Au Pair - Anne Yardımcılığı

Son güncelleme: 17.09.2008 13:20
  • Au Pair

    Au Pair; kelime anlamı ile anne yardımcılığıdır. Bir uluslararası kültürel değişim programıdır.

    Au Pair programında amaç; gençlerin farklı ülkelerdeki bir aile yanında kalarak, o ülkenin dilini ve kültürünü öğrenmesidir.
    Tüm Avrupa, Amerika ve Avustralya kıtalarında vatandaş olan gençler Au-Pair programına katılabilmektedir. Türkiye, Avrupa Birliği'ne üye başvurusunda bulunduğu ve bir NATO Ülkesi olduğu için Au Pair programına dahil edilen ülkeler arasında yer almaktadır.

    Au Pair ailenin bir üyesi olarak kabul edilir ve genel olarak günde 5, haftada 25 saat anneye yardim eder ayni zamanda 2 akşam babysit (çocuklarla akşam/gece birlikte evde kalmak) olur. Genellikle evi ve kendi odasını temiz, düzenli tutması için hafif ev isleri yapması ve çocuklarla ilgilenmesi beklenir. Au Pair, genelde bebek bakımından sorumlu değildir ve en az ana okulu ve üzeri yas gurubu çocuklarla ilgilenir. Bebek bakımı için ise konusunda eğitim almış adaylar istenmektedir.

    Au Pair'lik, haklarınızı biliyorsanız ve tüm yabancı olduğunuz konularda bilgili olarak gidiyorsanız sizin için çok faydalı ve kariyeriniz için önemli bir dönem olacaktır. Hatta, adaylar, gidecekleri ülkeyi iyice tanıdıktan sonra vizelerini öğrenim vizesine çevirebilir ve meslek okullarında, halkla ilişkiler, yönetim, muhasebe, bankacılık, turizm vb. bir çok konuda devlet okullarında eğitim alabilir.

    Yurtdışında eğitim yapmak ve bir süre yaşamak herkes için en büyük rüyalardan birisidir. Fakat, yurtdışında eğitim yapmak ve yaşamak oldukça pahalı ve zahmetlidir. Türkiye'deki ailelerin ekonomik durumu Batı ülkeleri standartlarına oranla düşük olduğu için her aile çocuğunu yurtdışı eğitime gönderememektedir. Günümüzde 3 aylık bir dil eğitiminin toplam maliyeti (okul, konaklama, yemekler, uçak bileti ve cep harçlığı dahil) en az 5,000 Amerikan Dolarını bulmaktadır. Bu kadar yüksek bir maliyeti yeni mezun ve ailesi orta gelir düzeyine sahip bir gencin karşılaması gerçekten güçtür ve 3 aylık bir sürede ne kadar yabancı bir dilin öğrenilebileceği ise belirsizdir. Tüm bu nedenlerle, Au-Pair'lik çok sayıda gence ve ailesine cazip gelmektedir. Güvenli bir ortamda 2 yıla kadar, hiçbir şey harcamadan kalıp, iyi düzeyde bir yabancı dil öğrenmek veya mesleki konuda bir sertifika veya diploma programı yapmak en mantıklı ve pratik çözüm olarak görünmektedir.

    Au Pair Sisteminin Avantajları

    Maliyetlerin oldukça düşük olması. Sadece danışmanlık ücreti, uçak bileti ve vize ücreti ödenir. Bu da yaklaşık 450-500 Sterlin civarındadır.
    Au-Pair olarak yanında kalacağınız aile mutfak masraflarınızı karşılayacak ve haftada temel ihtiyaçlarınızı karışılayabileceğiniz bir ücret ödeyecektir. Bu nedenle Türkiye'deki ailenize yük olmayacaksınız.
    Yurtdışında uzun bir süre yaşayarak dil ve yabancı bir kültür öğrenecek, yıllarca unutulmayacak arkadaşlıklar ve dostluklar kuracaksınız.
    Au-Pair'lik sayesinde belki de yaşamınızda ilk kez kendi yaşamınızı şekillendirme ve kendi ayaklarınız üzerinde dikilme şansını bulacaksınız. Bu deneyim sayesinde kendi kararlarınızı alma ve inisiyatif kullanma yeteneği kazanacaksınız.

    Yurtdışındaki yaşamınız ve edindiğiniz yabancı dil sayesinde Türkiye'ye dönüşünüzde daha kolay ve size uygun iş bulabileceksiniz.
    Yurtdışı deneyiminiz ve edindiğiniz genel kültür sayesinde toplum içerisinde kendinize daha fazla güven duyacaksınız.

    Au Pair'in Görev ve Sorumlulukları

    Au-Pair olarak temel göreviniz ailenin çocuklarının ihtiyaçları üzerine yoğunlaşacaktır. Sizden ağır ev işleri yapmanız beklenmeyecektir. Fakat doğal olarak bazı ev işlerinde yardımcı olacaksınız. Toz alma, ütü, bulaşık, çamaşır ve alış veriş gibi. Au-Pairler çocuklar konusunda çok hassas ve titiz olmak zorundadırlar. Çocukları her şeyden önce tutmalı ve sorumlu olduğu saatlerde onlara büyük dikkat göstermelidirler. Aile içindeki özel kişisel harcamalar Au-Pair'e aittir. Özellikle telefon ve ekstra kişisel ihtiyaçlardan doğan mutfak ve giyim gibi alışverişler. Çocuklarla ilgilendiğiniz zamanlarda, sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalısınız. Diğer zamanlarda ise bu konularda aileyi rahatsız etmeyecek biçimde davranmalısınız.

    Ailelerin Görev ve Sorumlulukları

    Ev sahibi aile, sizi bir hizmetçi veya ücretli olarak değil, ailenin doğal bir bireyi olarak kabul etmeli, sizden ağır ev işleri istememelidir. Aile, gerekli donanıma sahip ve bir kişinin rahatlıkla kalabileceği bir odayı Au-Pair'e tahsis etmek zorundadır. Aile, Au-Pair'in beslenme, barınma, temizlik ve diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Aile, harçlığını (haftalık veya aylık) zamanında ve eksiksiz ödemek zorundadır. Aileler, yanlarında kalan Au-Pair'e kötü muamelede bulunamaz ve görevleri dışında çalıştıramaz.
#17.09.2008 13:20 0 0 0