Afyon Kaymağı'nın Sırrı

Son güncelleme: 12.09.2008 23:09
  • noimage


    AFYONKARAHİSAR'IN DÜNYACA ÜNLÜ ''AFYON KAYMAĞI''NIN 250 GRAMI 2 GÜNDE MEYDANA GELİYOR.


    Afyonkarahisar'ın dünyaca ünlü''Afyon Kaymağı'' lokum, sucuk, kaplıcalar ve haşhaşla birlikte ilin tanıtımına sağladığı önemli katkının yanı sıra bölge köylüleri için geçim kaynağı olma niteliğini de sürdürüyor. Afyon kaymağının lezzet sırrının, özel kaplarda ve manda sütünden,tekniğine uygun yapılmasında saklı olduğunu belirten üreticiler, kaymağın sadece 250 gramının 2 günde meydana geldiğini anlattılar. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bölgede giderek azalan manda yetiştiriciliği nedeniyle kaymak üretiminde de önemli düşüş gözlenen Afyonkarahisar'da, manda sütünden 250 gram kaymak alabilmek için 2 günuğraş veren kaymak üreticileri, geçimlerinin büyük bir bölümünü bu yolla sağlıyorlar. Modern bir üretim yapılamaması Afyon Kaymağı'nın ayrı bir sıkıntısı. Sadece evlerde sınırlı imkanlarla yapılan Afyon Kaymağı, çabuk bozulması nedeniyle de, uzak illere gönderilemiyor.

    -''AFYON KAYMAĞI''NIN SIRRI-

    Yıllardan beri Afyonkarahisar'ın Akcin köyünde kaymak üretimi yapan Ayşe Özçınar, Afyon Kaymağı'nın sırrını vermek istemiyor. Özçınar kaymak üretiminin aşamalarını ise şöyle anlattı: ''Kaymağın Afyon Kaymağı olabilmesi için önce manda sütünden yapılmış olması gerekiyor. Mandalarımızı sabah saatlerinde sağarak, otlaklara göndeririz. Sağdığımız sütü kısık ateşte öğleye kadar kaynatırız. Kaynatmanın ardından üzerine bez parçalarıyla örterek terletiriz. Mandalar akşam saatlerinde geldiğinde ise tekrar sağarak, sabah kaynattığımız sütün üzerine ilave ederek tekrar kaynatırız. Bütün bu işlemler bittikten sonra ise sütün üzerinde kalıplaşmış olan kaymağı keserek, özel kaplarına koyup, buzdolabında soğumaya bırakırız. Belirli bir süre soğutulan kaymak ertesi gün satışa çıkarılır.'' Sütün terlemesi olayını ise ''sütün içinde bulunan su miktarının buharlaşarak azalması'' olarak anlatan Ayşe Özçınar, kaymak satışlarının ise eşlerine düştüğünü kaydetti. Afyonkarahisar köylerinde gram gram hazırlanan ''Afyon Kaymağı'' günün ilk ışıklarıyla kurulan pazarda satışa sunuluyor. 250 gramlık paketlerde satılan kaymak ise ortalama 2.5 YTL'den satılıyor.

#12.09.2008 17:15 0 0 0
  • Afyon Kaymaginin Yapilisi

    Gereçler:
    5 su bardağı süt
    5 yemek kaşığı mısır nişastası
    Damla Sakızı
    1,5 su bardağı toz şeker
    Krem Şanti
    1 paket margarin
    1 çay bardağından 1 parmak az sıvı yağ
    Hindistan cevizi
    Ceviz

    Yapılışı:
    Cezvede damla sakızı biraz süt ile Derin bir pişirme kabına: Cezvede erimiş damla sakızlı süt ile kalan süt, şeker, margarinin yarısı, konulur, kaynayana kadar pişirilir. Fok fok etmeye başlayınca, vanilya ve kalan margarin ilave edilir. 10 dk daha pişirilir. Sürekli karıştırılarak. Ocakdan alınırken sıvı yağ ilave edilip mikser ile karıştırılır.

    Büyük Fırın tepsisinin üzerine hindistan cevizi serpilir her yerini kaplayacak şekilde,üzerine yapılan muhallebi dökülür soğumaya bırakılır.

    Krem Şanti yapılır dolaba konulur soğuyana kadar bekler.

    Soğuyan muhallebinin üzerine ince bir tabaka olarak krem şanti sürülür düzgün bir şekilde üstüne çekilmiş ceviz konur. en az 5 saat mümkünse 1 gece bekler. Dilimleyip rulolar yapılarak servis yapılır.
#12.09.2008 21:56 0 0 0
  • eniste hazir elin degmisken yapsan bak bacumda hasta iyi gelir valla sevap kazanirsin mubarek günü

    emegine saglik lady
#12.09.2008 22:01 0 0 0
  • Ben ne anlarim yahu yapmasindan

    ama bak en iyi ben yerim bunda cok iddaliyim:D
#12.09.2008 22:04 0 0 0
  • @MaRaBoGLu61 adlı üyeden alıntı:
    Afyon Kaymaginin Yapilisi

    Gereçler:
    5 su bardağı süt
    5 yemek kaşığı mısır nişastası
    Damla Sakızı
    1,5 su bardağı toz şeker
    Krem Şanti
    1 paket margarin
    1 çay bardağından 1 parmak az sıvı yağ
    Hindistan cevizi
    Ceviz

    Yapılışı:
    Cezvede damla sakızı biraz süt ile Derin bir pişirme kabına: Cezvede erimiş damla sakızlı süt ile kalan süt, şeker, margarinin yarısı, konulur, kaynayana kadar pişirilir. Fok fok etmeye başlayınca, vanilya ve kalan margarin ilave edilir. 10 dk daha pişirilir. Sürekli karıştırılarak. Ocakdan alınırken sıvı yağ ilave edilip mikser ile karıştırılır.

    Büyük Fırın tepsisinin üzerine hindistan cevizi serpilir her yerini kaplayacak şekilde,üzerine yapılan muhallebi dökülür soğumaya bırakılır.

    Krem Şanti yapılır dolaba konulur soğuyana kadar bekler.

    Soğuyan muhallebinin üzerine ince bir tabaka olarak krem şanti sürülür düzgün bir şekilde üstüne çekilmiş ceviz konur. en az 5 saat mümkünse 1 gece bekler. Dilimleyip rulolar yapılarak servis yapılır.
    Orijinali Göster...


    tarifi burda eniste kollari siva bakalim:D
#12.09.2008 22:10 0 0 0
  • enişte hazır elin değmişken konunun başlığını afyon kaymağının sırrı yapsan iyi olurdu

    buğulu gözler teşekkürler canım :)
#12.09.2008 23:09 0 0 0