Ramazan Bilgileri

Son güncelleme: 14.08.2009 08:30
  • Bu mübarek ay, Rabbimize yakınlaşma adına kendine sığınacak olanları bir anne şefkatiyle semâvî kollarıyla sımsıkı sarıyor. Evlerdeki tatlı telaşe ilk orucun sükünetiyle yavaşlamış durumda. Annelerimiz, ablalarımız, yengelerimiz Ramazan'ın maddi ve manevi atmosferine girmiş durumda.

    Onlar bereketli iftar sofraları için yufkalar açıp, baklavalar hazırlayıp, reçeller yaptılar. Evlerin her köşesi silinip temizlendi. Onlar hazır, acaba bizler manevi dünyamızı Ramazan'a yeterince hazırlayabildik mi?

    Ramazan; Cenab-ı Hakk'ın nimet ve lütuflarının sağanak sağanak yağdığı zamanın en kıymetli dilimi. Rabbimiz vicdanlarımızın uyanması, kalblerimizin ve duygularımızın coşması adına bu günleri bir fırsat olarak önümüze koyuyor. Peki bütün benliğimizle bu ufku yakalama ve ruh dünyamızı Ramazan'a hazırlama adına yapmamız gerekenler neler?

    Ramazanda Tövbe ve istiğfarı artıralım

    Bu ayı fırsat bilip günahlarla kirlenmiş ruhumuzu temizleyip özümüze dönelim. Bunun yolu da günahlarımızın affı adına tövbeleri kabul eden rahmeti sonsuz Rabbimize yana yakıla tevbe etmekten geçiyor.

    Ramazanda Kur'an okumalıyız

    Rahat bir şekilde okuyabilmemiz için büyük boy bir Kur'an alarak, Ramazan'daki mukabelelere devam etmeliyiz. Mukabelelere devam edemiyorsak, kendimiz Kur'an okumayı günde bir sayfa bile olsa alışkanlık haline getirebiliriz.

    Ramazanda Kitap okuyabiliriz

    Gönül dünyamızı Ramazan'ın eşsiz manevi atmosferiyle senkronize etme adına dinî, tasavvufî ve ahlakî eserleri okuyabiliriz. Günün belirli bir saatinde ailemizi de yanımıza alarak hem onlara hem de kendimize bu eserlerden pasajlar okuyabiliriz.

    Tesbihatımızı sesli yapabiliriz Namazlardan sonra yaptığımız tesbihatı ve cevşenleri sesli olarak okuyabiliriz. Bu şekilde bir okuma, maneviyat dünyamızda kıvılcımlar oluşturacak ve bizi coşturacaktır.

    Ramazanda Teheccüd namazı kılabiliriz

    Sahur için kalktığımız gecelerde saati yarım saat daha önceye kurarak gecemizi nurlandırma adına teheccüd namazı kılabiliriz. Gecenin zifiri karanlığı içinde yapılan secdeler ve bu secdeleri süsleyen iki damla gözyaşı Rabbimize yakınlaşma adına bize ayrı bir buud kazandıracaktır. Bu şekildeki bir uygulamayı Ramazan'dan sonra da devam ettirebiliriz. Dua bizim en önemli sığınağımızdır. Rabbimiz "Dua edin kabul edeyim" (Mü'min, 40/60) buyurarak bizleri duaya teşvik ederken, "Duanız olmasa ne ehemmiyetiniz var" (Furkan, 25/77) buyurarak, duanın bizim için ne kadar önemli olduğunu bildiriyor.
#02.09.2008 16:49 0 0 0
  • Emeğinize sağlık güzel birEmeğinize sağlık güzel bir paylaşım... paylaşım...
#23.07.2009 21:39 0 0 0
  • Allah razı olsun
#14.08.2009 08:30 0 0 0