malzemeler:


et malzemeleri:

1 bütün tavuk

4 baş kuru soğan

tuz


çorba malzemeleri:

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

5-6 adet patates, soyulup karelere bölünmüş

5-6 diş sarımsak

2,5 yemek kaşığı un

1,5 lt. tavuğun haşlama suyu

1,5 lt. su

tuz

1 yemek kaşığı kişniş, havanda dövülmüş


paste malzemeleri:

2 su bardağı pilavlık bulgur

yarım su bardağı pirinç

6 su bardağı su

tuz


sos malzemeleri:

2 yemek kaşığı zeytinyağı (veya tereyağı)

3 diş sarımsak, soyulup doğranmış

1 tatlı kaşığı pulbiber

tavuğun hazırlanması:

1. tavuğun butlarını, kanatlarını, göğüs ve sırt kısımlarını parçalara ayırın. derilerini soyup iyice yıkayın. (kanatları soyamazsanız ocakta ateşin üzerinde tütsüleyin.)

2. etleri bir tencere alarak üzerlerine çıkacak kadar soğuk su ekleyin. soyulmuş 4 baş soğanı bütün olarak tencereye ilave edin. en son tuz ekleyip haşlayın.

çorbanın hazırlanması:

1. tereyağını ve salçayı bir tencereye koyun. salça kavrulduktan sonra patatesleri ve sarımsakları ilave edip bir süre kavurun. kaurma esnasında patatesler tencereye yapışmaya başlarsa 1-2 kaşık et suyu ekleyebilirsiniz.

2. ardından suyu ve et suyunu tencereye ekleyin. patatesler ezilmeye müsait bir hal alana kadar pişirin.

3. 2,5 yemek kaşığı unu 1 kase soğuk suda ezin. çorbanın suyundan kaseye 1-2 kaşık ekleyerek kasedeki suyu ılıtın. ardından çorbayı devamlı karıştırarak kasedeki suyu tencereye ekleyin. ara sıra karıştırmak suretiyle 10 dakika pişirin. tuzunu ekleyip tencerenin altını kapatın.

paste'nin hazırlanması:

1. çorba pişerken bulgur ve pirinci karıştırıp birkaç kez suyunu değiştirerek yıkayın. yıkadıktan sonra su ve tuzla birlikte tencereye koyun. tencereyi ocağa alın.

2. bulgurlar ve pirinçler sularını çektikten sonra tencerenin altını kapatın. tercihen tahta spatula yoksa delikli bir kepçe ile pasteyi yoğurun. (spatulayı ara sıra çorbaya batırabilirsiniz.) pasteniz hamura yakın bir kıvama gelince üzerini spatulayla düzleştirin.

sosun hazırlanması:

1. zeytinyağını tencereye alın. doğranmış sarımsakları ekleyin. yağ kızınca pul biberi ilave edin. etleri bu sosun içine teker teker alın , alt ve üstlerini kızartın.

servis yapılması:

1. yuvarlak ve derince bir tepsiye önce pastenizi ortası boş kalacak şekilde (havuz şeklinde) yayın. havuz kısmına çorbasını koyun. etrafına etleri dizin. çorbanın üzerine sostan biraz gezdirin ve kişniş serpin.

2. tabaklara koyarken 1 kaşık paste, çorba ve 1 parça tavuk olmak üzere ayranla servis yapın.

not: bu yemeğin çorbası anadolu'nun bazı yerlerinde sütle beyaz bir çorba olarak hazırlanıyor...

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 489
favori
like
share
wk1903 Tarih: 11.10.2008 11:50
mükemmel bir tarif, tşkler.
SU-PERISI Tarih: 27.09.2008 17:14
Tarif için teşekkürler.