Yelkencilik

Son güncelleme: 18.09.2008 15:06
  • Tüm spor dalları arasında en fazla teknik ayrıntıya sahip olan ve düşünmeyi gerektiren spor yelken sporudur. Hem altı hem üstü sürekli değişken olan akışkanların hareketi ile sürekli mücadeleyi gerektiren bu sporda daha önce yaşanmış bir anı bir daha yaşamak çok güçtür. Bu kuvvetlerin etkilerini okuyarak değil yaşayarak öğrendiğimiz için yelkenciliği öğrenmek ve geliştirmek hayatımız boyunca devam eder.

    Yelken sporunu öğrenmenin yaşı ve zamanı yoktur. Farklı yaş grupları için ve farklı amaçlara, boyutlara, özelliklere sahip olan binlerce çeşit yelkenli yat tasarlanmaktadır. Yelkencilik de gezi, yarış, macera yelkenciliği olmak üzere kendi içinde gruplara ayrılır.


    Gezi Yelkenciliği

    Gezi yelkenciliği dinlenmek,eğlenmek ve doğa ile bütünleşmek için yelkenli yatlar ile seyir yapmaktır.Amaç gezmek olduğu için hız ve zamanın bir önemi yoktur.Yelken ve yat teknik açıdan zorlanmaz ve keyifli,rahat bir gezi amaçlanır.Ayrıca gezi yelkenciliğinde taktiksel olarak sürekli düşünmeye ve yat ekibini hazır bekletmeye de ihtiyaç yoktur.Dünyada ve ülkemizde en yaygın yelkencilik türü yat gezileri ile yapılan yelkenciliktir.Yat kiralama şirketlerinden,kaptanlı yada kaptansız yat kiralayarak gezi yelkenciliği yapabilirsiniz.


    Yarış Yelkenciliği

    Yelken sporunun en üst seviyesi yarışmaktır. Hızlı olmak, zamanı iyi kullanmak,takım ruhunu ve ekip uyumunu sağlamak öncelikli amaçtır. Hataya ve zaman kaybına fazla sabır yoktur. Tüm ekip görevini bilir ve oluşabilecek tüm ani değişikliklere karşı hemen müdahale etmek için hazır beklerler. Hava koşulları ne olursa olsun yat ve ekipmanı en üst performansı yakalayabilmek için sürekli zorlanır. O yüzden yarışlarda kırılmış direkler, yırtılmış yelkenler veya parçalanmış ekipmanlar görme olasılığı yüksektir.


    Yarışmak için deneyimli ve ne yapacağını bilen ekip gerekir o yüzden ekip uyumu olması şarttır. Üstelik yarışçılar teknede oluşabilecek her türlü aksaklığa karşı bilgili olup en kısa sürede gerekli müdahaleyi yapmalıdırlar. Ekipten bir kişinin hatası bile, yelkenli yatın hızını büyük oranda etkileyebileceği için, bilgi kadar da ekip uyumu önemli gereksinimdir. Uyumlu ekip zamanla takım ruhunu kazanırlar ve bu ruh ile hareket ederler. Örneğin bir futbol maçında oyun, büyük olasılıkla topun olduğu yerde geçer ve sahadaki topa en uzak oyuncu gerek yeri gerekse de görevi bakımında oyuna dahil olamaz.Yelkencilikte ise herkes aynı anda ve uyumlu olarak çalışmak zorundadır.Bu yüzden yelken yarışçılığı zor ve dünyadaki hiçbir ekip sporuna benzememektedir.


    Macera Yelkenciliği

    Okyanusları aşmak, en zorlu fırtınalara bir yelkenli ile göğüs germek,heyecanın ve dayanaklığının kanıtıdır.En yakın karaya günlerce uzakta olmak ve dalgalarla sürekli 7 şiddetindeki deprem gibi sallanmak herkesin dayanabileceği bir durum değildir .Zaman,dayanıklılık,deneyim, bilgi ve sabır gerektirdiği için çok yaygın değildir.
#18.09.2008 15:06 0 0 0