OTOTRANSFÜZYON

Son güncelleme: 23.09.2008 16:53



  • AIDS tüm dünyada hızla yayılmaktadır. En önemli yayılma yollarından ikisi; cinsel ilişki ve kan transfüzyonudur. AIDS in yayılmasında, cinsel ilişki 1. sırada, kan transfüzyonu da 2. sırada yer almaktadır. AIDS yanında, kan ve kan ürünlerinin transfüzyonu ile hepatit, sifiliz gibi aklınıza getirmediğiniz diğer hastalıkların da taşınma riski her zaman var. Bu nedenle son yıllarda "ototransfüzyon" yöntemi önem kazanmaktadır.

    Ototransfüzyon Nedir ?

    Transfüzyon için hastanın kendi kanının kullanılması yöntemi olup özellikle son yıllarda önem kazanmıştır. Ameliyat öncesi hastanın bir kısım kanının damarından alınarak saklanması, bunun yerine izoonkotik bir solusyon verilerek kanın sulandırılması ve ameliyat sonunda veya esnasında hasta kanının yeniden verilmesi yöntemidir.

    Kan bankalarında, kanın güvenle 35 gün kadar saklanabilmesi bu uygulamaya temel olmuştur. Sağlıklı kişiden ameliyat öncesinde aralıklı olarak 2-4, hatta 5-6 ünite kan alınıp bankada saklanabilir. Bu işlem süresince hastaya ağızdan demir preparatları verilmelidir. Hastadan daha önceden alınan kan, ameliyat esnasında güvenle kullanılır.

    Benzer bir diğer yöntem 1-2 ünite kanın gerekli olduğu ameliyatlarda; ameliyattan hemen önce 1-2 ünite kan alınır ve uygun bir sıvı ile alınan miktar replase edilir. Bu şekilde ameliyat esnasında hem taze kan kullanma olanağı sağlanmakta hem de hemodilüsyonla daha iyi kapiller perfüzyon olmaktadır.



#23.09.2008 16:53 0 0 0
  • OTOTRANSFÜZYON Konusuna Benzer Konular
  • Böyle bir şey olamaz.! Hiç alakalı konu bulamadık.
  • Plastik Gıda Ambalajı 23.09.2008 16:53