Kuran'ı Kerim deki oruç hakkındaki ayetler

Son güncelleme: 21.08.2008 10:50


  • Bakara Suresi 183. Ayet Ey iman edenler, oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de korunasınız diye farz kılındı.

    Bakara Suresi 184. Ayet Sayılı günler... İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan ise, diğer günlerden sayısınca tutar. Ona dayanıp kalanlar (dayanamayanlar) üzerine de bir yoksulu doyuracak fidye vermek gerekir. Her kim de hayrına fidyeyi artırırsa hakkında daha hayırlıdır. Yine de oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır; eğer bilirseniz.

    Bakara Suresi 185. Ayet O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!

    Bakara Suresi 187. Ayet oruç günlerinin gecesi kadınlarınızla ilişkide bulunmanız size helal edildi. Onlar sizin için bir giysi, siz de onlar için bir giysi durumundasınız. Allah nefsinize güvenemeyeceğinizi bildiği için tevbenizi kabul etti ve sizi bağışladı. Şimdi onlarla ilişkide bulunun, Allah'ın sizler için yazdığını isteyin ve fecrin beyaz ipliği siyah iplikten sizce seçilinceye kadar yiyin, için, sonra da ertesi geceye kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz, mescitlerde itikaf halinde iken onlarla ilişkide bulunmayın. Bunlar, Allah'ın sınırlarıdır; sakın onlara yaklaşmayın! Allah böylece, sakınıp korunsunlar diye insanlara ayetlerini iyice açıklıyor.

    Bakara Suresi 196. Ayet Haccı ve umreyi de Allah için tamam yapın. Eğer kısıtlanırsanız o vakit kolayınıza gelen kurbanı gönderin. Kurban yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden hasta olana veya başında bir rahatsızlığı bulunana tıraş için oruç, sadaka veya kurbandan ibaret bir fidye gerekir. Kısıtlılıktan kurtulduğunuzda her kim hacca kadar umre ile sevap kazanmak isterse ona da kurbanın kolay geleni gerekir. Bunu bulamayana ise üç gün hacda yedi gün de döndükten sonra, toplam on gün oruç tutmak gerekir. Bu hüküm Mescid-i Haram'da ikamet etmeyenler içindir. Allah'tan korkun ve bilin ki, Allah'ın cezası gerçekten çok çetindir.

    Nisa Suresi 92. Ayet Bir müminin diğer bir mümini öldürmesi caiz olmaz, meğer ki yanlışlıkla ola. Kim bir mümini yanlışlıkla öldürürse, mümin bir köle azad etmesi ve ölenin mirasçılarına teslim edilecek bir diyet vermesi lazım gelir, meğer ki mirasçılar o diyeti sadaka olarak bağışlamış olalar. Eğer öldürülen -kendi mümin olmakla beraber- size düşman bir kavimden ise, o zaman öldürenin bir esir azad etmesi gerekir. Şayet kendileriyle aranızda bir antlaşma bulunan bir kavimden ise, mirasçılarına teslim edilecek bir diyet vermek ve mümin bir köle azad etmek icap eder. Bunlara gücü yetmeyen, Allah tarafından tevbesinin kabul edilmesi için, ardı ardına iki ay oruç tutmalıdır. Allah, herşeyi bilendir, hikmet sahibidir.

    Maide Suresi 89. Ayet Allah, bilmeyerek yaptığınız boş yeminlerinizden sizi sorumlu tutmaz. Ancak bile bile kendinizi bağladığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar. Bunun da keffareti çoluk-çocuğunuza yedirdiğinizin orta derecesinden on fakiri doyurmak yahut giydirmek veya bir köle azad etmektir. Bunlara gücü yetmeyen üç gün oruç tutar. İşte yemin ettiğiniz vakit yeminlerinizin keffareti bu! Bununlar beraber, yeminlerinizi gözetin. Allah size hükümlerini böylece açıklıyor ki, şükredesiniz.

    Maide Suresi 95. Ayet Ey iman edenler, sizler ihramda iken av hayvanını öldürmeyin. İçinizden kim onu kasten öldürürse Kabe'ye varacak bir kurbanlık olmak üzere öldürdüğü hayvanın dengi bir ceza vardır ki, buna aranızdan adalet sahibi iki kişi hükmeder. Veya bir keffaret vardır ki, ya o nisbette fakirleri doyurmak, yahut onun dengi oruç tutmaktır. Ta ki bu şekilde yaptığının vebalini tatsın. Allah geçmişi affetmiştir. Fakat kim bir daha yaparsa Allah onun intikamını alacak. Allah, azizdir, intikamı vardır.

    Tevbe Suresi 112. Ayet O tevbe edenler, o ibadet edenler, o hamdedenler, o oruç tutanlar, o rukua varanlar, o secdeye kapananlar, o iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah'ın koyduğu sınırı koruyanlar... Müjdele o mü'minleri!

    Meryem Suresi 26. Ayet Artık ye, iç, gözün aydın olsun. Eğer insanlardan birini görürsen de ki: "Ben esirgeyen Allah'a oruç adadım, onun için bugün hiçbir kimse ile konuşmayacağım."
    Ahzab Suresi 35. Ayet Bütün müslüman erkekler, müslüman kadınlar, mümin erkekler, mümin kadınlar, itaat eden erkekler, itaat eden kadınlar, doğruluk yapan erkekler, doğruluk yapan kadınlar, sabreden erkekler sabreden kadınlar, mütevazi erkekler, mütevazi kadınlar, zekat veren erkekler, zekat veren kadınlar, oruç tutan erkekler, oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve kadınlar, Allah'ı Çok anan erkekler ve kadınlar yok mu, işte bunlara Allah bir bağışlama ve büyük bir mükafat hazırlamıştır.

    Mücadele Suresi 4. Ayet Ona gücü yetmeyen de karısıyla ilişki de bulunmadan önce iki ay sırasıyla oruç tutsun; ona da gücü yetmeyen altmış yoksul doyursun! Bunlar, Allah'a ve peygamberine inanasınız diyedir ve bunlar Allah'ın çizdiği sınırlardır. Kafirler için ise acı bir azap vardır.

    Tahrim Suresi 5. Ayet Eğer o sizi boşarsa belki de Rabbi ona, sizden daha hayırlı, kendisini Allah'a teslim eden, inanan, gönülden itaat eden, tevbe eden, oruç tutan dul ve bakire eşler verir.



    2008 ramazan ayi başlangici,
    bu sene ramazan ayı,
    bu sene ramazan ne zaman,
    bu yıl ramazan,
    diyanet ramazan,
    eski ramazanlar,
    hoşgeldin ramazan,
    ramazan 2008,
    ramazan ayi,
    ramazan ayi başlangici,
    ramazan ayi ne zaman,
    ramazan ayi takvimi,
    ramazan ayi tarihi,
    ramazan ayina ________ baslanir,
    ramazan ayları,
    ramazan ayı başlangıcı,
    ramazan ayı ne zaman,
    ramazan ayı ne zaman başlıyor,
    ramazan ayı nezaman,
    ramazan ayı tarihi,
    ramazan ayı ve oruç,
    ramazan ayının başlangıcı,
    ramazan ayının tarihi,
    ramazan baslangici,
    ramazan baslangıcı,
    ramazan bayramı,
    ramazan bayram,
    ramazan bayram tarihi,
    ramazan bayrami,
    ramazan bayramları,
    ramazan bayramı,
    ramazan bayramının tarihi,
    ramazan başlangici,
    ramazan başlangıcı,
    ramazan başlangıçı,
    ramazan com,
    ramazan davulcusu,
    ramazan davulu,
    ramazan derdiman,
    ramazan duası,
    ramazan erzak,
    ramazan etkinlikleri,
    ramazan eğlenceleri,
    ramazan eğlencesi,
    ramazan iftar,
    ramazan ilahileri,
    ramazan imsak,
    ramazan imsakiye,
    ramazan imsakiyeleri,
    ramazan imsakiyesi,
    ramazan kumanya,
    ramazan kumanyası,
    ramazan kurşunlu,
    ramazan manileri,
    ramazan mesajları,
    ramazan ne zaman,
    ramazan ne zaman başlıyo,
    ramazan ne zaman başlıyor,
    ramazan nezaman,
    ramazan orucu,
    ramazan orucu hangi hicri ayda farz kilindi,
    ramazan oruç,
    ramazan pidesi,
    ramazan resimleri,
    ramazan saatleri
    ramazan sarıtemur,
    ramazan sevinci,
    ramazan sohbetleri,
    ramazan tarihi,
    ramazan umre,
    ramazan vakitleri,
    ramazan varol,
    ramazan ve kurban bayramı,
    ramazan ve oruç,
    ramazan yazçiçek
    ramazan yemekleri,
    ramazan yukarıgöz,
    ramazan çadırı,
    ramazan çortul,
    ramazan ümresi,
    ramazan ı şerif,
    ramazan şenlikleri,
    ramazan şerif,
    ramazan şeşen,
    recep şaban ramazan,
    takvim ramazan,
    www ramazan com tr,
    www ramazan com,
    youtube ramazan,
    şaban ramazan,
    şaban ve ramazan,
    bayram namazı,
    ramazan illere göre iftar,
    ramazan imsak,
    imsak vakti,
    ramazan imsakiye,
    ramazan imsakiyesi,
    ramazan islamic finder,
    ramazan iftar mekanları,
    ramazan iftar menü,
    ramazan iftar menüleri,
    ramazan iftar menüsü,
    ramazan iftar mutfağı,
    ramazan iftar mönüsü,
    ramazan namaz saatleri,
    ramazan namaz vakitleri,
    ramadan,
    ramadhan,
    ramazan,
    ramazan ayı,
    ramazan imsakiyesi,
    ramazanda,
    ramzan,
    ramazanda sahur,
    ramazan tatlilar tatlıları,
    ramazan iftar vakitleri,
    İftar sofrasında nelere dikkat edilmeli,
    ramazanda iftar Yemekleri,
    Oruç ve diyet zayıflama sağlıklı beslenme,
    Bayram Tatlıları Ramazan bayramı için tatlı tarifleri,
    Kuranda oruç Kuran-ı Kerim de geçen oruç ayetleri,
    Neler Orucu bozar ?,
    Oruç bozmanın cezası nedir ?,
    İftar Duaları,
    Dini Hikayeler,
    2008 Ramazan imsakiyeleri,
    Ramazan bayramı kutlamak için sms ve mesajlar,
    ramazanin guzellikleri,
    ramazanin sagligimizdaki yerleri,
    ramazanda orucun sevabi,
#21.08.2008 10:50 0 0 0