Ramazan ayı ve Oruç ile ilgili sorular ve cevapları

Son güncelleme: 05.05.2010 13:30



  • ____________________________________________________________________________________________________________________


    1.oruçlu iken banyo yapmak orucu bozar mı?

    oruçluyken banyo yapmak,orucu bozmaz.sıcaklardan dolayı harareti azaltmak için agıza,burna su almak ve soguk suyla yıkanmak,oruca zarar vermez.fakat bu imamı azama göre ibadete ıstırap göstermek oldugu için mekruhtur...

    2.oruçlu iken misvak,diş fırçası kullanılabilinir mi?

    oruçluyken misvak kullanmanın mekruh oldugu konusunda görüşler olsada,sahih olan görüş,bir kerahatin olmadıgıdır.üzerinde diş macunu olmayan bir firçayla dişleri fırçalamak da misvak kullanmak hükmündedir.Ancak üzerine diş macunu konur ve az da olsa bogaza giderse,oruç bozulur ve kazası gerekir..
    3.kan vermek orucu bozar mı?

    oruçluyu halsiz düşürecek kadar kan aldırmak mekruhtur.böyle bir tehlike yoksa kan aldırmakta sakınca yoktur.mutlaka saglık yönünden aldırması gerekiyorsa bunu iftardan sonra bırakması uygun olur..

    4.vücuda merhem vb.şeyler sürmek orucu bozar mı?

    derideki gözeneklerden içeri giren merhem vb.şeyler orucu bozmaz.çünkü bu gibi şeylerin orucu bozabilmesi için tabii yollardan içeri girmesi gerekir.ancak vücutta derin bir yaraya sürülen ilaç içeriye ve ya dimaga kadar nüfuz ederse orucu bozar,kazayı gerektirir.

    5.astım hastalarının kullandıgı sprey,nefes açıcı ilaç orucu bozar mı?

    nefes darlıgı çeken hastaların rahat nefes almalarını saglayan oksijenli ilaçlı suyu,spreyi sıkmak orucu bozar.çünkü bu,yalnızca bir hava degildir,ilaçtır.bogaza ulaşıp tükürük ile de mideye ulaşmaktadır...

    6.göze akıtılan ilaç orucu bozar mı?

    göze ilaç damlatmak ve göze sürme çekmek orucu bozmaz..

    7.burna ilaç akıtmak orucu bozar mı?

    burna ilaç akıtmak orucu bozar ve kaza gerektirir..

    8.igne olmak orucu bozar mı?

    igne yaptırmak,imamı azam dışındaki görüşlere göre orucu bozmaz.bu sebeple hayati bir tehlike olmadıkça,igne yaptırmayı iftardan sonraya bırakarak ihtiyatlı davranmak en uygunudur.günümüzde igne vurularak ilacın kan dolaşımıyla vücudun her tarafına yayıldıgı tıbben kesinlik kazanmıştır.böylece yaralara konulan ilacın beyne ve karın boşluguna ulaşması hususunda tereddüde yer kalmamıştır.gündüz zorunlu bir sebeple igne vurulan bir kimsenin,orucunu kaza etmesi daha uygun olur.

    9.kulaga ilaç akıtmak orucu bozar mı?

    kulaga yag damlatmak orucu bozar ve kaza gerekir.fakat kulaga giren su orucu bozmadıgı gibi,kulaga dökülen suda tercih edilen görüşe göre orucu bozmaz.kulak kirini temizlemek için çöp sokmak da orucu bozmaz.

    10.kusmak orucu bozar mı?

    kendi kendine gelen kusuntu,orucu bozmaz.fakat isteyerek,kasıtlı meydana gelen kusuntu ise,orucu bozar ve kaza gerektirir.agza gelip bir miktar geriye kaçan kusuntu da orucu bozar.be sebeple,kendi kendine gelen bir kusuntu da olsa,agızdan geriye gitmesi muhtemel oldugundan,orucu kaza edilmesi daha uygun olur.

    11.dilinin altına konan ilaç orucu bozar mı?

    yenilmesi kast edilmeyen ve kendisinden kaçınmak mümkün olmayan bir şeyin içeriye gitmesi orucu bozmaz.bu sebeple ilaçların tadı orucu bozmaz.fakat ilacın kendisinin içeriye gitmesi orucu bozar.

    12.oruçta niyet şartmıdır?

    şarttır.sadece kalben niyet edilmesi yeterli iken,niyetin dil ilede söylenerek kuvvetlendirilmesi sünnetir.sahura oruç tutmak amacıyla kalkmakda niyet yerine geçer.

    13.az miktarda tuz yemek orucu bozar mı?

    az miktarda tuz yemek orucu bozar ve kefaret gerektirir.çok miktarda tuz yemek ise,orucu bozar fakat yalnızca kaza gerektirir.

    14.sakız çignemek orucu bozar mı?

    önceden çignenmiş,tadı alınmış bir sakızı çignemek orucu bozmaz,fakat mekruhtur..

    15.oruçlu olan bir kimse,şehvetle hanımını öpebilir mi?(anlayışınıza sıgınıyorum)

    oruçlu kişi şehvetle karısını öpebilir.eger kendine sahip olabilceginden eminse bunun bir mahzuru yoktur.ancak emin degilse mekruk olur.

    16.hamile,süt emziren veya çalışan kadınlar oruçlarını yiyebilirler mi?

    hamile veya emzikli kadınlar oruç tuttukları halde kendilerine veya çacuklarına bir zararın geleceginden endişe ederlerse hasta hükmünde olurlar ve oruçlarını bozup daha sonra kaza edebilirler.fakat çalışan kadınlar,sırf bu sebeple oruçlarını yiyemezler..

    17.kocasından korkan bir kadın yemegin tadına bakabilir mi?

    kocası sinirli ve huzursuzluk çıkarabilcek olan bir kadın,dil ucu ile yemegin tadına bakabilir.bu mekruh olmaz.

    18.kocasının izni olmadan kadın nafile orucu tutabilir mi?

    kocasının izni olmadan kadının nafile orucu tutması mekruhtur.izinsiz tutarsa,kocası isterse bozdurabilir.kadın,daha sonra izin aldıgı bir vakit orucu kaza eder.bu durum,karı_kocanın cinsel yaşamı ile ilgilidir.bu sebeple erkek,hasta veya oruclu olur veya hac,umre için ihramda bulunursa,hanımına nafile orucu yasak edemez.

    19.koca,farz orucu tutmaya engel olabilir mi?

    kendisine ramazan orucu farz olan bir kadına,kocası bu orucu tutmasına mani olamaz.engel olmaya kalkarsa ona itaat edilmez.

    20.ramazan orucuna toptan niyet edilebilinir mi?

    hayır edilemez.her günün orucu ayrı bir ibadet oldugu için,her gün ayrı niyet etmek gereklidir.bu yüzden bir günün orucunda ki bozukluk,diger günlerin orucunun sıhhatine engel olamaz...

    21.Oruçluyken uykuda cünüp olmak orucu bozar mı?

    Bozmaz.uyanınca banyo yapar ve oruca devam eder.

    22.Cünüp olarak sabahlayan kişinin durumu nedir?
    Sahur vakti bitmeden yıkanma imkanı varken,yıkanmayıp o şekilde cünüp olarak sabahlamak mekruhtur.

    23.oruca hiç niyet etmeyen kimse,iftara kadar yiyip içebilir mi?

    Eger bir kimse hasta,yolcu veya ileri derecede yaşlı ise,yiyip içebilir.Fakat böyle bir özre sahip olmadan oruca hiç niyet etmeyen bir kimsenin,akşama kadar oruçlu gibi davranması gereklidir.

    24.Hasta olan bir kimse orucunu nasıl tutar?

    Hasta olan bir kimse dilerse oruç tutmaz.Veya başladıgı bir orucu bu sebepten dolayı bozabilir.İyileştikten sonra orucunu kaza eder.Eğer iyileşmeden ölürse,kendisine birşey gerekmez.Fakat kaza edecek kadar vakti olup da kaza edemeden ölürse,fidye verilmesini vasiyet etmelidir.

    25.Ramazan orucuna ne zaman ve nasıl niyet edilmelidir?

    Ramazan orucu için niyetin vakti güneşin batmasından başlar ve ertesi günün ögle vaktineden biraz öncesinde(zeval vakti)son bulur.Ve niyette,tutulacak orucu belirtmek,tayin etmek şart degildir.Fakat imsak vaktinden sonra niyetlenebilmek için,o ana kadar bilerek veya unutarak oruç bozan bir davranışta bulunmamış olmak şarttır.Ve oruca niyet anından degil,günün başlangıcından itibaren niyet edilmelidir..

    26.Ramazan orucuna toptan niyet edilebilinir mi?

    Hayır edilemez.Her günün orucu ayrı bir ibadet oldugu için,her gün ayrı niyet etmek gereklidir.Bu yüzden bir günün orucunda ki bozukluk,diger günlerin orucunun sıhhatine engel olamaz.

    27.Unutarak yemek_içmek orucu bozar mı?

    Hayır bozmaz.Fakat kişinin oruçlu oldugunu hatırladıgı gibi,yemeyi içmeyi bırakması gerekir.Yoksa oruç bozulur ve kaza gerekir.

    28.Uyku halinde yemek_içmek orucu bozar mı?

    Bozar.Çünkü uyku hali,unutma ve yanılma ile aynı degildir.Yemek ve içmek uykuya mani olacak bir haldir.Uyurken yemek ve içmek orucu boar ve yalnız kaza gerekir.

    29.parfüm veya kolanya kullanmak orucu bozar mı?

    Parfüm veya kolanya kullanmak ve koklamak orucu bozmaz..

    30.Oruçlu bir kimse diş tedavisi yaptırabilir mi?

    Yaptırabilir.Fakat tedavisi sırasında kan veya kullanılan bir malzeme bogaza ulaşır veya içeriye kaçarsa,oruç bozulur.Bu nedenle en dogrusu,bu tür tedavilerin iftar sonrasına bırakılmasıdır....

    31.Makyaj yapmak orucu bozar mı?

    Krem sürmek,makyaj yapmak veya yaptırmakla oruç bozulmaz.Ancak,makyaj malzemeleri,herhangi bir şekilde ağız yada burun yoluyla boğaza ulaşması halinde oruç bozulur

    32.Hangi günlerde oruç tutulmaz?

    Ramazan bayramının ilk günü ile kurban bayramının dört günü oruç tutmak,tahrimen(harama yakın)mekruhtur.Çünkü bu günler ziyafet günleridir.

    33.Cuma günü oruç tutulur mu?

    Yalnız cuma veya cumartesi gününde ve özellikle Muharrem ayının aşure günü denilen yalnız onuncu gününde oruç tutmak tenzihen mekruhtur.Fakat kaza veya kefaret orucu veya da adak orucu bu günlere denk gelirse,mekruh olmaz.

    34.Sevval ayında tutulan altı gün orucun hükmü nedir?

    Ramazan ı takip eden sevval ayında toplam altı gün oruç tutmak müstehaptır.Bu altı gün,peş peşe tutulabilcegi gibi,güzel olan hafta da iki gün olmak üzere tutulmasıdır.Bu iki gün pazartesi ve perşembe olursa,böylece Peygamberimizin bir başka sünneti de yerine getirilmiş olur.

    35.Kaza oruclarının aralıksiz tutulmalarımı gerekir?

    Tutulmayan veya başlanıpta kasıt olmadan bozulan Ramazan oruçlarının kaza edilmesi gereklidir.Kazaya kalan oruçlar,tutulması mekruh olan günler dışında peş peşe veya aralıklı tutulabilir.Ayrıca kaza oruçlarının fazla geciktirilmeden tutulmaları önemlidir...

    36.Nafile oruç bozulursa,ne yapılmalıdır?

    Nafile oruçlar,farz veya vacip olmamasına rağmen,kişinin kendi arzusu ile sevaba erişmek için ibadet amacıyla tuttugu sünnet,müstehap ve mendup oruçlardır.Başlanılan bir ibadetin tamamlanması gereklidir.Bu yüzden herhangi bir nedenle bozulan nafile oruçların kazası vaciptir..

    37.Aşure günü oruç tutmanın hükmü nedir?

    Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür.Yalnız bu onuncu gününde oruç tutmak mekruhtur.Çünkü o günde oruç tutan gayr_ı müslimlere mehalefet etmek için Peygamberimiz,ya bir gün öncesi,yada bir gün sonrası ile oruç tutulmasını emir buyurmuş,böylece müslüman olmayan milletlere benzememeyi ögütlemiştir.

    38.Ramazanı karşılamak amacıyla oruç tutmanın hükmü nedir?

    Peygamberimiz,sırf Ramazan ı karşılamak amacıyla tutulan bir_iki gün orucu men etmiştir.Fakat daha önceden oruç tutmayı adet edinenlerin bu günlere rastlayan oruçları ile kefaret,kaza ve adak gibi kişinin borcu olan oruçlar yasagın kapsamına girmez.

    39.Uçakla seyahat eden kimse nasıl oruç tutar?

    Seyahate çıkan kişilerin,imsak ve iftarları bulundukları yere göre yapmaları gerekir.Uçakla seyahat eden oruçlu kişiler de,ucuş esnasında uçagın üzerinde bulundugu yere göre imsak ve iftar yapmalıdırlar.Ancak çok hızlı uçaklarla kıtalar arası yolculuk yapılmas durumunda,imsak ve iftar arasında süre,anormal ölçüde kısa veya uzun olabilmektedir.Bu durumda,yolculuk yapacak kişi orucunu kazaya bırakabilir.Ancak oruca başlamış ise ,imsaka başladıgı yere göre iftar edebilir.

    40.Namaz kılmayan bir kimse oruç tutabilir mi?

    Tutabilir.Çünkü namaz,orucun şartı degildir.Her ibadet kendi içinde degerlendirilir.Fakat oruçlu kılınan namaz daha faziletlidir...


    noimage


    ____________________________________________________________________________________________________________________



#22.08.2008 15:52 0 0 0
  • selamun aleykum
#23.08.2008 20:19 0 0 0
  • bilmem
#23.08.2008 21:06 0 0 0
  • ARANIZA BENİ KABUL ETTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM İŞLERİNİZDE BAŞIRALAR DİLERİM
#23.08.2008 21:57 0 0 0
ous ous foto
  • Paylaşım için teşekürler. Allah razı olsun...
#23.08.2008 22:06 0 0 0
  • selamın aleyküm kardeşler
#23.08.2008 22:30 0 0 0
  • selamın aleyküm
#23.08.2008 22:30 0 0 0
  • emeğine sağlık teşekkürler
#28.08.2008 09:06 0 0 0
  • • Ramazan
    • Üç ayların sonuncusu olan Ramazan, on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur'an nazil olmaya başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır. Ramazan kelimesi "kızgın taş" manasına gelen "Ramid" kelimesinden türetilmiştir. Ramazan ayı çok sıcak ve hararetli bir zaman dilimine tevafuk ettiği için ona bu ismin verildiğini söyleyenler olmuştur.
    Ayrıca nasıl ki kızgın taş etrafındakini yakıp yok ederse Ramazan da kulların günahlarını yakıp mahvettiği için bu aya bu ismin verildiğini söyleyenler de olmuştur. Bazıları ise Ramazan kelimesinin "yağan yağmur" manasına gelen "ramid" kelimesinden türetildiğini ve nasıl ki yağmurun yağması neticesinde yeryüzünün temizlenmesi gibi Ramazan ayında da günahların temizlenmesi sebebiyle bu aya bu ismin verildiğini söylemişlerdir.
#07.01.2010 17:04 0 0 0
  • paylaşımınız için teşekkürler...
#05.05.2010 13:30 0 0 0