Asker - Türk Silahlı Kuvvetleri Asker

Son güncelleme: 28.09.2008 15:22
  • A) ESASLAR

    I - Tarifler

    Madde 1 - Türk Silahlı Kuvvetleri:Kara (Jandarma dahil),Deniz ve Hava Kuvvetleri subay,askeri memur,astsubay,erbaş ve erleri ile askeri öğrencilerden teşekkül eden ve seferde ihtiyatlarla ikmal edilen,kadro ve kuruluşlarla teşkilatı gösterilen silahlı Devlet kuvvetidir.

    Madde 2 - Askerlik:Türk vatanını,istiklal ve Cumhuriyetini korumak için harb sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir.Bu mükellefiyet özel kanunlarla vaz`olunur.

    Asker:Askerlik mükellefiyeti altına giren şahıslarla (Erbaş ve erler) özel kanunlarla Silahlı Kuvvetlere intisabeden ve resmi bir kıyafet taşıyan şahsa denir.

    Madde 3 - Askerler ve rütbeler:

    a) Askerler:

    1. Er: İhtiyaçları Devlet tarafından deruhte ve temin olunan rütbesiz askerdir.
    2. Erbaş: İhtiyaçları Devlet tarafından deruhte ve temin olunan onbaşı ve çavuş rütbelerini haiz askerdir. Askerlik Kanununa göre mükellef bulundukları hizmetleri ifadan sonra hususi kanunlara tevfikan muayyen bir hizmet taahhüdü suretiyle Silahlı Kuvvetlerde vazife gören uzman veya uzatmalı çavuş ve onbaşılar da erbaş sayılır.
    3. Astsubay: Hususi kanununa göre Silahlı Kuvvetlere katılan astsubay çavuştan astsubay kıdemli başçavuşa kadar rütbeyi haiz olan askerdir.
    4. Askeri öğrenci: Subay,askeri memur veya astsubay yetiştirilmek üzere muhtelif okul ve üniversitelerde okuyan ve resmi bir kıyafet taşıyan öğrencilerdir.
    5. Askeri memur: İdari işlerde,fen ve sanat kollarında vazife gören ve kanuna göre subaylara muadil ve özel bir silsileye tabi bulunan askerdir.
    6. Subay: Hususi kanuna göre Silahlı Kuvvetlere intisabeden asteğmenden mareşala (Büyük amirale) kadar rütbeyi haiz olan askerdir.

    b) Rütbeler:

    1. Erbaşlar:

    a) Onbaşı
    b) Çavuş

    2. Astsubaylar :

    a) Astsubay çavuş
    b) Astsubay üstçavuş
    c) Astsubay başçavuş
    d) Astsubay kıdemli başçavuş

    3. Askeri memurlar:

    a) 8 inci sınıf (Asteğmen muadili)
    b) 7 inci sınıf (Teğmen muadili)
    c) 6 ıncı sınıf (Üsteğmen muadili)
    d) 5 inci sınıf (Yüzba?
#17.09.2008 15:13 0 0 0
  • Sağol
#28.09.2008 15:22 0 0 0