Omuz

Son güncelleme: 24.08.2008 10:24




  • Omuz
    Kol kemiği (humerus), kürek kemiği (skapula) ve köprücük kemiği (klavikula) nin oluşturduğu kavşak eklemidir.


    noimage


    Omuz ağrısının en sık görülen sebebi impingement (sıkışma) sendromudur. Kolu kaldırıp döndüren kasların (rotator cuff) omuz kavşağındaki dar bölgeden geçtiği yerde sıkışması sonucu oluşur. Yaygın, geceleri artan, hareketle çoğalan omuz ağrılarına yol açar. 40 yaş üzerinde sık görülür. Tedavisinde ağrı giderici, ödem çözücü ilaçlar, lokal enjeksiyonlar, fizik tedavi gibi konservatif yöntemler uygulanır. Bazen acromiyoplasti denilen ameliyat gerekli olabilir. Eğer kolu oynatan kaslarda yırtık varsa bu da ameliyatla tamir edilir.
    Ayrıca, omuz ağrısına bölgedeki bursit(normalde var olan Bursa denen keselerin şişmesi), kiriş yaralanmaları, kemikteki kistler, kemik iltihapları sebep olabilir.
    Boyun bölgesindeki sinir sıkışmaları da omuz ağrısına yol açabilir.
    Omuz bölgesinde sık görülen yaralanmalardan biri de omuz çıkığıdır. Kol açıkken düşme gibi durumlardan sonra görülür. Omuz çıkığı, acilen eklemin yerine konması gereken bir rahatsızlıktır. Omuz çıkığı, iyi tedavi edilmezse, yeterli tespit yapılıp tam olarak iyileşmezse tekrarlayan omuz çıkığı denen durum gelişebilir. Bu kimselerde basit hareketlerle bile omuzun sık sık çıkması söz konusu olur. Tekrarlayan omuz çıkığının tedavisi için ameliyat gereklidir.

#24.08.2008 02:10 0 0 0
  • Bilgiler için teşekkürler.
#24.08.2008 10:24 0 0 0