Gereçler:
Nohut 1/2 su bardağı 90 gram
Su 7 3/4 su bardağı 1550 gram
Soğan 3 orta boy 225 gram
Koyun eti (kemiksiz) 10-12 parça 350 gram
Salça 3 yemek kaşığı 30 gram
Biber salçası 3/4 tatlı kaşığı 7.5 gram
Tuz 4 tatlı kaşığı 24 gram
Kıyma (orta yağlı) 4/5 su bardağı 150 gram
Ceviz (dövülmemiş) 1/4 su bardağı 25 gram
Kara Biber 1 tatlı kaşığı 2 gram
Kırmızı biber 1 1/2 tatlı kaşığı 3 gram
Kıyma (yagsız, iki kez çekilmiş) 1 1/2 su bardağı 250 gram
Bulgur (köftelik) 3 1/3 su bardağı 500 gram
Limon suyu 1/2 su bardağı 100 gram
Margarin 3 yemek kaşığı 30 gram
Nane 2 1/4 yemek kaşığı 3 gram

Yapılışı:
Nohutu yıka, bir gün önceden 1 su bardağı su ile ıslat, basınçlı tencereye koy. Soğanları soy yıka, birini ince ince doğra, parça koyun eti, salça, biber salçası 4 1/2 su bardağı su ve 1 1/2 tatlı kaşığı tuz ile birlikte nohuta ekle, 45-50 dakika pişir. Diğer yandan orta yağlı kıymayı tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 15 dakika kadar pişir, ocaktan al. Cevizi kıy veya makinede çek, 1/2 tatlı kaşığı tuz, 1/2 tatlı kaşığı kara biber ve 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biberle ,birlikte kıymaya ekle, karıştır ve köftelerin içine doldurmak üzere beklet. Soğanların kalanlarını da ince ince doğra, yağsız kıyma, bulgur, 2 tatlı kaşığı tuz ve kalan baharatları geniş bir tepside karıştır. 1/4 su bardağı suyu azar azar ekleyerek orta yumuşaklıkta, düzgün ve hafif elastik bir hamur oluşana değin, yaklaşık 20-25 dakika yoğur, iki parçaya ayır. Üzerlerine kurumaması için nemli bir bez ört. Parçaların birinden eli ıslatarak nohut büyüklüğünde köfteler yuvarla, kalan hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara böl, yuvarla. Eli hafif ıslatarak ortasını çukurlaştır, kenarlarını baş ve işaret parmakları arasına al, döndürüp hafifçe bastırarak köftenin kenarlarını kalınlığı 2 milimetre olacak şekilde incelt. İçlerine hazırlanan cevizli karışımdan koy, açık kenarları birleştirip, düzgünce kapat. İçsiz ve içli köftelerin hepsini delikli süzgece al. Kalan suyu ayrı bir tencereye koy, üzerine süzgeci yerleştir, kapağı kapat. Kaynayan suyun buharı ile 25-30 dakika haşla. Köfteleri limon suyu ve haşlama suyunu nohutlu-etli karışıma ekle, 10 dakika pişir. Yağı bir tavada erit, naneyi ekle, bir-iki kez karıştır, ocaktan alıp yemeğin üzerine gezdir.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 811
favori
like
share
liamsi Tarih: 21.03.2006 01:31
Emeğiniz için sonsuz teşekkürler.
by_ufuk Tarih: 05.03.2006 02:14
Paylaşımın için sağol, ellerine sağlık
masarac Tarih: 29.12.2005 02:52
tarifin için sağol mardinli kardeş
MyNiceWorld Tarih: 25.12.2005 18:59
ELLERİNE SAĞLIK TEŞEKKÜRLER AFİYET OLSUN :cubuk:
SU-PERISI Tarih: 11.11.2005 20:57
paylaşımın için teşekkürler
dostbildiklerim Tarih: 27.09.2005 15:06
Ellerine Emegine Saglik Tesekkürler
DeNiZKiZi Tarih: 27.09.2005 14:42
Ellerine saglik emeklerin icin tesekkurler
PALADAYI Tarih: 24.09.2005 00:16
Ellerine sağlık mardinli
aakay Tarih: 02.06.2005 02:30
saolsın akrdeş elllerine sağlık tşk