Nakış öğretmeni

Son güncelleme: 17.09.2008 18:55
  • NAKIŞ ÖĞRETMENİ

    TANIM

    Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere nakış ile ilgili eğitim veren kişidir.

    GÖREVLER

    Nakış ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına hangi yöntemlerle kazandırılacağı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir. Nakış öğretmeni, bu program çerçevesinde, Eğitiminden sorumlu olduğu grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar, Sorumlu olduğu atölye, laboratuar, işlik vb. yerleri sürekli olarak eğitime hazır durumda bulundurur. (Gerektiğinde kullanılan alet ve makinelerin bakımlarını ve basit onarımlarını yapar.) Kendisine ayrılan ders saatlerinde planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar, Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.
    KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ
    Alanı ile ilgili meslek dersleri eğitim-öğretim programı, yıllık ve günlük çalışma planları, not defteri, ders kitapları, yardımcı kitaplar, meslek alanı ile ilgili çeşitli teknik yayınlar, Dikiş makinesi, nakış makinesi, ışıklı masa, makine nakışları ve el nakışları ile ilgili araç ve gereçler kullanılır.

    MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

    Nakış öğretmeni olmak isteyenlerin; Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, Ellerini, gözlerini ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilen, Yaratıcı ve estetik değerlendirme gücüne sahip, Renkleri ayırdedebilen, Şekiller arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları algılayabilen, Düşüncelerini ve bilgisini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, sabırlı, işine özen gösteren, İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, Mesleğin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, girişimci, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

    ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

    Nakış öğretmeni, sınıfta ve atölyede görev yapar, görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı temiz, aydınlık, makine nakışları dersinde oldukça gürültülüdür.

    ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

    Nakış öğretmenlerinin büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kız meslek liselerinde ve yaygın eğitim kurumlarında ( halk eğitim merkezleri, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri, pratik kız sanat okulları vb.) el ve makine nakışları dersine girerler. Özel işyerinde çalışabilirler.
    Olanakları elverenler, kendi işyerlerini açabilirler.

    MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

    Mesleğin eğitimi; Mesleki Eğitim Fakültelerinin ''Nakış Öğretmenliği'' bölümlerinde verilmektedir.

    MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

    Bu bölümlere girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) yeterli "Sözel (SÖZ-1)" puan almak gerekmektedir.

    EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

    Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler; el nakışları, makine nakışları, temel sanat alırlar. Ayrıca işe uygun araç-gerecin seçimi, kullanımı, bu araçların bakımı, basit onarımı ve korunması gibi konularda dersler alırlar. Öğrenciler eğitimleri sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.
    BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU
    Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler. Eğitim sonrasında, meslek dersi öğretmeni olarak görev alanlar 9. derecenin 1. kademesinden göreve başlarlar. Nakış öğretmenleri ek ders ücreti alabildikleri gibi, görev yaptıkları okul bünyesinde döner sermaye işletmesi faaliyetleri kapsamında sipariş işler yaparak aylık gelirlerini artırma imkanına da sahiptirler. Ayrıca her yıl tüm öğretmenlere öğretim yılı başında eğitim öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır.

    MESLEKTE İLERLEME

    Üniversitelerde lisans üstü eğitimden sonra araştırma görevlisi, doçent ve profesör unvanını alabilirler. Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan müfettişlik sınavlarında başarılı oldukları takdirde alanlarında müfettişlik yapabilirler.
    BENZER MESLEKLER
    El sanatları öğretmeni.
#17.09.2008 18:55 0 0 0