Kahramanmaraş TÜRKOĞLU

Son güncelleme: 13.09.2008 21:38
  • TARİHİ: 17'nci asrın son yarısında, Derviş Paşa'nın isyan eden, Tecirli Aşireti'ni bu bölgeye yerleştirmeye zorlamasıyla, aşiretlerden Mirza Ağa, Mid-i Ali ailesi, Gövceler ailesi gibi belli aşiretler yerleşmişler ve buraya Eloğlu adını vermişlerdir. 1944 yılında Eloğlu Köyü, 1960 yılında da Türkoğlu adını alarak ilçe merkezi olmuştur.

    COĞRAFİ DURUMU: İlçe, Akdeniz Bölgesi'nin doğusunda yer alır. Kahramanmaraş ilinin 20 kilometre güneyindedir. İlçe sınırlarının kuzeydoğusunda Pazarcık, kuzeybatısında Andırın, güneyinde Nurdağı ilçeleri bulunmaktadır. İlçe merkezi, kuzeyinde Güneydoğu Toroslar'ın doğu uzantısı olan, İmalı Dağı'nın güneydoğusu ile, güneyi ise geniş ve verimli ovalarla çevrilidir.

    İKLİMİ: İlçenin iklimi tipik Doğu Akdeniz iklimi özelliklerini taşır. Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Sıcaklık, kışın 0 derecenin artına pek düşmez. Yazları ise 35-40 derece kadar yükselir. Çevredeki baraj sayısının artması genel olarak ilçenin nemlilik oranını arttırmaktadır.

    TURİZM FAALİYETLERİ: İlçede, kültürel ve turizm faaliyetleri olmadığından bugüne kadar yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmemiştir.

    ULAŞIM: Adana-Kahramanmaraş yolu üzerinde bulunmaktadır. Kahramanmaraş'a 20 kilometre uzaklıktadır. Doğu ve batı illerimize uzanan karayolları ilçe merkezinden geçmektedir. Bu nedenle ulaşım imkanı oldukça yüksektir. Köyleriyle olan ulaşım bağlantısı çok kolaydır.

    ÇEVRE ÇEKİCİLİKLERİ

    Doluca Kalesi: Bu kalenin tarihi belli değildir. Ancak, köylülerin rastlantı bulguları sonucunda kale içinde az sayıda ele geçen madeni paraların, Hitit-Roma ve Selçuklular'a ait olduğu söylenmektedir. Kalenin büyük bir bölümü harabe durumundadır. Duvarlarının büyük bir kısmı tarihi varlığını korumaktadır. Rivayete göre kale Kralının, Örçin adından bir kızı varmış. Kız bir hastalıktan dolayı ölmüş. Kızının ölümü üzerine kral, kaleye çıkıp eliyle doğuyu göstererek Örçin diye bağırmıştır. Bundan dolayı kale, Örçin adını almıştır. Kale altının dört yönünde tünel uzantılarının bulunduğu söylenmektedir. Ayrıca taştan oyulmuş mağaralar ve insan iskeletleri bulunduğu söylenmektedir.

    Kılılı Köprüsü: Gâvur Gölü'nden gelen Avın Deresi üzerine kurulmuştur. 1920 yılında Türkoğlu'nu işgal eden Fransızlar, bu köprüden geçerek gelmişlerdir. Hatta Muallim Hayrullah Bey de köprünün yanındaki Danışmen Tepesi'nde şehit edilmiştir.

    GEZİ VE MESlRE YERLERİ: İlçe çevresinde bulunan Hodu Yaylası ve Çataloluk Yaylaları, Yeşilyöre Kasabası'nda Irmasan, Sıtma Pınarı olarak bilinen mesire yerleri vardır.

    FOLKLORİK DEĞERLER: İlçe merkezine normal giysiler giyilmektedir. Dağ köylerinde ise, geleneksel giysiler olan, poşu, yazma, şalvar, hedik, börk ve keçe, yaşlı kişiler tarafından halen kullanılmaktadır.

    EKONOMİK VE SOSYAL YAPI: Ekonomisi tarıma dayalıdır. İlçede okuma yazma oranı yüksek olup üniversite mezunu oldukça fazladır.

    KONAKLAMA VE YEME İÇME TESİSLER: Türkoğlu'nda konaklama ile ilgili yeterli tesisler yoktur. Alışveriş ve ticaret amacı ile gelenler için yeteri kadar belediye belgeli yeme içme tesisi mevcuttur.
#13.09.2008 21:38 0 0 0