Jale

Son güncelleme: 23.09.2008 20:32
  • Jale Bekar, Pop müzik dünyasının 'alaylı yorumcuları' arasında, yıllardır çizgisini değiştirmeden ilerleyen isimlerden biri oldu Jale. 1961 yılının yirmidört temmuzunda İstanbul'da doğdu. Müziğe ilgisi küçük yaşlarda başladı. Ortaokul ve lise yılları boyunca çeşitli müzik yarışmalarına katıldı. Akademik eğitimini müzikten başka bir alanda yaptı. 1985 yılında Yıldız Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Öğrenim hayatı süresince çeşitli spor faaliyetlerine de etkin bir biçimde katıldı, kros takımlarında yer aldı. Profesyonel olarak müzikle tanışması ise bir müzik yarışması sayesinde oldu. 1979 yılında Altın Mikrofon Ses Yarışması'na katıldı ve ikinci oldu. Ardından sanat dünyasından gelen teklifleri değerlendirerek, Nisa Serezli, Tolga Aşkıner, Göksel Kortay ve Kerem Yılmazer gibi değerli sanatçılarla birlikte müzikallerde rol aldı. Yaklaşık olarak üç yıl süren tiyatro çalışmalarının ardından kulüp çalışmalarına yöneldi. Beş yıl boyunca Fenerbahçe Spor Kulübü Sosyal Tesisleri'nde orkestra solistliği yaptı. Şan pedagogu Belkıs Aran'dan ondört yıl boyunca aldığı şan ve solfej dersleriyle müzik bilgisini geliştirdi.
    Jale, ilk albümü "Süreyya"yı 1986 yılında çıkardı. Uzun süren sessizlik yıllarının ardından 1993'te çıkardığı "Son Geceler" adlı albümüyle dönüş yaptı. 1996 yılında Marş Müzik Yapım'la anlaşarak üçüncü albümünü piyasaya sürdü. "Beni Hatırlarsın" adlı albümde kimi hareketli kimi melankolik oniki şarkı yer aldı. Jale, üçüncü albümünde müzik dünyasının kalburüstü isimleriyle çalıştı. Albümün prodüktörlüğünü Garo Mafyan, süpervizörlüğünü ise Zeynep Talu üstlendi. Sözlerini Aysel Gürel'in yazdığı "Gel Güzelim Gel" ve "Çal Felekten" dışında sözler Zeynep Talu, müzikler ise Garo Mafyan imzasını taşıdı.
    1999 yılında ise bambaşka bir görüntüyle çıktı müzikseverlerin karşısına. Yıllardır kısa, sarı saçları ve çocuksu görüntüsüyle zihinlerde yer eden sanatçı yeni ve çarpıcı imajıyla desteklediği son albümünde 'yüreğinin şarkılarını' yorumladı. "Yüreğimin Şarkıları" adını taşıyan albümde birbirinden güzel on parçaya yer verdi. Önceki albümlerinde olduğu gibi bu albümde de Zeynep Talu, Aysel Gürel ve Garo Mafyan'la çalıştı. Albümde bir parçanın sözleri ise Seda Akay'a ait. Albüm kapağında yer verdiği Paul Coelho'nun sözleri gibi şarkılarında yine 'karşısına mutlaka çıkacağını bildiği aşkın peşine düştü, aşkı kovaladı'. Sade ve yumuşak sesiyle aşk parçalarına hayat verdi. İsimleri Jale'yle birlikte anılan iki tanınmış şarkı, "Üzgünüm" ve "Son Geceler" ise yeni düzenlemeleriyle yer aldı albümde.
    Jale'nin müzik çalışmalarından arta kalan zamanlarında uğraşmaktan hoşlandığı şeyler arasında tenis oynamak, yüzmek, seyahat etmek ve araba kullanmak ilk sıralarda yer alıyor.
#23.09.2008 20:32 0 0 0