Levent Yüksel

Son güncelleme: 06.09.2008 07:36
  • noimage

    Müzisyen, şarkıcı ve bas gitarist. Sezen Aksu'nun yetiştirdiği yorumculardan biri olan Yüksel, aynı zamanda Türkiye'nin en iyi bas gitaristlerinden biridir. Med-Cezir albümü Türk popunun en iyi albümlerindendir. Albümleri ve single'ları, farklı ses rengi, bas gitardaki büyük yeteneğiyle Türkiye'nin en başarılı sanatçılarından biri olan Yüksel'in 6 albümü bulunmaktadır.

    21 Ekim 1964'te Antalya'da dünyaya geldi. Sanata olan ilgisi küçük yaşlarda ortaya çıkan Yüksel, beş yaşında keman çalmaya başlamıştı. Kemanı gitar gibi tutarak çalan ve ütü kablosundan kendine mikrofon yapan Yüksel, ileride müzisyen olacağının sinyallerini veriyordu böylelikle. İlkokul eğitimi için Özel Antalya İlkokulu'na kaydolan Levent Yüksel, mezuniyetinin ardından Antalya Hızırreis Ortaokulu'na devam etti. O dönemde bağlama çalmayı da öğrenen müzisyen, gitara tutku derecesinde bağlıydı. Halk önündeki ilk sınavlarını düğünlerde gitar çalarak veren Yüksel, lise döneminde profesyonel bir müzisyen olmak istediğine karar vermişti. Mezun olduktan sonra bu amaçla İstanbul'a taşınan ve İstanbul Devlet Konservatuarı kontrbas bölümünde öğrenim görmeye başlayan Yüksel, düğünlerde çalmaya devam ediyordu. Ayrıca ünlü vokallerle de çalışmaya başladığı o dönemde adını duyurmaya başlamıştı.
    Askerlik sürecinde acemiliğini Denizli Çavuş Talimgah Taburu'nda yapan Yüksel'in dağıtımı Ankara Silahlı Kuvvetler Armoni Mızıkası Komutanlığı'na çıkmıştı.

    17 ayın sonunda İstanbul'a döndüğünde bir gece kulübünün açılışı dolayısıyla kurulan dans müziği orkestrasında çalmaya başlayan müzisyen, Aşkın Arsunan, Ercan Esendağ, Ahmet Altuğ, Orhan Topçuoğlu, Fatih Erkoç ve Sertab Erener gibi önemli isimlerle çalışıyordu. İki sene bu grupta yer aldıktan sonra Sezen Aksu'yla tanışan Yüksel, ünlü şarkıcıyla nasıl tanıştıklarını şu şekilde anlatıyordu;
    " Bir gün Aykut Gürel beni aradı, "Sezen Aksu'nun çok acele sana ihtiyacı var... Yarın provaya gel." dedi. Saat 13.30 civarında Caddebostan Maksim gazinosunda Sezen'le tanıştım (tabii ki daha önce de tanıyordum) bana Harun'un (Kolçak) rahatsızlandığını bu yüzden basçı lazım olduğunu onun için de Aykut'u bulduklarını söyledi. O zamanlar cok meşhur olan bir parçayı Harun'la birlikte söylüyorlarmış, bu parçayı benimle birlikte söylemek istermiş,"Eğer becerebilirsem...?". Parça Aşkın Nur Yengi'nin ilk albümündeki "Geri Dönmek"miş. Parçanın melodisini biliyordum ancak sözlerini hatırlayamıyordum. (Sözleri halen ezberleyemiyorum).Gece geç vakitte yattığım için yataktan kalkıp provaya gitmiştim. Onno parçaya girdi, ardından Sezen ve benim parçaya gireceğim bölüme geliverdi. Ben sabah sabah bu ses benden çıkmaz dediysem de parçaya girmis bulundum. Surat ifadelerini görmenizi isterdim, acıklı acıklı Onno Sezen'e,Sezen de Onno'ya baktı. Ben ısrarla gece sesim yerine gelir diye parçayı katlediyordum. Akşam oldu, Sezen birlikte söyleyeceğimiz parçaya girdi. Ben heyecandan dizlerimin bağı çözülerek Sezen'in yanında duruyordum. Arkada Yonca Evcimik elinde kocaman yazılmış sözlerle bana bakıyordu. Ve nihayet bana sıra gelmişti...Ve ben.... Gerisini biliyorsunuz zaten.... "

    Levent Yüksel ilk albümü için Sezen Aksu ve Uzay Heparı'yla çalışmaya başlamıştı. 6 aylık çalışma sürecinin ardından 21 Mart 1993'te müzik marketlerde yerini alan Med-Cezir, Türk pop müziğinin ivme kazanmaya başladığı o dönemde büyük ilgi gördü. Albümden çıkan Yeter ki Onursuz Olmasın Aşk, Tuana, Kadınım, Med Cezir ve Uçurtma Bayramları isimli şarkılar oldukça beğenildi ve müzikalite anlamında dönemini aşan bir albüm olarak değerlendirildi.

    Sezen Aksu ve Sertab Erener'le sahne çalışmalarına devam eden Yüksel, o dönemde Erener'le dünya evine girdi. Ancak üst üste anneannesini ve Uzay Heparı'yı kaybeden Yüksel, bunlarla başa çıkamayarak beyninden virütik bir rahatsızlık geçirdi. Kendini müzik çalışmalarından soyutlayan Yüksel, uzun bir aradan sonra ilk kez Fahir Atakoğlu Açıkhava Konseri'nde hayranlarıyla buluştu.

    Onno Tunç'la birlikte hazırladıkları ikinci stüdyo albümü "Levent Yüksel'in 2. Kaseti" 19 Ocak 1996 tarihinde piyasaya sunulduktan 2 gün sonra, 21 Ocak 1996'da Tunç'u da kaybeden Yüksel, büyük acısını konserlerle dindirmeye çalıştı. 14 Temmuz 1997 tarihinde "Bi' Daha" single'ını çıkartan Yüksel, bu çalışmasıyla ulaşılması imkansız görünen bir satış rakamına ulaştı ve Bi' Daha, büyük ilgi görüp, maçlara slogan ve televizyon programlarına isim oldu.

    3 Nisan 1998 tarihinde 3. albümü "Adı Menekşe"yi yayınlayan sanatçının bu albümde de prodüktörlüğünü Sezen Aksu yapmıştı, aranjörü ise Aşkın Arsunan'dı. Yüksel, bu albüm sonrasında Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli konserler verdi ve turneye çıktı.

    2000 yılında prodüktörlüğünü kendisinin yaptığı ve Sezen Aksu, Aysel Gürel, Bülent Ortaçgil, Mirkelam ve Ümit Sayın gibi çok önemli müzisyenlerle çalıştığı Aşkla isimli albümünü çıkaran Yüksel, yine oldukça başarılı bir çalışmaya imza atmıştı. Yüksel, 2004'te Uslanmadım ve 2006'da Kadın Şarkıları albümlerini yayınlamıştır.
#06.09.2008 07:34 0 0 0
  • Med Cezir (Tempa & Foneks) (1993)
    Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk
    Med Cezir
    İstanbul
    Kadınım
    Beni Bırakın
    Tuana
    Uçurtma Bayramları
    Dedikodu
    Bu Gece Son
    Yeniden Başla

    Levent Yüksel'in 2. Albümü (Raks Müzik) (1995)
    Ben Senin Bildiğin Erkeklerden Değilim
    Tuzum Kuru
    Yas
    Karaağaç
    Şıngırdak Yarim
    Zalim
    Çekirdek Hatun
    Abanoz'daki Emine
    Hayat Zaten Zor
    Haydar

    Adı Menekşe (Raks Müzik) (1996)
    Hayrünnisa
    Adı Menekşe
    Şüphe
    İmkansız Aşk
    Elimiz Mahkum
    Hakim Bey
    Son İstanbul'da
    Aşk Bireysel Bir Yolculuktur
    Bi Daha
    Deryalar

    Bi Daha (Cover&REmix) (Raks Müzik) (1998)
    Bi Daha (Remix 1)
    İmkansız Aşk (Remix)
    Bi Daha (Remix 2)
    Bi Daha (Remix 3)
    Bi Daha (Remix 4)
    Bi Daha (Remix 5)

    Aşkla (DMC) (2001)
    Sultanım
    Hayat Dediğin
    Hep Seveceğim
    Bir Sel Gibi
    Daima
    Mutsuzsun
    Şaka Yaptım
    Güllü Yar
    Son kadınım
    Gül Kurusu
    Sonbahar
    Sultanım (Remix)
    Mutsuzsun (Remix)
    Sonbahar (Remix)

    Uslanmadım (İletişim Danışmanlık) (2004)
    Sadakatsiz Aşk Olmaz
    Bu Aşkın Katili Sensin
    Selamsız
    Kırık Telli
    Uslanmadım
    Yarabbim (Remix)
    Fasl-ı Muhabbet
    Kaybedenler
    Kara Güneş
    Sana Bir Kalp Bıraktım
    Yarabbim
    Zor Geliyor
    Sen Anla
    Bu Aşkın Katili Sensin (Remix)
    Zor Geliyor (Remix)

    Kadın Şarkıları (İletişim Danışmanlık) (2006)
    Ayrılmam
    Beni Benimle Bırak
    Beni Unutma
    Yalnızlığım
    Deli Kızım Uyan
    Dargın Değilim
    Ya Sonra
    Unutama Beni
    Haram Geceler
    Yazmamışlar
    Yoksun Sen
    Aşk Defteri
#06.09.2008 07:36 0 0 0