Şarküteri, bakkal ve gıda pazarlarında müşteriye ürünü tanıtan ve satmaya çalışan kişidir.

- Satışa sunulacak malları teslim alır, mal giriş kayıtlarını tutar ve etiketler, - Malları raflara yerleştirir, vitrin düzenlemesine yardımcı olur, - Satılacak malları cins, kalite ve fiyatlarına göre sınıflandırır. Koku vb. özelliklerle birbirini etkileyebilecek ürünlerin yan yana bulunmamasına dikkat ederek özürlü veya kullanılmaz durumdaki malları ilgili birimlere gönderir, - Müşteriyi psikolojik olarak etkilemeye çalışır ve onu, satın almaya teşvik eder, - Varsa müşterinin şikayetlerini dinler ve durumu ilgililere bildirir, - Satılan malın satış fişini düzenler ve her gün satılan malların dökümünü yapar, günlük satış cirosunu hesaplar ve satış fişlerini mal çıkış defterine işler, - Mal stoklarını kontrol ederek bir sonraki satış günü için ne kadar satış yapabileceğini ilgililere bildirir ve ona göre depodan mal getirir, - Bozuk ve kullanma süresi geçmiş malları ayırarak ilgili birimlere gönderir.





Süt ve ürünleri teknikeri

Süt fabrikaları ve mandıralarda sütten yağ, yoğurt, ayran, peynir, dondurma, süt tozu gibi ürünlerin en iyi şekilde üretilmesi, korunması ve pazarlamasında çalışan ara elemandır.

Süt ve ürünleri teknikeri, gıda mühendislerinin denetimi altında; - Süt üretiminin ve sütün besin değerinin arttırılması yönünde çalışmalar yapar, - Sütte bulunan mikroorganizmaları, süt asidi bakterilerinin metabolizmasını inceler, Süt ve ürünleri kaynaklı enfeksiyonlar ve gıda zehirlenmeleri için önlem alır, - Süt üretim tekniklerini uygulayarak pastörize, sterilize, aromalı süt ve benzeri ürünleri üretir, Tereyağı, peynir, ayran, yoğurt, dondurma, süt tozu ve benzeri ürünleri üretimini yapar, Süt ve ürünlerinin kalite kontrol, depolanma, korunma, ambalajlama ve pazarlama yöntemlerini uygular, - Sütün elde edilmesinden pazarlama aşamasına kadar olan süreçte temizleme ve mikroplardan arındırma işlemini uygular, - Süt endüstrisinde kullanılan yardımcı ve katkı maddelerinin kimyasal, fiziksel yapılarını, fonksiyonlarını, sağlık ve beslenme ilişkilerini üretim sürecinde dikkatle değerlendirir, Sütçülük artıklarının genel özellikleri ve bunların değerlendirilme yöntemlerini bilir ve uygular, Süt işletmelerinde kullanılan makine ve ekipmanlarının normal bakım ve onarımlarını bilir ve yapar.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 907
favori
like
share