Mersin Eski Hamam - Onur Yazıtı

Son güncelleme: 16.09.2008 16:14
  • Yeni Hamam İlçe Merkezinde Ulu Camiinin yanında yer almaktadır. Hamamın giriş kapısı üzerindeki katabeden 1785 tarihinde yapılmış olduğu belirtilmektedir. Bu kitabenin onarım sonrası konulduğu sanılmaktadır. Hamam klasik Türk hamamlarının özelliğini taşımaktadır. Hamamda soyunma, ılıklık, sıcaklık külhan olmak üzere dört bölüm mevcuttur. Soyunma yeri beşik tonozla, ılıklık ve sıcaklık bölümü kubbe ile örtülüdür. Sekizgen planlı sıcaklık kısmında dört yanda eyvanlar ve bunlar arasında halvet odaları bulunmaktadır.
    Yeni Hamam'ın duvarında bulunmakta olan bu yazıt 1982 yılında yerinden çıkarılıp şimdiki yeri olan Kleopatra Kapısının kuzeyine yerleştirilmiştir. Boyu 1.45 m. eni 0.52 m.dir. Romalılar zamanında bir heykelin kaidesi olarak kullanılmıştır. Üzerindeki yazıtın Türkçe çevirisi şöyledir.

    "Bu heykel imparatorluk tapınağının koruyuculuğunu iki kez yapmak, gerek kent, gerekse Kilikya eyalet yönetiminde bazı sivil ve resmi işlerde özel sorumluluk ve yetkilere sahip olmak ve bağımsız eyalet meclisi kurmak gibi pekçok ve seçkin ayrıcalıklarla onurlandırılmış bulunan Kilikya, İsaura ve Lycaonia eyaletlerine başkanlık eden, en büyük, en güzel ve en önde gelen başkent olan Severus Alexander'in Septimus Severus'un Caracalla'nın ve Handrianus'un kenti Tarsus tarafından dindar ve talihli efendimiz imparator Marcus Aurelius Severus Alexander'in esenliği için dikilmiştir."

    Yazıt,Severus Alexander'in imparator olduğu yıllar arasında yani İS 222-235 yıllırına tarihlenmiştir


    Tarsus
    Kleopatra Kapısı
    Gözlükule Höyüğü
    Donuktaş
    Eski Hamam & Onur Yazıtı
    Altından Geçme
    Bac Köprüsü (Justinianus Köprüsü)
    Roma Yolu
    Makam-ı Şerif Camii ve Danyal Peygamber Kabri
    Eski Hamam (Şahmeran Hamamı)
    Ulu Cami (Cami-i Nur)
    Aziz Paul Kuyusu
    Aziz Paul Kilisesi
    Kırkkaşık Bedesteni
    Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar Mağarası)
    Tarsus Şelalesi
    Tarsus Müzesi & Kubat Paşa Medresesi
    Eski Cami (Kilise Camisi)
#16.09.2008 16:14 0 0 0