YOZGAT kaplıcaları

Son güncelleme: 23.09.2008 10:21
  • yozgattaki kaplicalar,ic anadoluda kaplicalar,bogazliyan kaplicalari,sari kaya kaplicalari,sarikaya,sorgun,sorgun kaplicalari,yozgatta sifali sular,saray kent,saray kent kaplicalari,yerköy,yerköy kaplicalari,sifali sular,


    SORGUN KAPLICALARI





    İlimizin 33 km. doğusundaki Sorgun İlçesinde bulunan kaplıca sularının Klorlü Sülfatlı, Sodyum Klorür, Sodyum Sülfat sular grubundan olduğu, 50 C-61 C arasında bir sıcaklığa ve 41 lt/sn. debiye sahiptir.
    Sağlık Bakanlığının raporlarına göre aşağıda sıralanan hastalıklara iyi geldiği onaylanmıştır.
    - Kronik İltihaplı Hastalıklar,
    - Spazm Benzeri Hastalıklar
    - Kırık-Çıkık rahatsızlıkları
    - Ağrılı kadın Hastalıkları,
    - Romatizmal Ağrılar ve Radyoterapik yönden iyi geldiği saptanmıştır.
    Söz konusu kaplıca alanında hizmet veren Tesislerin olması yanında, yatırım yapacak müteşebbisler için de çok önemli sayılacak bir alan ve kaynak ta mevcuttur.
    Doğuyu batıya bağlayan E 88 karayolu Sorgun İlçesi merkezinden geçmesi nedeniyle ulaşımı oldukça kolaydır. Ankara ve Yozgat'tan da her saat otobüs vardır.

    noimage
#23.09.2008 10:12 0 0 0
  • SARI KAYA KAPLICALARI

    noimage

    Yozgat'ın 80 km. güneydoğusundaki Sarıkaya İlçesinde bulunan kaplıca suları Florür içeren Oligometalik sular grubundan olup, 48 C sıcaklığa ve 28 lt/sn. debiye sahiptir. Tıp Otoriteleri tarafından ise,
    - Romatizmal ağrılar,
    - Artroz (Eklem Kireçlenmeleri)
    - Kalça-Eklemi Kireçlenmeleri,
    - Deyeneratif Romatizmalar,
    - Bel fıtıkları ve buna bağlı Siyatik ağrıları,
    - Ağrılı kadın hastalıkları,
    - Kadınların enfeksiyon sekeline bağlı olarak süregelen akıntılar,
    - Spastik ağrılar- Spastik kolitler,
    - Böbrek taşlarının düşmesinde üreter üzerinde spazmalitik etki,
    - Karaciğer ve Safra kesesi taşları,
    - Cilt hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi geldiği saptanmıştır.

    Söz konusu kaplıca alanı Turizm Bakanlığının çalışmaları sonucunda, Bakanlar Kurulu Kararıyla Turizm merkezi ilan edilmiş ve imar planı hazırlanarak yatırımcıların ilgisine sunulmuştur.
    Sarıkaya ilçesi 600 yatak kapasitesiyle Yozgat İlinin en çok yatak kapasitesine sahip ilçedir. Mehmetoğulları Pansiyon Turizm Bakanlığından Deneme İşletme Belgesi ile hizmet vermektedir.İlçeye ulaşım oldukça kolaydır. Yozgat'tan olduğu gibi Ankara'dan da her saat otobüs vardır.

    noimage
#23.09.2008 10:15 0 0 0
  • SARAY KENT KAPLICALARI

    noimage

    İlimizin 71 km. doğusundaki Saraykent İlçemizdedir. Kaplıca suyunun Sodyum Klorürlü, Sodyum Bikarbonatlı, Kalsiyum Sülfatlı sular grubundan olduğu, 70 C ile 74 C sıcaklığında 10-14 lt/sn. debiye sahiptir. Sağlık Bakanlığının analizleri sonucunda aşağıdaki hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılmasının uygun olduğu saptanmıştır.

    - Romatizmal Hastalıklar,
    - Kırık-Çıkık rahatsızlıkları
    - Kadın Hastalıkları,
    - Nevrit ve Polinevritler vb hastalıklar.
    Kaplıca alanında turizme hizmet veren çeşitli tesisler mevcuttur.
    Saraykent İlçesi doğuyu batıya bağlayan E 88 karayolu üzerinde olması nedeniyle ulaşımı oldukça kolaydır. Yozgat' tan değişik saatlerde dolmuş kalkmaktadır. Ankara'dan, Sivas'tan otobüslerle de ulaşmak mümkündür.
    Saraykent İlçesi 80 yatak kapasitesine sahiptir.
#23.09.2008 10:17 0 0 0
  • YERKÖY KAPLICALARI

    noimage

    Yozgat'ın 34 km. batısında yer alan, Klorlu, Sülfatlı sular grubundan olan Yerköy İlçesindeki kaplıca sularının 44 C sıcaklığa sahiptir. Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu analizler sonucunda aşağıdaki hastalıklara iyi geldiği raporlarla onaylanmıştır.

    - Nevrit,
    - Nevralji,
    - Kırık-Çıkık rahatsızlıkları
    - Kadın Hastalıkları,
    - Romatizmal Hastalıklar,
    - Kronik Romatizmal Hastalıklar,
    - Çeşitli Ağrılar,
    - Cilt hastalıkları ve Çamur Banyosu yapma imkanı mevcuttur. Kaplıca merkezinde yapılan kazılarda, çeşitli tarihi eserler ortaya çıkarılmıştır. Bu eserlerden anlaşılacağı üzere kaplıca alanının eski dönemlerde de kullanıldığı anlaşılmaktadır. Halk arasında Uyuz hamamı olarak bilinen yörede, kaplıca sularının oluşturduğu birikintide çamur banyosu biçiminde kullanılmaktadır . Kaplıca alanı ; Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Söz konusu alanın tekrar çamur banyosu olarak hizmet vermesi için oluşturulan komite gerekli çalışmalarını sürdürmektedir.
    Kaplıca alanında ve ilçede turizme hizmet veren çeşitli tesisler mevcuttur.
    Yerköy ilçesi, doğuyu batıya bağlayan E 88 karayolu üzerinde olması nedeniyle ulaşımı oldukça kolaydır. Ankara ve Yozgat' tan her saat otobüsle ulaşımın yanında demiryolu ile ulaşmak ta mümkündür.
    Yerköy İlçesi 300 yatak kapasitesine sahiptir.


    noimage
#23.09.2008 10:20 0 0 0
  • BOĞAZLIYAN KAPLICALARI

    noimage

    Yozgat'ın 90 Km. güneyinde, Boğazlıyan İlçesinde olan kaplıca suyu Bikarbonatlı, Klorürlü, Sülfatlı sular grubundan olup, 32 C - 44 C arasında 320 lt/sn. debiye sahiptir.
    Sağlık Bakanlığının raporlarına göre;
    - Romatizmal ağrılar,
    - Kırık-Çıkık rahatsızlıkları
    - Kadın hastalıkları

    - Kronik Bronşit, Üst Solunum Yolları Rahatsızlıkları,
    - Safra kesesi Taşları,
    - Karaciğer ve mide rahatsızlıkları,
    - Ağrıların Dindirilmesinde etkili olmaktadır.
    Kaplıca alanı; Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Merkezi ilan edilmiş olup, tüm imar planı çalışmaları tamamlanmıştır. İç turizmin yanında dış turizme de hizmet verebilecek bir kaynağa sahip olan Boğazlıyan-Bahariye (Cavlak) kaplıcası yatırımcıların ilgisini çekmektedir.Kaplıca merkezinin hemen yanındaki 1500 dönümlük hazine arazisinin Turizm Merkezi alanına dahil edilme çalışmaları devam etmektedir. Nitelikli tesislerin yapılması için bu arazinin tahsisi de Bakanlığımızca düşünülmektedir. Spor alanları, kaplıca tesisleri, dinlenme ve sağlık amaçlı kompleks yapılarla Türk turizminin kaplıca merkezi olarak gelecek vaad eden kaplıcalarından biridir.Boğazlıyan ilçesinde 100 yatak kapasiteli konaklama tesisleri mevcuttur. İlçeye Ankara'dan ve Yozgat' tan her saat otobüsle ulaşım mümkündür. Ayrıca; Kapadokya-Hattuşaş arasını birbirine bağlayan Atatürk yolu (tur güzergahı) üzerindedir.
#23.09.2008 10:21 0 0 0