Kürtçe televizyon 2009’da yayında

Son güncelleme: 11.08.2008 13:30

  • Kürtçe televizyon 2009'da yayında
    TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, kurumun yeni yüzünü, vizyonunu ve projelerini anlattı.
    noimage
    Şahin, Kürtçe TV'nin 2009'da yayına başlayacağını belirterek altyapı hazırlıklarının son aşamaya geldiğini açıkladı. Kürtçe TV için uydudan yeni bir kanal ayrılacağını söyleyen Şahin, kanalın ismiyle ilgili ipucu verdi. TRT Genel Müdürü, Kürtçe televizyonun isminin TV-5 ya da herhangi bir rakam olarak seçileceğini söyledi. İddialı bir çocuk kanalını da yayına sokmaya hazırlandıklarını anlatan Şahin, yayının 29 Ekim'de başlayacağını bildirdi. Son dönem TRT'ye yaptığı transferlerle dikkat çeken Şahin, kurumun özel sektöre açık büyük stüdyolar kuracağı müjdesini verdi.

    Şahin TRT'nin yeni dönemini şöyle özetledi:

    SENEYE YAYINDA: Kürtçe TV 2009'da yayına başlayacak. Kürtçe, Zazaca, Arapça ve Farsça 24 saat yayın yapacağız. Kürtçe TV için TV 5 ya da uydudan başka bir kanal tahsisi üzerinde duruluyor. İsmini de TV 5 ya da benzeri rakamlı bir isim olarak düşünüyoruz. Arap, Kürt vatandaşlarımızın yanı sıra hedefimiz bölge ülkelerine hitap edebilmek. Bunun için yakında eleman alımına da başlıyoruz.

    29 EKİM'DE TRT ÇOCUK: Bir süredir çalışmalarını sürdürdüğümüz çocuk kanalı, 29 Ekim'de yayında olacak. TRT 4'ten yayın yapacağız ve çok iddialıyız. Stüdyolar kuruyoruz ve gerekli tüm yatırımı yapacağız. Hedefimiz bu kanaldan para kazanmak. Sadece çizgi film yayınlayan bir kanal değil, batılı anlamda bir çocuk kanalı olacak. TRT Çocuk Korosu'nu da takviye etmeye başladık.

    ANKARA'DA 5 BİN KİŞİLİK STÜDYO: TRT olarak, bütün televizyonlar İstanbul'dayken biz Ankara'daysak bunu avantaja dönüştürmek zorundayız. Stüdyo yatırımlarını bunun için önemsiyorum. Ankara'da böyle başka bir imkan olmadığı için özel sektörün kullanımına da açacağız. Başkentte 5 bin kişilik bir stüdyo kurduruyorum. 500 kişilik stüdyolar da yaptırıyoruz. Oran'daki dev hizmet binası nihayet stüdyolara kavuşacak. Binanın müellifleri ile de görüşmeler yaptık. Mimari yapıya zarar vermeden Oran'daki kompleks içinde stüdyolar yapılacak. İstanbul'da ise plato yaptıracağız.

    150 TRİLYON HARCANACAK: 150 trilyonluk bir altyapı yatırımı yapıyoruz. Gerekli kaynakları bulduk. 156 trilyonluk alım gerçekleştireceğiz. Vericileri tamamen yeniliyoruz. Canlı yayın araçları geliyor. Reji modernleşiyor. Bütün bu yatırımların sonunda TRT ekranlarının görüntüsü tıpkı özel kanallar gibi canlı, renkli ve ışıl ışıl olacak. Dikkat ediyorsanız TRT'nin görüntüleri biraz mat. Teknikteki bu yatırımların tasarruf amacı da var. Mesela kameralarımız. Hepsi 20 yıllık, eski teknoloji ürünü. Daha fazla enerji istiyor. Kameralar yenilendiğinde ışıkta üçte iki tasarruf sağlayacağız.

    TRT sanatçısı özel sektöre iş yapabilecek
    KALAN MÜZİK, ARŞİVE EL ATACAK: Kurumda 425 sanatçımız var. TRT'nin çok zengin bir arşivi var. 50 bin hiç okunmamış eser bulunuyor. Hasan Saltuk, Kalan Müzik bu arşivi işleyecek. Buradaki potansiyeli değerlendirerek 30 trilyonluk bir gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Bunları pazarlayacağız. Sanatçıların özel sektöre iş yapmalarının önünü de açtık. Böylece sanatçıların TRT dışına gitmelerine gerek kalmayacak. Kültür ve sanata katkıda bulunurken gelir elde edeceğiz.

    OLİMPİYATLARA DEV EKİP: Çin'den 50 kişiyle yayın yapıyoruz. Kafile gitmeden toplantı yaptım ve sadece olimpiyatları değil, Çin'deki hayatın her alanını kapsayan özel yayınlar yapmalarını istedim. Ticarette dev gibi büyüyen Çin'le Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirsin, Çin'e yönelik bir ilgi oluşsun istiyorum. Açılış seremonisine de bazı yöneticilerimi alarak gittim. Çin modelinin incelenmesini ve Türkiye tarafından tanınmasını istiyorum.

    Reyting satın alınabilir bir şey
    SIFIR OLSA DA DEVAM:TRT şu anda sadece birinci kanala ilan alıyor. Şimdi yavaş yavaş ikinci kanaldan başlayarak reklamları yaygınlaştırmayı istiyoruz. İlk amacımız reyting değil ama elbette TRT'nin çok izlenmesinin peşindeyiz. Reytingin satın alınabilen bir şey olduğunu gördük. Parayı bastırıp istediğin programı satın alabiliyorsun. O zaman reyting de yapıyorsun. Bunun yapılabilirliğini anladık ama aradığımız bu değil. Biz kaliteyle birlikte çok izlenmenin peşindeyiz. Reyting ölçümlerine ilişkin endişelerimizi giderme konusunda arayışlarımız sürüyor. Şimdiye kadar bu konuda yetkili kurullara hiç yönetici göndermemişiz. Ama artık gönderiyoruz. TRT'yi AGB gibi yerlerde temsil ettiriyoruz. Yine de reyting ölçümlerine ilişkin haksızlıkların giderilmesi önceliğimizi koruyoruz.

    KENDİ İÇİNDE REKABET:Leman Sam müzik programına başladı. Candan Erçetin yaz tatilinde ama o programın kalitesinden memnunuz. TRT İzmir Televizyonu, 15 yıl aradan sonra her sabah canlı ve çok kaliteli yayınlar yapmaya başladı. Bu İstanbul'u da hareketlendirdi. Ankara-İstanbul-İzmir arasındaki rekabet canlanıyor ki bunu arıyoruz. Çok renkliliğe ve çok sesliliğe geçiyoruz. Ama önce TRT'nin kanalları kendi aralarında yarışacaklar. Her bir kanala birer koordinatör atıyoruz. Bu yeni bir yönetim tarzı.

    HEDEFİMİZ GENÇLER:
    Habere getirdiğimiz dinamizm devam edecek. Reytingi ne olursa olsun haber programları sürecek. En son Tayfun Talipoğlu soldan sağa bütün kesimleri buluşturan bir program yaptı. Sürekli kamuoyu araştırmaları yaptırıyoruz. Halkımızın TRT'ye güveni yüksek ama izleyici profilimizin yaş ortalaması da yüksek. Gençleri kazanmamız lazım. Komedi Dükkanı gibi sevilen programlarla kazanıyoruz.


    2009'da yayında, 2009'da, bedava kürtçe, güzel kürtçe şarkılar, ibrahim tatlıses kürtçe, kurdi, kurtce, kürtçe alfabe, kürtçe isimler, kürtçe mp3, kürtçe muzik, kürtçe radio, kürtçe siteler, kürtçe sözlük, kürtçe televizyon, kürtçe televizyon 2009'da, kürtçe televizyon 2009'da yayında, kürtçe şarkı, kürtçe şiir, sallana sallana kürtçe, son çıkan kürtçe albümler, televizyon, www kürtçe com, yayında, youtube kürtçe klip
#11.08.2008 13:15 0 0 0
  • Gec bile kalindi bu konuda
    Kurtce yayinla bir cok gencin daga cikmasi engelenebilir
#11.08.2008 13:30 0 0 0