ABD’de yapılan iki ayrı araştırmada, D vitamininin meme kanseri riskini yüzde 50 ve kalın bağırsak (kolorektal) kanserini de yüzde 66 azalttığı belirlendi.

San Diego’daki California Üniversitesi Moores Kanser Araştırma Merkezinde değişik dozlarda D vitamini verilen 1750 denek üzerinde yapılan ilk araştırmada, kanında en yüksek oranda (mililitre başına 52 nanogram) D vitamini bulunanların en düşük meme kanseri riskine sahip oldukları tespit edildi.

Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology’de yayımlanan araştırmayı yapanlardan Dr. Cedric Garland, “Günde 2000 uluslararası ünite (mililitrede 46 nanogram) D vitamini alanlarda ve günde 10 ila 15 dakika güneşte kalanlarda meme kanseri riskinin yüzde 50 azalması sağlanabilir” diye konuştu.

1448 denek üzerinde yapılan ve American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayımlanan bir başka araştırmada da D vitaminin kolorektal kanser riski üzerindeki etkileri gözlendi.

Araştırmayı yapan Dr. Edward Gorham, günlük mililitre başına 13 ila 34 nanogram D vitamini alanlarda kolorektal kanser riskinin yarıya indiğini söyledi. “Risk, mililitreye 46 nanogram D vitamini alarak üçte iki oranında azaltılabilir” diyen Dr. Gorham, bu seviyeye ulaşmak için günde 10 ila 15 dakika güneşlenmenin gerektiğine de işaret etti.

Yağda eriyen vitamin türlerinden D vitamini, aktif ergosterol, kalsiferol ve D2 vitamini gibi adlarla da bilinen ergokalsiferol ışınlanmış mayalarda bulunur.

Aktif 7-dehidrokolesterol ve D3 vitamini gibi adlarla da anılan kolesalsiferol ise insan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık yağında ve yumurta sarısında bulunur.

D vitamini, ısıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır. Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara (zehirlenme) neden olabilir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 313
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 16.09.2008 17:27
Paylaşımın için teşekkürler.