Orhan Günşiray


(d. 1928 - İstanbul - ö. 27 Ağustos 2008)

Türk sinema sanatçısı.

Tophane Sanat Okulu mezunu olan Günşiray, ticaretle uğraşırken, 1950 yılında "Adalar Erkek Güzeli" seçilmesinin ardından sinemacıların ilgisini çekti. 1959'da ilk profesyonel filmini çevirdi. İki yıl ara verdikten sonra tekrar sinemaya dönen sanatçı; bir yandan yapımcılık alanında da yer aldı. 1970 sonrası bir yıl kadar ses sanatçılığı ve gazinoculuk yapan Orhan Günşiray, sinemadan kopamayarak aralıklarla da olsa 2006 yılına kadar birçok filmde rol aldı. Sanatçı Mahir Günşiray'ın babasıdır.

Filmografisi


* İlk Aşk - 2006
* Ayışığı Neredesin - 2004
* Yaralı Kurt - 2000
* Kerem - 1999
* Marziye - 1998
* Ay Işığında Saklıdır - 1996
* Yağ Yağmur - 1990
* Paramparça - 1985
* Ölüm Savaşçısı - 1984
* Gizli Kuvvet - 1983
* Son Savaşçı - 1982
* Üç Kardeştiler - 1981
* Şaka Yapma - 1981
* Unutulmayanlar - 1981
* Su - 1981
* İki Tatlı Serseri - 1975
* Keloğlan İz Peşinde - 1975
* Karateciler İstanbul'da - 1974
* Yankesici - 1974
* Kırık Merdiven - 1972
* Ölüme Köprü - 1972
* Vurguncular - 1971
* İbret - 1971
* Dişi Hedef - 1971
* Şeytan Kayaları - 1970
* Selahattin Eyyubi - 1970
* Gizli Emir - 1969
* Şeytan Kafesi - 1968
* Tek Kurşun - 1968
* Gariban - 1966
* Sırat Köprüsü - 1966
* Beleş Osman - 1965
* Gizli Emir - 1965
* Kadın Okşanmak İster - 1965
* Kanlı Meydan - 1965
* Bekri Mustafa - 1965
* Oğlum Oğlum - 1965
* Dağ Başını Duman Almış - 1964
* Şeytanın Uşakları - 1964
* Hizmetçi Dediğin Böyle Olur - 1964
* Manyaklar Köşkü - 1964
* Dullar Tercih Edilir - 1964
* Erkek Sözü - 1964
* On Güzel Bacak - 1964
* Şu Kızların Elinden - 1964
* Uçurumdaki Kadın - 1964
* Şehrazat - 1964
* Yankesici Kız - 1964
* İki Gemi Yanyana - 1963
* Yarın Bizimdir - 1963
* Çapraz Delikanlı - 1963
* Hop Dedik - 1963
* Üç Çapkın Gelin - 1963
* Bir Hizmetçi Kızın Hatıra Defteri - 1963
* Zoraki Milyoner - 1963
* Baş Belası - 1963
* Bazıları Dayak Sever - 1963
* Yabancı Kız - 1963
* Sıralardaki Heyecanlar - 1963
* Çiçeksiz Bahçe - 1963
* Kadınlar Hep Aynıdır - 1963
* Azrailin Habercisi - 1963
* Cengiz Han'ın Hazineleri - 1962
* Çam Sakızı - 1962
* Geçti Buranın Pazarı - 1962
* Leyla - 1962
* İkimize Bir Dünya - 1962
* Kadın Ve Tabanca - 1962
* Aşka Kinim Var - 1962
* Erkeklik Öldü mü - 1962
* Fosforlu Oyuna Gelmez - 1962
* Bir Çiçek Üç Böcek - 1962
* Bir Gecelik Gelin - 1962
* Sahte Nikah - 1962
* Külhan Aşkı - 1962
* Siyah Melek - 1961
* Allah Cezanı Versin - 1961
* Aşk Ve Yumruk - 1961
* Çapkınlar - 1961
* Dikenli Gül - 1961
* Mahalleye Gelen Gelin - 1961
* Oy Farfara Farfara - 1961
* Ölüm Film Çekiyor - 1961
* Seviştiğimiz Günler - 1961
* Tatlı Bela - 1961
* Aslan Yavrusu - 1960
* Dolandırıcılar Şahı - 1960
* Ölüm Perdesi - 1960
* Cici Katibem - 1960
* Dostluklar Yaşadıkça - 1960
* Civanmert - 1960
* Vatan Ve Namus - 1960
* Binnaz - 1959
* Felaket Yolu - 1959
* Erkek Fatma - 1959
* Fosforlu Cevriye - 1959
* Ninno - 1959
* Kıtipiyoz'a Tuzak - 1959
* Kederli Yıllar - 1958
* Hayat Cehennemi - 1958
* İstanbul Macerası - 1958
* Murat Çeşmesi - 1957
* Lejyon Dönüşü - 1957

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 556
favori
like
share
Sylar Tarih: 28.08.2008 22:08
Türk Sinemasında ilk James Bond karakterini ilk kez canlandıran kişiymiş.

Cenazesi 30 Ağustos’ta İstanbul’da Teşvikiye Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Allah Rahmet Eylesin.