Hem Boyu Hem İşlevi Önemli...

Son güncelleme: 25.08.2008 18:52
  • Hem Boyu Hem İşlevi Önemli...
    Büyük beyinli insanların daha zeki olduğunu 50 yılı aşkın süredir devam eden araştırma ile kanıtladı. Buna göre, kadınlara göre doğuştan daha büyük beyne sahip erkekler yarışa önde başlıyor. Büyük beyin nedeniyle IQ skorları 16 puan yüksek oluyor.

    İnsanoğlu beyninin yüzde 3-4'ünü kullanıyor. Einstein yüzde 10'unu kullanıyordu, neler neler yaptı. İleride beynimizin kapasitesinin yarısını bile kullanmaya başladığımız zaman objeleri düşünce gücüyle hareket ettirebileceğiz...

    Bu tür sözleri mutlaka siz de bir gün bir yerlerde duymuşsunuz. Ancak tabii ki bunların hiçbiri gerçek değil. Kafasını kullanmadan iş yapmayı tercih eden insanlar bir yana dursun, beynimizin büyük bir bölümünü kullanıyoruz. Ama bazılarımız daha zeki olurken bazılarımız da havasından mıdır suyundan mı, 40 kere anlatsan en basit şeyi anlamıyor. İşte bu "havasından mıdır suyundan mı" kısmı bilim adamlarının yıllardan beri üzerinde durduğu en önemli ayrıntı oldu.

    Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en zeki adamlarından biri olarak kabul edilen Albert Einstein'ın 1955 yılındaki ölümünden dakikalar sonra cerrahların ellerine neşterleri alıp ünlü fizikçinin beynini 240 parçaya ayırarak, bunların hepsini ayrı kavanozlarda yıllarca saklaması da hep bu sorunun yanıtını bulmak içindi.

    Yıllar boyu Einstein'ın neden biz sıradan mahlukattan daha zeki olduğunu çözmeye uğraşan bilim dünyası 53 yıllık araştırmanın sonucunu açıkladı.

    Aslında ilkokula giden çocuk da belki aynı şeyi söylerdi, ama bilim adamlarının Scientific American dergisinin son sayısında açıkladığı gerçek şu: Büyük beyin eşittir büyük zeka. Einstein'ın beyninin kulakların arkasında kalan bölümünün normal insanlara oranla yüzde 15 daha geniş olduğu tespit edildi. Araştırmaya göre bu bölgenin geniş olması matematiksel ve görsel yeteneğin artmasına hafızanın da çok üst düzeyde çalışmasına neden oluyor.

    Yaşlandıkça büzülüp küçülen beynin fonksiyonlarının gerilemesi de bu araştırmanın sonuçlarını destekler nitelikte. 20'li yaşlarında bir insanın beyni yaklaşık 1.5 kilo ağırlığındayken 70-80'li yaşlara gelindiğinde ağırlık 1 kilonun altına kadar geriliyor.

    Zeka seviyesini ölçmek için günümüzde en çok kullanılan yöntem eciş bücüş şekilleri anlamlandırıp bir sonraki şeklin ne olduğunu tahmin ettiğimiz IQ testleri. Ortalama bir insanın IQ seviyesinin 100 olduğunu kabul edersek, bu son araştırmaya göre beynin normalden büyük olması IQ seviyesinin de 16 puan yüksek olması anlamına geliyor.

    Bu aşamada kadınlara kötü bir haberimiz var. Çünkü erkek beyninin kadınlarınkine oranla yüzde 10 daha büyük olduğu yüzyıllardan beri biliniyor. Yani hani bazı insanlar şanslı doğar derler ya, o biziz...

    İki çeşit beyin var

    Buna karşın Scientific American'ın en büyük rakibi olan New Scientist dergisi de, "Benim araştırmam daha çok tiraj alır" dercesine son sayısında daha farklı bir beyin araştırmasına yer verip, durumunu kadın ve erkek okuyucuları için dengeledi. Derginin kadın ve erkek beyninin farklarını incelediği makalesinde varılan sonuç şu cümlelerle özetleniyor: Beyni harekete geçiren sinyaller ve duygusal mesajları ileten kimyasallar o kadar farklı ki, artık insan ırkında bir değil iki çeşit beyin olduğunu düşünüyoruz.

    "İnsan beyni" diye bir kavramdan bahsetmek mümkün değil. Kadın ve erkek beyni olarak araştırmaların ayrı ayrı yapılması gerekiyor.

    Araştırma, kadın ve erkeğin beyinlerinin fiziksel olarak tamamen farklı olduğunu ortaya koyması bakımından çok önemli görülüyor. Daha önce beynin cinsellik ve temel ihtiyaçları düzenleyen hipotalamus bölgesindeki farklılıkların iki beyin arasındaki temel fark olduğu düşünülüyordu.

    Ancak New Scientist'e göre bu görüş artık tarihe karışacak. Çünkü beyin bir bütün olarak değil de parça parça incelendiğinde kadın beynindeki bazı bölümlerin boyutlarıyla erkeklerinkinin birbirinden tamamen farklı olduğu görüldü. Örneğin kadınlarda beynin karar almayı sağlayan bölümü daha büyük. Duygusal tepkileri yöneten bölümün boyutu da yine aynı şekilde kadınlarda daha geniş yer tutuyor. Erkek beyninde ise cinsel dürtüleri yöneten amiglada adlı bölüm daha geniş.

    Sudoku çözmeyin!

    Şimdi biz hangisine inanalım diye soracak olursanız, ben size bu iki derginin son dönemde yayınladığı iki araştırmanın detaylarını vereyim...

    Scientific American benim de Dışkapı'da yer verdiğim "Stres insanı eşcinsel yapıyor, bakın hayvanat bahçesindeki penguenler bile cinsel tercihlerini değiştirdi" şeklinde özetlenecek araştırmayı sayfalarına taşırken, New Scientist ise "Eşcinsel erkeklerin çok daha iyi harita okuyabildiğini" belirten bir araştırma yayınlamıştı. Yani aslında bunların biri neyi hedef alırsa, diğeri de o grubu kollayan bir araştırmayı patlatıveriyor.

    O yüzden kadın okuyucularıma sesleniyorum. Oturup Sudoku falan çözmeye kalkmayın. Siz zaten ne yapıp edip erkekleri alt etmeyi başarıyorsunuz... Bırakın da kendimizi beynimiz daha büyük diye avutalım.
#25.08.2008 18:52 0 0 0