememiş o zaman o mazereti kabul etmiştik, yıllar sonra annemi Urfa'da yolda görmüş demiş akşam geleceğim içli köfte istemişti, Annemin içli köftesini çok sever, o gece hazırlık yaptık bekledik gelmedi araç telefonunun numarasını bırakmış anneme kimseye vermeyin demiş, ama gelmedi üzerinde çok emeği vardı babamın unutmamalıydı.

    Babamın sözlerini ve hareketlerini bugün taklit ediyor. İbo'nun oynarken bir figürü var parmakları ucunda oynaması babamın sürekli yaptığı hareketti, "Tekoti, Çikoti" sözüde babamındı, babamın biz elma demesini de biliriz alma demesini de sözünü İbo sık sık kullanıyor ama babamın sözü olduğunu hatırlatmıyor.

    Mustafa Dişli Tatlıses'e maddi destek sağladı mı?

    O dönemlerde herkeste takım elbise yokmuş, Tatlses'te şarkı söylemek için sahneye çıkacak ama elbisesi ve parası yok babam eski takım elbiselerini söküp iç yüzünü çevirip tekrar dikerdi, O dönemlerde öyle yapılırmış ağaran elbiseler ters çevrilip yeniden giyilirmiş babamın 6-7 tane takımı öyle Tatlıses'e yapıldı hatta benim istediğim bir takım vardı çok istedim onu giymeyi ama babam yine ters çevirip Tatlıses'e verdi. Tatlıses'in nankörlüğü yaşamında değil ölümünden sonra oldu, çok ilginç bir durum ben sadece nedenini merak ediyorum.

    11 Nisan size ne anlam ifade ediyor?

    Bu tarih Urfa'da hemen hemen herkesin zihninde Kurtuluş Günü olarak belirir, ama bende Vefasızlık, ve Hüzün duyguları öne çıkar çünkü babam 11 Nisan'da Urfa için her şeyini feda etti,ama vefasızlık aldı karşısında 11 Nisan'da görev verilirdi babama Urfa'da olmazsa İzmir'de Ankara'da veya İstanbul'da 11 Nisan geceleri düzenledi. 11 Nisan 1959'da babama yine sunuculuk görevi verilir, babam sabah kalkıp 4 yaşındaki oğlu Nihat Şahin'in ateşler içinde yandığını görür ama görevli olduğu için hemen 11 Nisan Kurtuluş törenlerinin yapıldığı alana koşar, biricik oğlunu hasta yatağında bırakarak, döndüğünde biricik oğlu vefat etmiştir ondan sonra zaten babamın saçı kısa sürede ağardı, tek evladını 11 Nisan'a gitmek için feda etmişti Annem sürekli 11 Nisan'da ağlardı 11 Nisan benim ağabeyimi kaybettiğim gündür. Buna karşılık büyük vefasızlık ve isminin bir yere yazılmayışı beni rencide ediyor. Geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim 3 tane okula isim belirlemek için 6 kişilik liste babamın ismine de verildiğini öğrendim ama Dişli'nin ismi Milli eğitim Müdür Yardımcılarından biri tarafından çiziliyor ve hiç tanınmamış bir adamın ismi veriliyor. Hemde babamın ismini çizen kişi bir Urfalı.

    Babama sadece bir kez kupa vermişler 11 Nisan Kutlamalarında ödüller verilmiş bir kupa fazla kalmış onuz da tutup babama vermişler babam Urfa'ya ne verdi tartışılır ama Urfa ona ne verdi adına bir plaket ve kupa dahi yok. Bir insan bu kadar yoğun insan kitlesi üzerinde etki bırakmasına rağmen böyle büyük bir vefasızlık beni derinden yaralıyor

    Peki Siz Mustafa Dişli'nin çocukları olarak, Babanızın Urfa'ya olan düşkünlüğü nedeniyle ki bu düşkünlük oğlunu hasta yatağında bırakmasına kadar gidiyorken Urfa'yı hiç kıskandınız mı?

    Gerçekten çok güzel bir soru, yüreğimin tam ortasına dokundunuz, biz Urfa'yı gerçekten çok kıskandık üstelik işimizde çok zordu düşünsenize bir çocuğun rakibi koca bir şehir ama her zamanda babamın Urfa Sevdasından gurur duymuşumdur.

    Birde lakap olayı var Babanızla ilgili

    Evet, Lakabını nerden geldiğini Abdullah Balak iyi bilir Karlı bir kış günü okulda çiğköfte yoğururlar babam dışardan dışarıdan kar getirip çiğköfteyi karla yoğurur bugün bile buzla yoğrulur, lakabı ordan kalmıştır. Ama farklı yorumlanır, babama soğuk lakabını takmışlardı ona soğuk diyen yakın dostlarına kızmaz ama Hulusi Öcal bunu çok güzel belirtmiş bir şiirinde "Sana soğuk diyenlerden soğudum, Ben bu memleketten soğudum" diye

    Mustafa Dişli'nin oğlu olmak nasıl bir şey?

    Ben babam vefat ettikten sonra, ispat veraset çıkartmadım öz geçmiş istediler çıkartmadığımı söyledim, Verasetin içinde Urfa sevdası da vardı çünkü bu sevdayı veraset edecek bir mahkeme daha kurulmadı dolayısıyla bu genetik bir olay bir insanın içine memleket sevdası varsa onun genlerinden bana da geçmiştir. Ben babama muhaliftim konuda sen memlekete hayatını verdin memleket sana ne verdi. Diye tartışırdık, Bana hep o babanın oğlu değilsin derlerdi yazarlığa başlayınca o babanın olgusun demeye başladılar. Ben halen Mustafa Dişli'nini oğlu olma sıfatını taşıyorum şıh oğlu, ağa oğlu gibi benimde bir ayrıcalığım oldu kimse Sabri dişli olarak tanımaz beni Mustafa Dişli'nin oğlu olarak tanır.

    Yazar Sabri Dişli kimdir Yazılarınızda Mustafa Dişli'den etkilendiniz mi?

    Dişliden etkilendim ama onun tadı bambaşkaydı babamın izinden gittiğimi söyleyebilirim

    Ben bu çizgiyi devam ettirmek istiyorum bu çizgide kabul gördüm herke şunu biliyor Urfa benim içim korunması gereken bir alan kendi köşemin dışında başka platformda öne çıkmayı düşünmüyorum şu an Urfa 1000 de 1 en az ağaç olan ili tema üyesiyim Şanlıurfa vakfının fikir gurubunda yer alıyorum ayrıca kişi bazlı belgesel hazırlamaya çalışıyorum Urfa ile ilgili kişilerin belgeseli Hizmet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ebru Okutan ile birlikte Hizmet Gazetesi'nin belgeselini hazırladık Vali Nimetoğlu ve Mehmet Hulusi Öcal'ın belgesellerini hazırladım.

    Kısaca Mustafa Dişli

    19 Nisan 1926 yılında Şanlıurfa'nın Kaleboynu Mahallesinde doğdu. İlkokulu Turan ilkokulunda okudu. Güzel Sanatlara karşı ilgisi ve hevesi İhsan ÖZDEMİR, Ahmet YAMAN, Şaban ÖZBEK ve Lamia ÖZDEMİR adlı eğitimcilerin yönlendirmesiyle oldu. Daha sonra Urfa ortaokuluna devam etti,.. İlk şiirlerini ortaokul sıralarında yazdı. O sıralar Urfada lise olmadığından Adana Öğretmen okuluna devam etti. Lise açılması için gösterdiği üstün çaba sonucu Urfa'ya lise açıldı. Böylece Adana'da başladığı lise öğrenimini kurulması için büyük mücadele verdiği Urfa Lisesinde tamamladı.

    Lise yıllarında Halide Nusret ZORLUTUNA, Mehmet Nazi ECER gibi hocalardan dersler aldı. Urfa lisesinde çıkarılan "Amacım" adlı duvar gazetesinin karikatür, resim ve şiir köşelerini hazırladı.

    Askerlik görevini yaparken yazdığı üç perdelik "Yurdum İçin Koreye gidiyorum" adlı piyesten dolayı mükafat izniyle ödüllendirildi.

    Askerlik dönüşü önce amcasının yanında terzilik yaptı. Bu dönemde Urfa'da ilk kuru temizleme dükkânını açtı. İstanbul'da kurs görerek yaptığı Urfa da ilk olan "Kadın terziliği"ne başladı. Hayatının sonuna kadar devam ettirdi.

    Her şeyden önce bir Urfa sevdalısı olan Mustafa Dişli şairlik-yazarlık, oyunculuk, hatiplik ve sporculuk gibi birçok özelliğe sahipti.

    İbrahim Talıses ve Mahmut Tuncer gibi sanatçıları Urfa dışında tanıtmak için büyük gayretleri oldu.

    Urfa'ya içme suyu getiren heyete katılmak için tek geçim kaynağı olan dikiş makinesini satmış. Zamanın bakanına aspirinle karıştırdığı su dolu şişeyi sunarak "bu su musalla taşında yıkanmayı bekleyen anamın bacımın Urfalımın gözyaşı suyudur" diye uzayan bir konuşma yaparak, Urfa içme suyu ödeneği tahsis ettirdi.

    Dişli yüzme, voleybol gibi spor dallarında faaliyet gösterdi.. Urfaspor'un kurucularından olan Dişli, Urfasporu temsil eden renkleride veren kişidir. Bir ara spor hakemliği yaptıysa da Urfa takımı olan Uyanışspor'un bir maçında yan ağlara takılan topu gol sayılması için ısrar edince hakemlik belgesi iptal edildi.

    Çok yönlü ve çok yetenekli bir kişiliğe sahip olan Mustafa Dişli, Urfa'nın sorunlarını Urfa ağzı(şivesi) ile yazdığı şiir ve köşe yazıları ile kamuoyuna sundu.

    Yazı ve şiirler, mahalli gazetelerin yanında Meslek ve "ulus" gibi ulusal gazetelerde de yayınlanmıştır.

    Evli ve 4 çocuk babası olan Mustafa Dişli 1 Kasım 1985'te Urfa da vefat etmiş ölürken "Urfa'yı görmem için beni çift Kubbeye gömün" diye vasiyet etmiştir.

    Eserleri:

    Dumanlı dağlar(şiir) özlem Kitabevi. Urfa

    11 Nisa 2006 Zafer düğünü(tiyatro) sahnelendi (yayınlanmamış.)

    Zamanın da ağarmadın şiiri Seyfettin Sucu tarafından bestelendi..

    Ses sanatçısı Seyfettin Sucu tarafından plaka okundu.

    şanlı urfa,balıklıgöl,harran,balıklı göl,urfa haber,şanlıurfa,sanliurfa,
    devlet hastanesi,harran üniversitesi,urfa wikipedia,hilvan,
    şanlıurfa haber,şanlıurfa siverek,şanlıurfa harran,şanlıurfa akçakale,şanlıurfa birecik,
    diyarbakır şanlıurfa,şanlıurfa barosu,şanlıurfa ili,şanlıurfa tarihi,
    izmir şanlıurfa,adana şanlıurfa,şanlıurfa rehberi,şanlıurfa turizm,
    şanlıurfa gazetesi,sanlıurfa balıklı göl,şanlıurfa resimleri,
    weather şanlıurfa,gaziantep şanlıurfa,şanlıurfa valiligi,
    şanlıurfa haritası,şanlıurfa hilvan,şanlıurfa belediyesi,ankara şanlıurfa,
    şanlıurfa belediye,şanlıurfa valiliği,sanlıurfa balıklı göl,
    tc şanlıurfa,şanlıurfa milli eğitim müdürlüğü,istanbul şanlıurfa,şanlıurfa otel,
    şanlıurfa balıklıgöl,şanlıurfa harranüniversitesi,şanlıurfasuruç,şanlıurfahalfeti,şanlıurfadevlet hastanesi
    şanlıurfa hava durumu,şanlıurfa telefon rehberi,şanlıurfa telefon,şanlıurfa final,şanlıurfa video,
    şanlıurfa net,şanlıurfa guneydogu,tvşanlıurfa web,
    şanlıurfa chat,şanlıurfa fan sitesi,şanlıurfa judo,şanlıurfa gtv1,şanlıurfa dedaş,şanlıurfa miletvekilleri,
    şanlıurfa sırrın,şanlıurfa şrt,şanlıurfa,şanlıurfa merkez,şanlıurfa spor,
    şanlıurfa el ruha,şanlıurfa telekom,şanlıurfa uçak seferleri,şanlıurfa efsaneleri,şanliurfa milli ğitim müdürlüğü,
    şanliurfa eczaciodasi,şanliurfa haber,şanlıurfa endüstri meslek lisesi,
    sanliurfa com,şanlıurfa eczacı,sanliurfa belediyesi,şanliurfa com,şanlıurfa otoyolu,
    sanliurfa haber,sanlıurfa net,şanlıurfa haber com,şanlıurfa harita,şanlıurfa kurtuluşu,
    şanlıurfa eczacı odası,şanlıurfa kapakli pasaji,şanliurfa balikligöl,şanlıurfa fem,
    sanlıurfa eczacı odası,şanlıurfa yenişehir,şanlıurfa kuyumcular,sanlıurfa resimleri,şanlıurfa endüstri meslek,
    şanlıurfa güvercinleri,şanliurfa barosu,şanlıurfa öğretmen evi,
    şanlıurfa gezilecek yerler,şanlıurfanın kurtuluşu,şanlıurfa kalesi,şanlıurfa radyo,
    şanlıurfa gündemi,şanlıurfa güneydoğu,şanlıurfa belediyespor,şanlıurfa hacı adaylar,
    şanlıurfa edessa,şanlıurfa edessa tıp merkezi,şanlıurfa cesur,şanlıurfa gap havalimani,
    şanlıurfa balıklıgöl, devlet hastanesi,şanlıurfa balıklı göl resimleri,şanlıurfa harran otel,
    şanlıurfa çamlıdere,şanlıurfa ilceleri,şanlıurfa merkez,şanlıurfa yollari,şanlıurfa otoban,
    şanliurfa siverek,şanlıurfa emek sineması,şanliurfa balikli göl,
    şanlıurfa cesur turizm,şanlıurfa karaali,şanlıurfa ceylanpınar,sanlıurfa bozova,
    sanliurfa ceylanpinar,şanliurfa bozova,şanliurfa akçakale,
    şanlıurfa karaköprü,şanliurfa viranşehir,şanlıurfa türküler,şanlıurfa aşiretleri,
    şanliurfa hilvan,şanlıurfa asbap geceleri,şanlıurfa suruc,şanlıurfa gov tr,şanlıurfa 20 zırhlı tugay,
    şanlıurfa sıra gecesi,şanlıurfa tanitimi,şanlıurfa bilinmeyenler,
    şanliurfa birecik,şanlıurfa sıra geceleri,şanlıurfa atatürk baraj,
    şanliurfa suruç,şanliurfa tarihi,şanliurfa hakkindaki her sey,şanliurfalilar,şanliurfanin gecmisi,
    urfa hakkindaki her sey,urfalilar,urfanin gecmisi,şanlıurfa sanatcilar,şanlıurfa unluler,şanlıurfa zenginler
#28.07.2007 09:15 0 0 0