Burdur DENGERE (BÖLMEPINAR) CAMİİ

Son güncelleme: 20.09.2008 19:18
  • Çavdıra bağlı Bölmepınar adı ile bilinen Dengere Köyündedir. Selçuklu ve beylikler dönemi ahşap direkli, toprak damlı camilerin Osmanlılar döneminde (XV ve XVI. yy) yapılmış örneklerindendir. Kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı belli değildir. Dengere camiinin duvarındaki taşlardan birine 1661 tarihi kazınmıştır.Bir gerçek payı olsa gerektir. Cami minaresi ve şadırvanı ile birlikte bir bütün teşkil etmektedir. Yaklaşık kare planlıdır. Caminin ortasındaki dört direk çatısını tutmakta ve camiiyi üç sahına ayırmaktadır. Tavan düz kirişlerle süslüdür.
    noimage
    Ahşap sütunlar sekiz yüzlüdür. Ayaklar klasik devir mermer sütunlardandır. Camiide hem asma kat hem tavan konsolları, yastıklar, korkuluk parmaklıkları, boyalı süslü pervazlar yani genel olarak tavan ahşap işçiliği ile seyre doyulmayacak bir güzelliktedir. Minber ahşaptan kündekari ve boyalı olarak yapılmıştır.
    Minberde pervaz ve ahşap yüzlerde geometrik boyama süsler vardır. Minber alemine geçiş de çok süslü, alemkoniktir. Mihrap alçıdan boyalı sütuncuk ve yüzlerle süslü, duvara geçiş üçgen bindirmelerledir. İki kanatlı ahşap kapı oyma-geçme (kündekari) tekniğindedir. Camiinin esas örtüsü olan düz toprak dam sonradan kısmen kaldırılıp üzerine çatı yapılarak çinko ile örtülmüştür. 1968 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş, tamamen yıkılan batı duvarı yeniden yapılmıştır. Ýlimizdeki diðer camiler;
    1.) DİVANBABA CAMİİ
    2.) SELİMZADE CAMİİ
    3.) TABAK CAMİİ
    4.) TAŞ ÇAMİİ
    5.) ŞEYH SİNAN CAMİİ
    6.) KARASENİR CAMİİ
    7.)SADEN CAMİİ
    8.) MANASTIR CAMİİ
    9.) GAZİ CAMİİ
    10.) ÇEŞMEDAMI CAMİİ
    11.) NUR CAMİİ
    12.)TEPE CAMİİ
    13.) KAYIŞOĞLU CAMİİ
    14.) HECİN CAMİİ
    15.) MSTAFA HOCA CAMİİ
    16.) ÇARŞI CAMİİ
    17.) YUKARI CAMİİ
#10.09.2008 14:27 0 0 0
  • tşk camimiz gerçekten çok güzeldir
#20.09.2008 19:18 0 0 0