Remayözcü

Son güncelleme: 17.09.2008 17:00
  • TANIM

    Remayözcü, remayöz makinesini kullanarak, dikime hazırlanmış örgü ürünlerin yaka, bant, pat, cep, yan dikiş ve lastik dikim işlemlerini yapan kişidir.

    GÖREVLER

    - İş talimatını inceler, - Örgü kumaş ve malzemeyi kontrol eder, - Makine ve oturma alanını ayarlar, - Mayları kontrol eder, - İğneyi ve çavanozu kontrol eder, - Makineye iğne takar, değiştirir, - İpliği iğneye takar, - İlmekleri maylara takar, - Zincir dikiş yapar, - Yapılan işi belirli aralıklarla kontrol eder., - Arızaları yetkiliye bildirir, - Çalışma alanının temizlik ve düzenini sağlar - Kullandığı makinenin temizliğini yapar

    KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

    - Remayöz makinesi - Allien anahtarı - Cımbız, El fırçası - Hava kompresörü - İğneler, İplik bobini, Kontrol kalemi - Makas, may düzeltici, maylar, mezura - Tornavida, yıldız tornavida - Çizgi taşı, Ekstrafor, Etiket, İplik - Temizleme bezi

    MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

    Remayözcü olmak isteyenlerin; - El ve parmak becerisi gelişmiş - Renkleri ayırdedebilen, - Ayrıntılara özen gösteren - Dikkatli, titiz, sabırlı, - Ekip çalışmasına yatkın, kimseler olmaları gerekir.

    ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

    Remayözcüler fabrika veya atölye gibi kapalı ortamlarda görev yaparlar. Çalışma ortamı aydınlık, gürültülü ve tozludur. Çalışırken tekstil mühendisi, teknikeri veya teknisyenin verdiği yönergeler doğrultusunda, ustalar ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

    ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

    Remayözcüler, özel sektöre ait tekstil konfeksiyon, örme, trikotaj hazır giyim fabrikalarında ve atölyelerinde çalışabilirler. Modern makinelerin kullanımı ile özellikle son yıllarda önemli ölçüde gelişen remayözcülük meslek alanında mekanik makinelerin yerine, zaman ve kalite açısından çok daha etkili olan elektronik makinelerin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Elektronik makinelerin kullanımının giderek yaygınlaşmasına paralel olarak sözkonusu makineleri kullanabilecek nitelikli elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Meslekte iyi yetişmiş elemanların iş bulma sorununun olmadığı söylenebilir.

    MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

    Bu meslek; İhtiyaç duyulduğunda Milli Eğitim Bakanlığı yaygın eğitim kurumlarında (pratik kız sanat okulları, halk eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri) düzenlenen meslek kurslarında, İhtiyaç duyulduğunda Türkiye İş Kurumu'nun düzenlediği işgücü yetiştirme kurslarında, Tekstil sektörü bünyesinde bulunan eğitim birimlerinde ve işyerlerinde usta çırak ilişkisi içerisinde öğrenilir.

    MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

    Yaygın eğitim kurumlarında genel olarak örgün eğitim dışında kalan kişilerin eğitimi amaçlanmaktadır. Bu nedenle herhangi bir yaş ve eğitim sınırlaması yapılmamaktadır.

    EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

    İşbaşında eğitim veren kuruluşlarda 1,5- 3 ay arasında değişmektedir. Pratik kız sanat okulları, mesleki eğitim merkezleri ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde yılın her ayında kurs gurupları oluşturularak mesai saatleri içinde ve dışında (hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatili) öğretim yapılmaktadır. Halk eğitim merkezlerinde eğitim süresi, kursun hafta sonları, akşamları veya hafta içi olmasına göre değişmektedir. Eğitim süresince; - Kullanılacak alet ve makinelerin tanınması, - Remayöz makinesinin kullanımı, bakımı ve onarımı, - İlmekleri maylara takma, - Zincir dikişi yapma,

    MESLEKTE İLERLEME

    Yeterli tecrübe ve bilgi birikimine ulaşan remayözcüler grup şefliği ve atölye şefliği gibi üst pozisyonlara geçebilmektedirler.

    Meslek elemanları ek bir eğitimle konfeksiyon alanında yer alan ilik, dikiş, düğme, overlok, etek baskı (reçme) makinelerini de kullanabilirler.

    BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

    Meslek eğitimi gören kursiyerlerin kurs süresince iş kazasına uğramaları veya meslek hastalığına yakalanmaları halinde sağlık kuruluşlarınca tedavilerinin yapılması için sağlık yardımı ödeneği ayrılır. İşyerlerinin düzenledikleri eğitimde ise genellikle asgari ücret düzeyinde kazanç söz konusundur. Pratik kız sanat okulları ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri ile halk eğitim merkezlerinde kursa katılan kişiler masraflarını kendileri karşılarlar. - Meslek eğitimi sonrasında kendini yetiştirme durumuna ve işyerinin ücret politikasına bağlı olarak ücretlerde farklılık olmaktadır. Başlangıçta asgari ücretle çalışılabildiği gibi asgari ücretin iki katına kadar ücret alanlar da mevcuttur.

    DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

    - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
#17.09.2008 17:00 0 0 0
  • Remayözcü Konusuna Benzer Konular
  • Böyle bir şey olamaz.! Hiç alakalı konu bulamadık.
  • Plastik Gıda Ambalajı 17.09.2008 17:00