Saniyede 500 Kere Çırpılan Kanatlar

Son güncelleme: 17.11.2008 00:06
  • Sivrisinek, kanatlarını "saniyede" yaklaşık "500 defa" çırpar. İnsanın kollarıyla oldukça sınırlı sayıda gerçekleştirebildiği bir işlemi, o sadece tek bir saniyede 500 kere gerçekleştirmektedir.

    Sinek kanatlarının saniyede 500 kere kesintisiz olarak hareket etmesini sağlayan güçlü mekanizma, yapay olarak geliştirilememektedir. Bir şekilde bu başarılmış olsa bile, sürtünmenin şiddetinden bu mekanizma kısa bir süre sonra yanacaktır. Ama bir sivrisinek, yaşamı boyunca uçtuğu her saniye, kanatlarını bu sıklıkla çırpmakta ve hiçbir sorun yaşamamaktadır. Dahası, bu üstün nitelikli kanatlar ona, yüksek bir hızda, dilediği yöne, dilediği uzunlukta uçma imkanı verirken, aynı zamanda manevra ve iniş yeteneklerini de en mükemmel şekilde gerçekleştirmesini sağlamaktadır.

    Kanatlarını bu hızda çırpabilmek için sivrisineğin çok miktarda oksijene ihtiyacı vardır. Bu nedenle sivrisinek, hemen her hücresine ulaşan özel bir solunum borusuna sahiptir. Bu boru, doğrudan dışarıdaki havaya bağlı olduğundan, hücreler oksijen alışverişini aracı bir madde olmadan yaparlar. Bu özel sistemin sonucu olarak da dakikada binlerce kez kanat çırpan sivrisinek hiç yorulmaz. Büyüklüğü 1 cm'yi bile bulmayan bir canlıda, saniyede yüzlerce kez çırpacak bir kanat ve bunu mümkün kılacak bir solunum sistemi var etmek Allah'ın hayranlık veren bir sanatıdır. Hiçbir tesadüf, böylesine kompleks bir canlıda, bu mükemmellikte bir mekanizma meydana getirip onu her bir bireyde mükemmel işler hale getiremez. Hiçbir tesadüf, eş zamanlı hareket eden bir çift kanada saniyede 500 kere çırpma imkanı veremez. Bu kusursuz canlının da onun sahip olduğu hayranlık uyandırıcı kanatların da Darwin'in öne sürdüğü gibi tesadüfi aşamalarla meydana gelmesi imkansızdır. Bu eser, Sani olan (sanatçı, nihayetsiz güzellikleri sanatının içinde yaratan) Allah'a aittir.

    Su Altı Dünyasından Dış Dünyaya Kusursuz Geçiş

    Dişi sivrisinekler yumurtalarını yaz aylarında ya da sonbaharda suya bırakırlar. Bir süre sonra yumurtadaki larva, suyun içinden çıkarak dış dünyaya eksiksizce yaratılmış olarak adım atar. Sivrisineiğin;

    Uçabileceği kanatları;

    Isıracağı canlının dokularını uyuşturacak, kanın pıhtılaşmasını engelleyecek özel sıvısı;

    Avının yerini saptayan özel algılama sistemi;

    Karşı cinsin kanat çırpma frekansını bile ayırt edecek kadar üstün algı yeteneği;

    Mükemmel görme yeteneği su altında oluşur.

    noimage

    Kısacası sivrisinekler su altından, dış dünyaya ihtiyaçları olan her şey tamamlanmış olarak çıkarlar. Allah her türlü yaratmayı bilen ve yarattıklarını kusursuzca var edendir. Bir ayette şöyle buyrulur:

    "İşte Rabbiniz olan Allah budur. O'ndan başka İlah yoktur. Herşeyin Yaratıcısı'dır, öyleyse O'na kulluk edin. O, herşeyin üstünde bir vekildir." (Enam Suresi, 102)

    "Haberiniz olsun; şüphesiz göklerde kim var, yerde kim var tümü Allah'ındır. Allah'tan başkasına tapanlar bile, şirk koştukları varlıklara ve güçlere (gerçekte) uymazlar. Onlar yalnızca bir zanna uyarlar ve onlar ancak 'zan ve tahminde bulunarak yalan söylemektedirler." (Yunus Suresi, 66)

    noimage
#21.08.2008 16:27 0 0 0
  • güzel hayvan yaw ben günlük onlarda 50 60 tane yiyom ya siz
#29.08.2008 16:08 0 0 0
  • Yiyomusun :S?
#17.11.2008 00:06 0 0 0