Dizüstü Bilgisayar Bellekleri

Son güncelleme: 12.08.2008 14:40
  • Dizüstü Bilgisayar Bellekleri

    [left]

    Genelde dizüstü bilgisayarlara takılan bellekler SO-DIMM denilen, 200-pinlik belleklerdir. Bunlar masaüstü bilgisayarlara takılan belleklerin yarısı kadar büyüklüktedir. Resimde 2 adet Kingston PC2700 512 MB (333MHz) bellek görülmekte.

    noimage

    Belleği alırken, bellek miktarı kadar belleğin hızı da önemlidir. Bilgisayarın kitapçığından veya üreticinin genel ağ sayfasından, bilgisayarın en fazla ne kadar bellek miktarı ve hangi hızı desteklediği öğrenilmelidir. Örneğin, resimdeki ASUS A3N model bilgisayar, en fazla 1GB ve 266 MHz desteklemektedir. Aldığımız bellekler 333MHzlik olmasına karşın, 333 MHzlik bellekler genelde 266 MHz hızında da çalışabilmektedir.

    Takma işlemine başlamadan önce elimizle bir musluğu 5-10 saniye tutmanız iyi olacaktır. Böylece üzerinizdeki durgun elektriği yeterince azaltır ve belleklere zarar verme olasılığınızı en aza indirirsiniz.

    Artık bilgisayarın altını çevirebiliriz. Aşağıdaki resimde benim kullandığım bilgisayarın alt tarafı görülüyor. Tüm dizüstü bilgisayarların alt kısımları birbirine benzer, çünkü iç yapıları da birbirine benzerdir. Resimde numaralarla belirtilmiş kısımları tek tek yazacak olursak;

    noimage

    1. Pil

    2. Optik sürücü yuvası

    3. İşlemci yuvası

    4. Sabit disk yuvası

    5. Bellek yuvası

    Peki kendi dizüstü bilgisayarınızın altında nasıl yolunuzu bulacaksınız? Pilin yerini zaten biliyor olmalısınız, zira dizüstü bilgisayarlar pilleri takılı vaziyette gelmezler. Optik sürücü yuvası, optik sürücünüzün bulunduğu taraftadır. Bilgisayarınızın fanının sesinin geldiği taraftaki yuva işlemci yuvanızdır. Kalan iki yuvadan işlemciye yakın olanı bellek, uzak olanı da sabit disk yuvanızdır. Fakat bir yuvayı açtığınızda büyük ihtimalle diğer yuvaları da açıp içi nasılmış diye görmek isteyeceğinizden, bu kısım o kadar da önemli sayılmaz.

    noimage

    Belleklerin Takılması

    Öncelikle pilimizi çıkararak işe başlıyoruz. Bilgisayarın içine parça takma ve içinden parça çıkarma işlemlerinde mutlaka bilgisayara güç girişi kesilmelidir. Bilgisayarın pilini tutan kilitler vardır ve resimdekine benzerler. Bunlar açılarak pil rahatlıkla sökülebilir.

    Pili söktükten sonra bellek yuvasını açabiliriz. Bellek yuvasını açtığımızda karşımıza bellek ya da bellekler çıkmalıdır. Bazı sistemlerde aynı yuva içerisinde kablosuz ağ bağdaştırıcısı da bulunur.

    Bellekler iki taraflarında bir tutturucu vasıtasıyla sabitlenmiştir. Bunları hafifçe bellekten uzaklaşacak şekilde kenarlara doğru ittiğinizde bellek size doğru gelecektir.

    noimage

    Bu durumdaki belleği bilgisayardan çektiğinizde bellek yerinden çıkmış olacaktır. Fakat burada önemli olan belleği yukarıya doğru değil, bilgisayarın arkasına doğru çekmektir. Yoksa bellek kırılabilir.

    Şimdi sıra geldi yeni aldığımız bellekleri takmaya. Çıkardığımız bellek için yaptığımız işlemleri tam tersi sırada tekrarlıyoruz. İlk olarak belleklerimizi yerlerine yerleştiriyoruz.Daha sonra yavaşça aşağı doğru ittiriyoruz. Bu esnada sabitleyiciler esneyerek açılacak, bellek tam yerine oturduğunda "klik" sesi çıkaracak ve kapanacaklardır.

    noimage

    Artık kapağı kapatıp pilimizi yerine takabilir ve bilgisayarımızı açabiliriz. Eğer her şey yolunda gittiyse bilgisayar açılacak ve bellek miktarımızı doğru olarak gösterecektir.[/left]

    Alıntıdır
#07.08.2008 19:39 0 0 0
  • Te$ekkürLer GüzeL ßi Konu

    ßeLLek ßanada Lazım Ya
#08.08.2008 03:32 0 0 0
  • Laptopların bellek değiştirme hakkında kıymetli bilgileriniz için
    çok teşekkür ederim.
    secano
#12.08.2008 14:40 0 0 0