Ekşili Ufak Köfte

Son güncelleme: 21.03.2006 00:31
  • noimage

    Gereçler:
    Nohut 1/2 su bardağı 90 gram
    Su 7 3/4 su bardağı 1550 gram
    Soğan 3 orta boy 225 gram
    Koyun eti (kemiksiz) 10-12 parça 350 gram
    Salça 3 yemek kaşığı 30 gram
    Biber salçası 3/4 tatlı kaşığı 7.5 gram
    Tuz 4 tatlı kaşığı 24 gram
    Kıyma (orta yağlı) 4/5 su bardağı 150 gram
    Ceviz (dövülmemiş) 1/4 su bardağı 25 gram
    Kara Biber 1 tatlı kaşığı 2 gram
    Kırmızı biber 1 1/2 tatlı kaşığı 3 gram
    Kıyma (yagsız, iki kez çekilmiş) 1 1/2 su bardağı 250 gram
    Bulgur (köftelik) 3 1/3 su bardağı 500 gram
    Limon suyu 1/2 su bardağı 100 gram
    Margarin 3 yemek kaşığı 30 gram
    Nane 2 1/4 yemek kaşığı 3 gram

    Yapılışı:
    Nohutu yıka, bir gün önceden 1 su bardağı su ile ıslat, basınçlı tencereye koy. Soğanları soy yıka, birini ince ince doğra, parça koyun eti, salça, biber salçası 4 1/2 su bardağı su ve 1 1/2 tatlı kaşığı tuz ile birlikte nohuta ekle, 45-50 dakika pişir. Diğer yandan orta yağlı kıymayı tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 15 dakika kadar pişir, ocaktan al. Cevizi kıy veya makinede çek, 1/2 tatlı kaşığı tuz, 1/2 tatlı kaşığı kara biber ve 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biberle ,birlikte kıymaya ekle, karıştır ve köftelerin içine doldurmak üzere beklet. Soğanların kalanlarını da ince ince doğra, yağsız kıyma, bulgur, 2 tatlı kaşığı tuz ve kalan baharatları geniş bir tepside karıştır. 1/4 su bardağı suyu azar azar ekleyerek orta yumuşaklıkta, düzgün ve hafif elastik bir hamur oluşana değin, yaklaşık 20-25 dakika yoğur, iki parçaya ayır. Üzerlerine kurumaması için nemli bir bez ört. Parçaların birinden eli ıslatarak nohut büyüklüğünde köfteler yuvarla, kalan hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara böl, yuvarla. Eli hafif ıslatarak ortasını çukurlaştır, kenarlarını baş ve işaret parmakları arasına al, döndürüp hafifçe bastırarak köftenin kenarlarını kalınlığı 2 milimetre olacak şekilde incelt. İçlerine hazırlanan cevizli karışımdan koy, açık kenarları birleştirip, düzgünce kapat. İçsiz ve içli köftelerin hepsini delikli süzgece al. Kalan suyu ayrı bir tencereye koy, üzerine süzgeci yerleştir, kapağı kapat. Kaynayan suyun buharı ile 25-30 dakika haşla. Köfteleri limon suyu ve haşlama suyunu nohutlu-etli karışıma ekle, 10 dakika pişir. Yağı bir tavada erit, naneyi ekle, bir-iki kez karıştır, ocaktan alıp yemeğin üzerine gezdir.
#10.01.2005 19:43 0 0 0
  • ellerine sağlık arkadaşım...
#17.01.2005 21:55 0 0 0
  • ya ustasen meraklisin bu yemeklere kutlarim
#05.03.2005 01:16 0 0 0
  • hmm güzel gösikiyor ellerinize saglik tsk ler ederim
#07.05.2005 01:25 0 0 0
  • saolsın akrdeş elllerine sağlık tşk
#02.06.2005 01:30 0 0 0
  • Ellerine sağlık mardinli
#23.09.2005 23:16 0 0 0
  • Ellerine saglik emeklerin icin tesekkurler
#27.09.2005 13:42 0 0 0
  • Ellerine Emegine Saglik Tesekkürler
#27.09.2005 14:06 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#11.11.2005 19:57 0 0 0
  • ELLERİNE SAĞLIK TEŞEKKÜRLER AFİYET OLSUN :cubuk:
#25.12.2005 17:59 0 0 0
  • tarifin için sağol mardinli kardeş
#29.12.2005 01:52 0 0 0
  • Paylaşımın için sağol, ellerine sağlık
#05.03.2006 01:14 0 0 0
  • Emeğiniz için sonsuz teşekkürler.
#21.03.2006 00:31 0 0 0