ADANA ŞALGAM SUYU




Şalgam suyu Turpgiller (Brassicaceae) familyasına ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden (Brassica rape) yapılan Çukurova'ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur.

Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir, yöre aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir.

Şalgam suyu Adana'da sadece şalgam diye ifade edilir. Şalgam suyu genellikle kebap çeşitleri ile birlikte tüketilir.


Yapımı;.Şalgam suyu yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılır. Şalgam suyunun fermantasyonu iki aşamada gerçekleşir.

Birinci aşama; ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesidir.

İkinci aşama; bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç ile fermantasyonudur.


Şalgamın Faydaları

İnsan sağlığı için pek çok faydaları vardır.

İştahı açar,
Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
Mide ve karaciğere faydalıdır,
Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
Afrodizyak özelliği vardır.
100 gramında 20 kalori olan şalgam, A–B–C vitamini içerir.Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 3662
favori
like
share
ASİ-ADANALI Tarih: 01.01.2010 02:09
hacının salgamı msıır çarısı girişinde
ASİ-ADANALI Tarih: 01.01.2010 02:08
offf beeaa
paye Tarih: 11.07.2009 17:30
şalgam bizde siyah havuçtan yapılır ve biraz acıyla doya doya içilir.
Minik SeRCe_ Tarih: 02.05.2009 04:12
tskrler...
ChE Tarih: 17.04.2009 22:13
şalgaaaam