Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği

Son güncelleme: 16.09.2008 05:10
  • Omurilik Felçliler Derneği Hakkında Bilgi



    Omurilik Felçlileri Derneği, öncelikle omurilik felçlileri olmak üzere ortopedik özürlülerin tıbbi, mesleki, ekonomik ve sosyal rehabilitasyon sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapmak üzere 1998 yılından bu yana faaliyet göstermektedir.

    Derneğimiz 1998 yılında, omurilik felçlilerinin tıbbî, meslekî, ekonomik, sosyal sorunlarının çözümü ve yeni omurilik felçlilerinin oluşmaması için hizmet vermek amacıyla kurulmuştur.

    Çeşitli kazalar (trafik, sığ suya balıklama atlama, yüksekten düşme vb.) ve yumuşak doku hastalıkları sonrası oluşan bir özür grubu olan omurilik felci, en ağır özürlü gruplarından birisidir. Omurilik felçlisi olan kişi sadece tekerlekli sandalyeye mahkum yaşamanın dışında bir başka kişiye bağımlı yaşamak durumunda kalmaktadır, bu da bir diğer kişiyi de tüketici konuma geçirmektedir.

    Türkiye''de 90.000 (doksan bin)'in üzerinde omurilik felçlisinin olduğu tahmin edilmektedir. Bu rakamın %90''ı tekerlekli sandalyeye ve bir başka kişiye bağımlı yaşamak durumunda kalmaktadır.

    Çoğunlukla trafik kazaları, yüksekten düşme, sığ suya balıklama atlama, ateşli silahla yaralanma, iş kazaları, hastalıklar (omurga tümörü, omurga ve omurilik enfeksiyonları, yumuşak doku hastalıkları, fıtıklaşmalar) vb. omurilik felcine neden olmaktadır.


    Başbakanlık Özürlüler idaresinin yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'de, yaklaşık 8.5 milyon özürlü bulunmaktadır. Sosyal güvence sisteminden kaynaklanan sorunlar, çevresel mimari engeller, eğitim ve istihdam sorunları yüzünden bu özürlü nüfusun çok büyük bir kısmı, evlerinde kapalı, sosyal ve ekonomik yaşamdan uzak bir biçimde yaşamlarını sürdürmekte, başta sağlık sorunları olmak üzere bir çok sorunla mücadele etmek zorunda kalmaktadır.


    Omurilik Felçlileri Derneği, bu sorunların çözümü için kurmuş olduğu rehabilitasyon merkezleri vasıtasıyla, özürlülerin öncelikle tıbbi sorunlarını çözmekte, ardından bu özürlülerin aynı merkezlerde bulunan birimlerde eğitici ve meslek edindirici kurslara katılımını sağlayarak ekonomik gelir elde etmelerine olanak sağlamakta, ardından da tiyatro, halkoyunları, müzik kursları gibi sanatsal etkinliklere, sportif ve sosyal etkinliklere katarak onların toplumun içinde üretken bireyler haline gelmesini sağlamaktadır. Özürlü üyelerimiz, ulaşım olanağı sağlamakta dahil olmak üzere, derneğimiz tarafından sağlanan bütün hizmetlerden, ücretsiz yararlanmaktadır.

    Ayrıca derneğimizin İstanbul genel merkeziyle birlikte; Elazığ, Ankara, Bursa, Görele, Marmaris, Şanlıurfa ve Beykoz da olmak üzere 7 şubesi bulunmaktadır.


    Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği
    Ataköy 7/8 Kısım Mimar Sinan Villaları Karşısı
    Afet Yönetim Merkezi Arkası
    Ataköy/ İstanbul

    Tel: 0212 661 16 61 / 0212 661 08 61
    Fax: 0212 661 88 32

#16.09.2008 05:10 0 0 0