Çankırı yeraltı kaynakları

Son güncelleme: 22.09.2008 15:46
  • Madenin Cinsi Bulunduğu İlçeler Kullanıldığı Alanlar
    Tuz (Kaya Tuzu)
    Çankırı Böl (Rezervi: 1.750 Milyon Ton)
    Kimya Sanayi, besin ve hayvancılık, karayolları, sofra tuzu ve diğer endüstriler

    Petrol Merkez İlçe (Topuzsaray-Bayındır) Petrolün kullanım alanı bilindiği gibi birçok sektörü ihtiva etmektedir.

    Manyezit Ilgaz, Kurşunlu, Bayramören, Eldivan, Şabanözü Başta demir-çelik sanayii olmal üzere çimentodan, kimya sanayiine, kağıt sanayiinde, sun'i gübre yapımı, kauçuk yapımı, ilaç sanayi, şeker rafinasyonunda, tekstil vs.

    Refrakter Kil Korgun, Orta Bu killer en fazla alüminyum silikat bazlı refrakter (ateşe dayanıklı tuğla) yapımında ve seramik sanayiinde kullanılır. Ayrıca yapı malzemesi olarak dökümcülükte, renk giderici ve emici olarak, dolgu maddesi olarak, boya, plastik, lastik, tekstil sanayiinde, tarım ilaçları, mürekkep ve yapıştırıcı imalinde, tıpta, eczacılıkta vb.

    Bentonit Çerkeş, Eldivan, Kurşunlu,
    Şabanözü, Ilgaz
    Bentonit, petrol ve su sondajlarında kullanılan çamurların hazırlanmasında, madeni ve yemek yağlarının rafinasyonunda, şeker ürünlerinin arıtılmasında, meyva sularının berraklaştırılmasında, kanalizasyon sularının temizlenmesinde, deterjan sanayiinde döküm kumlarının ve demir cevheri peletlerinin bağlanmasında, hayvan yemlerinin granürlenmesinde, seramik sanayiinde, barajlarda ve su arklarında vb. alanlarda kullanılır.

    Çimento Hammad. Kurşunlu, Korgun Çimento imali (İnşaat sanayii)
    Perlit Orta Perlit, sıva agregası olarak, filtre malzemesi olarak, tecrit malzemesi olarak, ziraat-bahçe ve çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

    Diyatomit Orta, Bastak, Karaağaç, Çerkeş, Akhasan Diyatomit, filtre sanayiinde, dolgu maddesi olarak, yalıtım malzemesi olarak, emici olarak, katalizör ve katalizör taşıyıcısı da olarak kullanılır.

    Mermer Çerkeş, Kurşunlu, Ilgaz Mermerin kullanım alanı bilindiği gibi geniştir.
    Kömür Çankırı, Orta, Çerkeş, Ilgaz,Kurşunlu, Şabanözü Kömürün kullanım alanı bilindiği gibi elektrik enerjisi üretimi, ısınma gibi yaygın niteliktedir.

    Bitümlü Şist Ilgaz (Ilısılık), Bayramören Petrol ve gaz üretiminde, termik santrallerde, katı yakıt olarak, yakıldıktan sonra, arta kalan küllerden iyi nitelikte çimento ve refrakter yapımında, içerdiği altın, uranyum, nikel, vanadyum, alüminyum vb. nadir elementler elde etmeye, tarımda gübre olarak kullanılır.

    Asfaltit Eldivan, Şabanözü Asfaltit petrol ürünlerinin kullanıldığı hemen hemen her yerde kullanılır.

    Jeotermal Enerji Çerkeş, Kurşunlu, Ilgaz Önemli bir enerji kaynağı olan jeotermal enerji su buharı;sıcak su veya kuru buhar şekli ile bilindiği çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.

    Arsenik Ilgaz Beyaz arsenik yapımında ziraatta, zararlı haşerelerin yokedilmesinde, veteriner hekimliğinde, tavukçulukta, kumaş boyalarında ağartıcı olarak, cam sanayiinde, renk gidermede, bakır, kurşun alaşımlarında, metalürjide ve tıpta kullanılır.

    Asbest Şabanözü Bilhassa ısı ve basınca dayanıklı çeşitli izolatörlerin yapımında, yanmaya dirençli çeşitli dokumalarda, elektriksel izolasyonlarda, kağıt zemin döşemesi, kaplamalar, boya, dolgu maddeleri, çimento, otomotiv sanayii ve benzeri alanlarda kullanılır.

    Kükürt Orta Başlıca kimya sanayiinde boya, suni ipek, barut, lastik, tarım ilaçları, gübre, cam sanayii vb.

    Demir Çerkeş, Ilgaz, Yapraklı, Merkez, Kurşunlu Demir madeninin kullanım alanı bilindiği üzere oldukça geniştir.

    Bakır Şabanözü, Yapraklı Bakır bilhassa elektrik, makine ve otomotiv sanayiinde ve çeşitli alanlarda, dekorativ kaplama ve çeşitli süs eşyalarında, altın alaşımlarında vb.kullanılır.

    Krom Çerkeş, Ilgaz, Merkez, Orta, Yapraklı, Şabanözü Krom cevheri özellikle çelik endüstrisi, demir, krom alaşımları, yüksek sıcaklık alaşımları, jet motorları, gaz tribünleri, ateşe dayanıklı tuğla yapımı, boya yapımı vb. alanlarda kullanılır.

    Nikel Ilgaz
    Nikel başlıca metal paraların yapımında ve çeşitli alanlarda, elektrik bataryaları ve Alman Gümüşü yapımında boya ve pigment maddesi olarak, katalizör olarak, haşere ilaçlarında, nikel çeliğinin sert, ısıya dirençli ve paslanmaz özelliği nedeniyle otomotiv, uçak ve gemi sanayi vb.

    Pirit Ilgaz, Yapraklı
    Prit sülfirik asit ve demir vitriyol (FeSO4.7H20) üretiminde kullanılır.
    Altın Çerkeş

    Manganez Çerkeş, Ilgaz Manganez, demir ve çelik, kükürtün zararlı etkisini gidermede, su boruları, ısıtma ve havalandırmada sistem ve aletlerinde, boya, pil, ilaç ve cam sanayiilerinde kullanılır.



#22.09.2008 15:46 0 0 0