İş Makineleri Teknikeri

Son güncelleme: 18.09.2008 15:02
  • İŞ MAKİNELERİ TEKNİKERİ
    ____________________________________________________


    TANIM İş Makineleri Teknikeri; makine mühendislerinin gözetimi ve denetimi altında İş makineleri (vinç, kepçe, greyder, ekskavatör vb.) ve motorlu araçların üretimi, montajı, bakımı ve onarımı konularında çalışan kişidir.

    GÖREVLERİ - Makine ya da otomotiv mühendisleri tarafından tasarlanan her türlü iş makinesinin teknik resmini çizer, - Bilgisayardan yararlanarak İş makinelerinin üretim projesini hazırlar, - İlgili atölye ve şantiyelerdeki iş makinelerinin arızasını bulma ve giderme işlemlerini, test edilmesini, bakım ve onarım işlemlerini yapar, - İlgili atölye ve şantiyelerdeki vasıflı elemanları sevk ve idare eder, - İş makinelerinin teknik gelişmelerini takip ederek vasıflı elemanları (ustabaşı, operatör vb.) gelişen makinelere adapte eder. Ayrıca iş güvenliği eğitimi verir.

    KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - İş makineleri ve parçalarının üretiminde ve kontrolünde gerekli olan alet ve avadanlıklar, - Bilgisayar ve bilgisayar destekli çizim programları, - Bakım ve onarım iş ve işlemlerinde kullanılan ağır hizmet setleri, el takımları, test cihazları, ölçme elemanları, gereçleri, - Şarj cihaz gereçleri, - Yağlama gereçleri, - Bakım, onarım, tamir katalogları

    MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER İş Makineleri Teknikeri olmak isteyenlerin; - Matematik ve fiziğe özellikle mekanik konulara ilgili ve bu alanda başarılı, - Şekil ve uzay ilişkileri ile makine parçaları arasındaki ilişkileri görebilen, - El, göz ve kollarını eşgüdümle kullanabilen, - Teknolojik yeniliklere ilgili kimseler olması gerekmektedir.

    ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İş makineleri teknikerleri, iş makineleri üretim ve montaj fabrikalarında, tamir ve bakım atölyelerinde, şantiyelerde ve yağlama servislerinde çalışırlar. Çalışma ortamı kirli ve gürültülüdür. İş makineleri teknikerleri; makine mühendisleri ve vasıflı işçilerle (operatörler) işbirliği halinde çalışırlar.

    ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Meslek Yüksekokulu İş Makineleri bölümünü bitirenler kamu kuruluşlarının ilgili birimlerde tekniker kadrosuyla çalışmaktadırlar. Ayrıca özel kuruluşlarda ve şantiyelerde teknik ara eleman olarak çalışma şansına sahiptirler, - Kendi işyerlerini açabilirler, - İş Makineleri üretim ve montaj fabrikalarında görev alırlar.

    MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
    Meslek eğitimi, meslek yüksek okullarının "İş Makineleri" bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "Makine" olarak değişmesi nedeniyle, "İş Makineleri" adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler "İş Makineleri" bölümü eğitiminin verildiği zamanda araştırılan bilgileri kapsamaktadır.


    MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
    - Meslek liselerinin; Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (CNC), Endüstriyel Mekanik, Gemi Makineleri, Hidrolik ve Pnömatik, Hidrolik ve Pnömatik Teknolojisi, Kalıp, Kalıpçılık, Konfeksiyon Makineleri Bakım ve Onarım, Makine, Metal İşleri, Metalurji, Metalurji (Demir Çelik Metalurjisi), Mikroteknik, Numerik Kontrollü Makineler (CNC), Tesviye bölümlerinden mezun olanlar "iş makineleri" ön lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler. - Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli "Sayısal (SAY)" puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.


    EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
    Eğitim süresi 2 yıldır. Bu eğitim süresince öğrenciler; teknik resim, mühendislik mekaniği, mukavemet, meslek resmi, motorlar, hidrolik ve pinomatik sistemleri, yakıtlar ve yağlar, termodinamik, oto elektriği, matematik v.b. dersler alırlar. (İşletmelerde 40 işgünü pratik ve teorik staj yapılır.) Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "İş Makineleri" önlisans diploması ve "İş Makineleri Teknikeri" unvanı verilir.


    MESLEKTE İLERLEME Mesleki eğitimden sonra işyerlerinde çalışan iş makineleri teknikerleri idari kadroda kısım şefi, atölye şefi, müdür olabilirler. "İş makineleri " ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı oldukları lisans programına geçiş yapabilirler.
    BENZER MESLEKLER - Makine Mühendisi, - Makine Teknikeri, - Makine Teknisyeni, - Gemi Makineleri Teknisyeni, - Motor Teknisyeni, - Otomotiv Teknikeri, - Kontrol Sistemleri Teknolojisi Teknikeri.

    BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
    - Meslek eğitimi süresince isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden faydalanırlar. - Ayrıca eğitim döneminde işletmelerde staj yaparken işletmenin durumuna göre sigortalı ve ücretli bir gelir olanağı bulmaktadırlar. - Kamu sektöründe çalışanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabiidir. Teknik hizmetler sınıfında 10.derecenin 1. Kademesi ile göreve başlarlar. - Özel kuruluşlarda ve kendi işini kuranlarda alınan ücret için pozisyonu ve işletmenin büyüklüğüne göre değişmektedir. - Sınırlı sayıda da olsa mesleğinde kendini ispatlayanlar dolgun ücretle yurtdışında da çalışabilirler.
#18.09.2008 15:02 0 0 0