Keşap Kücükgeriş Köyü Giresun

Son güncelleme: 09.08.2008 10:38
  • Keşap Kücükgeriş Köyü

    Keşap Kücükgeriş Köyü Resimleri

    Kücükgeriş Köyü

    Küçükgeriş Köyü Keşap İlçesi'nin orta bölgesinde Keşap Deresi'nin batı yakasında kurulmuştur. Kuruluş tarihi ile adının kaynağı belli değildir. Alataş, Karadere, Demirci, Yivdincik, Bayrambey ve Unaca köyleriyle Karşıyaka Mahallesi'nin arasındadır. Yüzölçümü oldukça geniş, doğal yapısı engebeli ve ortalama yüksekliği 400 metredir.
    5 yerleşim ünitesinden oluşan Küçükgeriş Köyü'nün hane sayısı 169'dır. 2007 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 282 Erkek, 314 Kadın olmak üzere Küçükgeriş Köyü'nde yaşayan mevcut nüfus ise toplam 596'dır. İlçe merkezinden uzaklığı 10 kilometredir. Yolu, içme suyu ve elektriği vardır. Ulaşımını Keşap-Karabulduk yolu üzerinden sağlar. Girişinde tarihî bir kemer köprü bulunmaktadır. 2 camisi ve ilköğretim okulu vardır. Fındık tarımı ve hayvancılık başlıca geçim kaynaklarıdır..
    KÜÇÜKGERİŞ'İN KURULUŞU
    İlk yerleşim tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1700'lü yıllarda ilk olarak Bayburt'tan Tıylakoğulları ve İğnecioğulları, kıtlık yokluk nedeni ile yeni geçim ve çalışma alanları aramak için yola çıktıkları, Küçükgeriş'in ilk olarak Kurttaşı (Harmancık) mevkiine yerleştikleri köyümüzün büyükleri tarafından belirtilmektedir. Tıylakoğulları ile İğnecioğulları, daha sonraki Bayburt ziyaretleri dönüşü Bayburt'ta kimsesiz yetim bir erkek çocuğunu da yanlarına alıp Küçükgeriş'e önceden inşa ettikleri evlerine birlikte dönüyorlar. Bayburt'tan beraberlerinde getirdikleri yetim Osman'ı Tıylakoğulları ve İğnecioğulları birlikte büyütüyorlar, destek oluyorlar.
    O zamanki köy ve yöre; ormanlık, vahşi hayvanların yaşadığı, boş ama tarıma elverişli verimli alanlar. Söylenenlere göre; Kurttaşı'ndaki evlerinde vahşi yaban hayvanlarından zarar görmeye başlamışlar, hatta bir çocuklarını da bu yüzden kaybetmişler. Köyün içine, su olan bölgesine, aşağılara inme kararı alan Tıylakoğulları Öteköy mevkiine, İğnecioğulları Orta Mahalle'ye ve Bayburt'tan beraberlerinde getirdikleri Osman da (Yusuf Oğlu Osman) Aşağı mahalleye yerleşiyor. Zamanla köyümüze diğer sülaleler yerleşiyorlar. Oğuzların Çepni boyundan olan köyümüze yerleşen 20 sülale şunlardır: Ayvazoğulları, Cebecioğulları, Civiloğulları, Çömezoğulları, Delibekiroğulları, Dikkaşoğulları, Durmuşoğulları, Gıbıloğulları, Haliloğulları (Hallo), Hasbaloğulları, İğnecioğulları, Karayusufoğulları, Kelleoğulları, Mastıoğulları, Tıylakoğulları, Tokalakoğulları, Sarıçobanoğulları, Velioğulları, Yusufoğulları, Yusufoğulları (Yetimosmanoğulları)
    1930 yılına kadar Feruz (Alataş) Köyü'ne bağlı olarak kalan Küçükgeriş, 1930 yılında köy statüsüne geçerek bugünkü coğrafi yapısına kavuşmuştur.
    Not: Tıylakoğulları'nın büyüklerinin aktardığı bilgilere göre de Bayburt'a Batum'dan gelindiği bilinmektedir.

    noimage


    noimage

    noimage

    noimage]

    noimage



    keşap,kesapgiresun,keşap,keşap belediyesikeşap köyükeşap resimlerigiresun kesap,kesap be,lkesap belediyesi,keşap belköyü, keşap giresun,kesap bel tr,keşap kaymakamlığı,keşap köyleri,keşap lisesi,www kesap,keşaplı,keşap gazetesi,keşap yolağzı,giresun keşap resimleri,keşap anadolu öğretmen lisesi,keşap belediye,keşap ilköğretim,keşap ilçesi,keşap karabulduk,www kesap bel,www kesap bel tr,www keşap,kesap com,keşap cumhuriyet,keşap düzköy,keşap mehmet akif,giresun keşap ilçesi,kesap gov,keşap com,keşap saraycık,kesap org,keşap bel tr,keşap cumhuriyet ilköğretim,keşap haber,keşap hisarüstü,keşap ilçe,keşap mehmet,keşap saraycık köyü,keşap çamlıca,www kesap com,giresun keşap karabulduk,kesap gazetesi,kesap gov tr,kesap resimleri,keşap güneyköy,keşap haberleri,keşap halkalı,keşap kamera,keşap karabedir,keşap yazlık,kücükgeriş, kücükgeriş köyü, kücükgeriş köyü kesap, kücükgeriş köyü resimleri,
#09.08.2008 10:34 0 0 0
  • noimage

    noimage

    noimage
#09.08.2008 10:38 0 0 0