Konya Fasıllar

Son güncelleme: 23.09.2008 00:16
  • noimage

    Fasıllar anıtı konya'nın beyşehir ilçesi'ne bağlı, fasıllar köyü'nün güneyine düşen, bir tepeciğin batı eteğinde yatmaktadır. Ramsay bu anıtı fasıllar adıyla yayınlamıştır. Tahminen 70 ton ağırlığında, bazalttan yapılmıştır. Eserin, işlenmiş olduğu taş ocağına yakın bir yerde bulunması, bu eserin başka bir yer için yapıldığını, fakat her nedense uygun olmayan bu yerde bırakıldığı kanısını uyandırmaktadır. Anıtın üzerinde bir tanrı, iki aslan ve birinci tanrıdan daha önemsiz olan ikinci bir tanrı bulunmaktadır.

    tanrı bir ayağını aslan üzerine, diğer (sol) ayağını dağ tanrısı üzerine basmıştır. Dağ tanrısının hemen yanında diğer aslanın benzeri olan, ikinci bir aslan tasvirine de yer verilmiştir.

    Anıtın bazı yerlerinin ayrıntılı işlenmemiş olması, bazı yerlerinin ise çok kaba işlenmiş olması, uzaktan görülebilecek bir yere dikilmek üzere hazırlandığını göstermektedir.

    Hititler anıtları genelde doğal bir kayanın bir yönünü düzelterek ve kabartmalarla süsleyerek oluşturmaktadır. Ama fasıllar anıtında tek parça büyük blok üzerine betimleme yapılmıştır.

    Anıttaki figürlerin, eflatunpınar'daki figürlere ve alacahöyük'teki orthostatlara benzemesinden dolayı, bunların ıv. Tuthalia döneminden kalma olduğu sanılmaktadır.
#23.09.2008 00:16 0 0 0